Megvette 700 ezer dollárért a Banksy-falfestményt, csak hogy lemeszelhesse

Ron English, amerikai művész 700 ezer amerikai dollárért vette meg Banksy Slave Labour című munkáját, azért, hogy aztán lemeszelhesse.

A Slave Labour egy gyereket ábrázol, aki egy varrógéppel angol zászlófüzért készít. A festmény eredetileg egy Wood greeni bolt falára lett festve 2012-ben. Vélhetően a Londonban tartott Olimpia nagyüzemű szuvenírgyártásával szembeni ellenállásként jött létre.

Hát, ez meg mi a fene? – csodálkozott Banksy, mikor meglátta, kiállítása nyílt Moszkvában

A The Guardian brit napilap szerint a Banksy-kiállítás az idei nyár legvitatottabb kiállítása Moszkvában. A tárlat anyagában szerepel a művész egy eredeti vászonfestménye, a Mona Lisa és 25 további alkotása is, amelyeket a kiállítás szervezője, Alekszandr Nacskebija “egyedülállóként” méltatott. A kiállítást a művészeti eseményeknek otthont adó moszkvai Művészetek Központi Házában rendezték meg, és két hónap alatt mintegy 200 ezren látták.

Ron English, az alkotás új tulajdonosa állítása szerint találkozott már Banksy-val, a képet pedig azért szeretné lemeszeltetni, hogy megvédje a street artot. Tervei szerint a házában fogja kiakasztani a a street art adása-vétele elleni tiltakozásképpen.

banksy
Ron English lemeszeli a Banksy-alkotást, amit 700 ezer dollárért vett meg. / Banksy / Fotó: The Verge /

A DesignTaxi leírása alapján a művész belefáradt már abba, hogy az emberek ellopják mások munkáját. A jövőben is szeretne street art alkotásokat vásárolni, hogy megakadályozza azoknak az eladását.

Kisétált egy férfi Banksy 9,7 milliós képével a torontói kiállításon

A helyi rendőrség szerint a Trolley Hunters (Bevásárlókocsi-vadászok) című nyomatot, amelynek értéke 35 ezer dollár (9,7 millió forint), Vasárnap vitték el a város nyugati felében lévő gyárépületben megrendezett tárlatról – írta a BBC News. A hatóságok csütörtökön közzétették a helyszínen készült biztonsági felvételeket, amelyeken az látszik, hogy egy férfi besétál a kiállítótérbe nem sokkal helyi idő szerint hajnali öt óra után.

A Banksy-alkotás 730 ezer amerikai dollárért kelt el az aukción. English azt mondta a Metro News-nak, hogy a lemeszelt képet majd eladhatja egymillióért, ezzel utalva Banksy híres Girl With Balloon képére, ami ledarálta magát, miután elkelt az aukción, az esetet követően pedig tovább növekedett az értéke. A képet végül megvette a vásárló a ledarálás ellenére.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból