Banksy tagadja, hogy ő festette volna Orbán Viktort a dob utcában

Amikor már elhittük, hogy végre Magyarországnak is lehet egy saját Banksy-ja, hoppon maradtunk. Nem a brit street artist festette meg Orbán Viktor miniszterelnököt a dob utcában.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, találtak egy Banksy-graffitinek tűnő alkotást Budapesten, ami Orbán Viktort ábrázolja Thomason, a gőzmozdonyon ülve. Az alkotás eredetiségének megállapításához minden klappolt, aminek első körben ilyenkor kell: a Massive Attack frontemberét gyanítják a világhírű street art művész mögött, és hát a zenekar szombaton lépett fel az arénában.

A világhírű Banksy Budapesten járt és lefestette Orbánt, ahogy Thomason, a gőzmozdonyon ül

Arról, hogy ki is lehet gazából Banksy, évek óta csak találgatnak, de a legvalószínűbb tipp továbbra is Robert Del Naja, a Massive Attack frontembere, aki az együttesben 3D néven nyomul. Del Naja Banksy barátjának mondja magát, a híres brit DJ, Goldie pedig egyszer úgy beszélt Banksyről, hogy Robertnek hívta.

Aztán az Index és egy érdeklődő is küldött a képpel kapcsolatban kérdést Banksy stábjának hivatalos e-mail címére, ahonnan azt a választ kapták, hogy az Orbánt ábrázoló graffitit nem Banksy készítette, csak egy szélhámos.

Így 2012 után, amikor a Műcsarnok szervezett volna Banksy-graffitiknek egy kiállítást, most ismét hoppon maradt a magyar főváros.

Közben az AFP is kiadott egy Banksy-graffitikről szóló anyagot, amiben azt írják, hogy az utóbbi néhány napban összesen hat olyan képet találtak Párizs utcáin, amik feltehetően Banksy alkotásai. Mivel a graffitik nincsenek aláírva, ezért az AFP szakértőkre hivatkozva állítja, hogy a képek eredetiek, arról pedig nincs szó, hogy Banksy stábját megkérdezték volna az ügyben.

Banksy needles France on migrants with Paris mural blitz

The mysterious British street artist Banksy appears to have taken aim at the French government’s crackdown on migrants in a series of new murals in Paris. The world’s best known graffiti painter apparently “blitzed” the French capital over the last few days, leaving as many as six works on walls across the city.

A párizsi falfestések egyébként az erősödő bevándorlásellenes francia politikát bírálják, mint ismert, a brit street art művész rendszeresen dolgozik a témával.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból