Néhány napot kellett várni, amíg Banksy közösségi oldalán egyértelművé tette, hogy valóban ő készítette a readingi street artot.

Menekülő fogoly Banksy új graffitije

Március 1-én újabb Banksy-szerű graffiti jelent meg Reading városában a korábbi börtön falán, összecsomózott lepedőkön menekülő fogvatartott, írógépe társaságában, írja a Dazed. A rejtélyes brit street artos egyértelművé tette, hogy valóban az ő nevéhez fűződik az alkotás, ugyanis egy werk videót posztolt közösségi oldalán.

Banksy Uj Street Art
Banksy: Create Escape / Fotó: Getty Images

A rövid klipben az 1995-ben elhunyt népszerű amerikai festő, Bob Ross televíziós műsorából, a The Joy of Paintingből (A festészet öröme) is szerepelnek részletek. Tulajdonképpen ő narrálja, amint Banksy – vagy a stábjából valaki, akinek természetesen nem láthatjuk az arcát – felfújja az előre kivágott stencilekkel a képet. 

A műnek a Create Escape címet adta az alkotó. A helyszínről tudni kell, hogy itt raboskodott 1895-től két éven át Oscar Wilde költő és drámaíró, miután homoszexuális kapcsolata miatt elítélték. Szabadulása után írta A readingi fegyház balladája című költeményét. Az épület sorsa egyelőre bizonytalan: az egyik elképzelés szerint lakásokat alakítanának ki belőle, néhány aktivista viszont azt szeretné, ha művészeti és kulturális központként hasznosítanák a jövőben.

Banksy is a kultúrközpontra szavaz

A readingi önkormányzat ez utóbbi elképzelést támogatja, és elgondolásuk szerint graffitiművész alkotása is azért készülhetett, hogy az épületet közintézményként óvják meg.

„Úgy látszik, Banksy is az önkormányzat javaslata mellett tette le a voksát, miszerint a jelenleg üres fegyházépület ezentúl a kultúrát és a kulturális értékeink megőrzését szolgálja” – nyilatkozták a városházi illetékesek

Hozzátették, hogy az önkormányzat sürgeti az Igazságügyi Minisztériumot, az épület tulajdonosát, hogy intézkedjen az alkotás védelme érdekében. Korábban ugyanis volt, hogy megpróbálták ellopni a művész egy-egy alkotását, és olykor sikerült is. Más köztéri műveit is megrongálták, vagy pedig hatalmas tömegeket vonzott a helyszínre.

Banksy korábbi alkotását, a műfogsorát kitüsszentő idős asszony figuráját egy ház falára festette még decemberben. Tavaly júliusban a londoni metró belsejébe fújta fel jellegzetes patkányfiguráit, amelyről szintén közzétett egy werkfilmet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet