Máris megrongálták Banksy Valentin-napi művét

Banksy Valentin-napi műve alig egy napot élt sértetlenül. A bristoli alkotást máris megrongálták.

Vandalizmus áldozata lett Banksy Valentinje

Az utcai firkálásait millió dolláros biznisszé növesztő Banksy legutóbbi alkotása egy kedves, Valentin-napi üzenet volt egy bristoli házfalon.

Banksy is Valentin-napot ünnepelt Bristolban az új művével

Még csütörtökön jelent meg egy jellegtelen, szürke bristoli tűzfalon egy street art alkotás, amelyen egy csúzlizó kislány éppen piros virágszirmokat lő ki egy ház falára, amik aztán szépen szétplaccsannak és lecsorognak a falon. Az alkotásról először a The Bristol Somali Community Association Közösség tweetelt.

Viszont ez az alkotása valószínűleg nem kerül majd be a legdrágábban eladott köztéri alkotásai közé, mert alig egy nappal azután, hogy megjelent a ház falán, máris vandalizmus áldozata lett a vandalizmus – írja a The Guardian.

banksy valentin nap rongalas bristol
Banksy Valentin-napi művét egy nap után megrongálták / Fotó: SWNS

Ismeretlen elkövetők a BCC WANKERS feliratot fújták a virágokat csúzlizó kislány mellé, valamint egy elég hányaveti szívecskét is elhelyeztek mellette.

De vajon kik lehetnek a BCC-k?

Hogy a vandálok mit üzenhettek, az egyelőre még találgatás szinten sem jelenik meg a brit sajtóban. A „wankers” népszerű brit szlengkifejezés, magyarul talán leginkább a „faszszopók” közelít hozzá. A BCC pedig akár a Bristoli Community College-re is utalhat, de természetesen akármi más is lehet a megfejtés.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

Korábban megszólalt a lapoknak annak a háznak az egyik lakója, ahová a művész felfújta a firkáját, és azért aggódott, hogy az Egyesült Királyságot a hétvégén elérő Dennis vihar ne okozzon benne kárt. Most már valószínűleg nem aggódik emiatt.

Banksy műveiből egyébként pont most látogatható kiállítás Budapesten. A kritikánkat itt olvashatod.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból