Banksy szerint jó munkát végeztek a képét megrongálók

Valentin-napi üdvözletnek szánta Banksy legújabb festményét, hamar a vandálok kezére jutott. Az utcai művésznek ezzel azonban semmi problémája nincs.

Szerelmes Bristol

Egy bristoli ház falán tűnt fel a neves utcai művész alkotása, de alig 48 órát sikerült „élnie”. Legalábbis ebben a formájában.

banksy valentin nap kep
Banksy Valentin-napi ajándéka Bristolnak

Néhány bristoli úgy gondolta, Banksy ezzel az alkotással, és a Valentin-nap miatt a városnak szentelt figyelemmel próbált meg a környezet nehéz sorsú tagjainak egy mankót adni. Hátha problémáik áttörik így a közöny üvegplafonját.

A falra került „üdvözlőlap” egy csúzlizó kislányt ábrázol, akinek a lövedékei rózsákként placcsannak szét a levegőben. A ház tulajdonosa az újságoknak még azt nyilatkozta, hogy a Dennis nevű vihartól félti az alkotást.

Kollegiális viszony

Akkor még nem sejtette, hogy hamarosan össze lesz firkálva. A „BCC wankers” felirat és egy szív lett betoldva a kislány mellé. A „wankers” a brit szlengben vulgáris szó, magyarra „fasszopókként” lehetne fordítani. A BCC–ről nem derült ki, hogy minek a rövidítése.

A lakók közül többen felháborodtak, szégyenletesnek tartják, ami a művel történt, írja a Dazed. Banksy is megszólalt, némileg eltérő húrokon penget: elégedett a rongálók tettével, az eredeti vázlat különben is jobb volt.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

 

Egy utcai művésztől nevetséges lett volna, ha vandalizmust kiált és falfirkán háborog, szóval jó érzékkel kikommunikálta magát a helyzetből.

Banksy műveiből egyébként pont most látogatható kiállítás Budapesten. A kritikánkat itt olvashatod.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból