Banksy a Velencei biennálén próbálta kiállítani provokatív alkotásait

Banksy az Instagram-oldalán és weboldalán osztotta meg a videót, amiben napjaink egyik legrangosabb művészeti rendezvényén próbálta kiállítani provokatív alkotásait, írja az Artsy.

A videóban a street art művészt (vagy egy neki dolgozót) láthatunk, ahogy kiállít egy kilenc panelos festményt a Velencei biennálén. A festményeket egy tábla kíséri, amin a „Velence olajban” felirat olvasható. Az alkotáson egy hatalmas luxushajó szorítja ki a gondolákat a Rialtó-híddal és a Szent-Márk székesegyházzal a háttérben.

Vélhetően egy Banksy-festmény támogatja a környezetvédelmi tüntetőket Londonban

A helyszínen egy kéthetes tüntetés folyt egy környezetvédelmi csoport, az Extinction Rebellion által. A falfestmény egy fiatal lányt ábrázol, ahogy egy kicsi növény mellett ül kezében egy a csoport logóját ábrázoló apró transzparenssel. Mellette pedig egy felirat látható: „Mától a kétségbeesés véget ér, és a taktika megkezdődik”.


A videó leírásában Banksy kiemelte, a Velencei biennálé a legnagyobb és legrangosabb művészeti esemény, mégsem hívták meg rá soha. Ezért úgy döntött, kiállítja munkáit. A videó azzal zárul, hogy a biztonságiak megkérik, távozzon, mert nincsen engedélye. Ahogy a művész távozik, a háttérben egy a képeken ábrázolthoz hasonló luxushajót láthatunk.

. Setting out my stall at the Venice Biennale. Despite being the largest and most prestigious art event in the world, for some reason I’ve never been invited.

No Description

Az új alkotás Velence legvitatottabb problémájára reagál. A luxushajók és a tömegturizmus talán a kelleténél jobban elszaporodtak már Velencében, ami azért olyan bonyolult probléma, mert a turizmus főszerepet játszik a város gazdaságában.

banksy velencei biennálé banksy velencei biennálé tömegturizmus banksy velence
Banksy napok spekulációi után erősítette meg, hogy ő a felelős a menekült gyermeket ábrázoló falfestményért. / Fotó: The Telegraph

Míg Banksy a városban volt, egy másik festménnyel is gazdagította Velencét. Napokig pletykálták, hogy a segítségkérő jelzést adó gyereket ábrázoló graffiti mögött Banksy állhat. Végül a művész is vállalta a felelősséget a romos falon ékeskedő munkáért.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból