Nézem Képzőművészet Banksy Párizsból ellopott képét egy olasz pajtában találták meg

Banksy Párizsból ellopott képét egy olasz pajtában találták meg

Promóció

Megtalálták Olaszországban a világhírű graffitiművész, Banksy tavaly januárban Párizsból ellopott alkotását, amellyel a párizsi Bataclan koncertteremben 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatainak állított emléket – jelentette be szerdán L’Aquila város főügyésze.

Egyszerűen kivágták az ajtóból

Promóció
- Advertisement -

A 2015-ös, párizsi terrortámadás áldozatainak állított emléket a bristoli művész, azonban tavaly januárban nemes egyszerűséggel kivágták és ellopták. Viszont nemrég megtalálták a gyászoló nőt ábrázoló festményt a közép-olaszországi Abbruzzo tartományban, egy Alba Adriatica tengerparti város közigazgatási területén fekvő tanya pajtájában, írja a BBC.

Banksy gyászolő nőt ábrázoló alkotása, amely a párizsi Bataclan koncertteremben, 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatainak állít emléket / Fotó: Thomas Samson / AFP / Getty Images

A vészkijárat ajtajából kivágott festményt egy szerda hajnali razzia után helyezték biztonságba olasz csendőrök egy francia kollégáikkal közös akció eredményeként.

Banksy műve az emlékezés szimbóluma és mindannyiunk tulajdona: a helyieké, a párizsiaké és a világ összes polgáráé, tőlünk vették el

– írta Twitter-oldalán a Bataclan – a terrortámadás helyszíne – a lopás után. Aznap, 2015. november 13-án a koncertterembe betört fegyveres terroristák 90 embert öltek meg. A teremben éppen egy rockkoncert zajlott, amikor a támadás történt.

Egy teherautón szállították el

A lopás éjszaka történt, akkori jelentések szerint „kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek” követték el, akik egy teherautón szállították el az alkotást.

A világ egyik leghíresebb utcai művészének, Banksynak az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el. A Devolved Parliament című képe 3,7 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el.

Banksy Devolver parliament képét a Sotheby’s Aukciósház dolgozói fogják / Fotó: Simon Dawson / Reuters

A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni.

A művész első munkái a ’90-es évek elején szülővárosában, Bristolban jelentek meg vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

Képeiből Budapesten is nyílt kiállítás év elején, azonban nagy felháborodást keltett, mert, mint véli az egyik oldal, szembemegy a művész szellemiségével. A kritikánk mellett meginterjúvoltuk meg a kiállítás kurátorát, Laczkovich Borbálát, a szervezők hogyan látják a rendezvényt.

Banksy egyébként az elmúlt héten kétszer is aktív volt, új képeivel a Black Lives Matter mozgalomra és az ahhoz kapcsolódó, ledöntött bristoli szoborra reflektált. Korábban pedig a koronavírus-járványra, abban az esetben is kétszer: először otthonában alkotott, majd egészségügyi dolgozókat emelte szuperhősi magasságokba.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3