Ellopták a világhírű brit graffitiművész, Banksy egyik alkotását a párizsi Pompidou Központ földalatti parkolója bejárati fémtáblájának hátoldaláról. A kortárs képzőművészeti kiállítóhely kedden tett feljelentést lopás és rongálás címén.

A stencil 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és Banksy másnap az Instagram-oldalán jelezte, hogy az ő alkotása, írja a BBC. Erre a Pompidou Központ emlékeztetett, amely azt feltételezi, hogy a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható.

Banksy Szájmaszkos Patkány Banksy Ellopott Ajtó
Hétfőn Jelentették A Rendőrségnek Az Eltűnést

“Nem mi vagyunk a mű tulajdonosa, ezért rongálás miatt tettünk feljelentést” – jelezte a kulturális intézmény.

A graffitihez egy felirat is tartozik: “Fifty years since the uprising in Paris 1968. The birthplace of modern stencil art”. Azaz: “Ötven évvel az 1968-as párizsi lázadás után. A stencilművészet bölcsője”

A Pompidou Központ nem sokkal a graffiti felfedezése után plexiüveggel bevonta a stencilt, amelyet 2018 júliusában próbálták meg először ellopni, de akkor az intézmény körül járőröző biztonsági őrnek sikerült elijesztenie a rongálót.

. Fifty years since the uprising in Paris 1968. The birthplace of modern stencil art.

No Description

A világ egyik leghíresebb utcaművészének, Banksynek – akinek az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el – a műveit rendszeresen ellopják. Januárban azt a stencilt vitték el, amellyel a párizsi Bataclan koncertteremben 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatainak állított emléket. A koncerthelyszín egyik oldalsó vészkijáratára festett alkotás egy gyászoló fiatal nőt ábrázolt. A festményt kivágták és eltávolították az ajtóról. Tavaly nyáron egy férfi kisétált a kiállításról Banksy egyik munkájával. Szintén tavaly decemberben pedig megrongálták egy másik művét. Alig egy héttel ezelőtt pedig egyszerűen eltávolították a Brexit-művét, és a helyiek sem tudják, mi történhetett.

Több mint 360 millióért árverezik el a Banksy festette kamiont

Egy és másfél millió font közötti összegért kel el a Banksy-kamion, írja az A Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge) egy 1988-as, 17 tonnás Volvo FL6. A titokzatos utcaművész 2000-ben alakította át saját ízlése szerint a jármű külsejét és két helyen is szignózta azt.

A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni.

A Nap Fotója: Basky most az ortodox egyháznak szólt be Kolozsváron

Mint írták, “a streeatart fenegyerekét az ortodox egyház fokozódó térnyerése és a közelgő alkotmánymódosító népszavazás akaszthatta ki annyira, hogy sniccert és sprét ragadjon. Vagy csak mert sokkal kisebbek a büntetési tételek graffitiért, mint itthon.” A család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító referendumot a hét végén tartják Romániában.

A művész első munkái a ’90-es évek elején szülővárosában, Bristolban tűntek fel vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet