Banksy szerint jó munkát végeztek a képét megrongálók

Valentin-napi üdvözletnek szánta Banksy legújabb festményét, hamar a vandálok kezére jutott. Az utcai művésznek ezzel azonban semmi problémája nincs.

Szerelmes Bristol

Egy bristoli ház falán tűnt fel a neves utcai művész alkotása, de alig 48 órát sikerült „élnie”. Legalábbis ebben a formájában.

Banksy Valentin Nap Kep
Banksy Valentin-Napi Ajándéka Bristolnak

Néhány bristoli úgy gondolta, Banksy ezzel az alkotással, és a Valentin-nap miatt a városnak szentelt figyelemmel próbált meg a környezet nehéz sorsú tagjainak egy mankót adni. Hátha problémáik áttörik így a közöny üvegplafonját.

A falra került „üdvözlőlap” egy csúzlizó kislányt ábrázol, akinek a lövedékei rózsákként placcsannak szét a levegőben. A ház tulajdonosa az újságoknak még azt nyilatkozta, hogy a Dennis nevű vihartól félti az alkotást.

Kollegiális viszony

Akkor még nem sejtette, hogy hamarosan össze lesz firkálva. A „BCC wankers” felirat és egy szív lett betoldva a kislány mellé. A „wankers” a brit szlengben vulgáris szó, magyarra „fasszopókként” lehetne fordítani. A BCC–ről nem derült ki, hogy minek a rövidítése.

A lakók közül többen felháborodtak, szégyenletesnek tartják, ami a művel történt, írja a Dazed. Banksy is megszólalt, némileg eltérő húrokon penget: elégedett a rongálók tettével, az eredeti vázlat különben is jobb volt.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

 

Egy utcai művésztől nevetséges lett volna, ha vandalizmust kiált és falfirkán háborog, szóval jó érzékkel kikommunikálta magát a helyzetből.

Banksy műveiből egyébként pont most látogatható kiállítás Budapesten. A kritikánkat itt olvashatod.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk