Barack Obama és felesége Michelle portréja lenyűgözte az embereket

Már két éve nem ül az elnöki székben Barack Obama. Amerika azonban nem felejt: az egykori elnöki pár iránt érzett tisztelet és hála máig jelen van. Erre mi sem lenne jobb bizonyíték, mint a róluk készült festmények rekordszámú látogatója!

A washingtoni National Portrait Gallery 2018. február 12-én mutatta be az amerikai elnökpárról készült portréját. A festményeket Kehinde Wiley and Amy Sherald készítették. A képek 2,3 millió látogatót vonzottak, ami 1 millióval több, mint a 2017-es évben. Kérdés, mi a képek titka, hiszen a többi elnökről is készült portréfestmény.

image great hall 9793
Rekordmennyiségű látogatójuk volt tavaly / Fotó: Washington DC

Wiles és Sherald nem hagyományos látványvilággal dolgozott. A megszokott, letisztult kép helyett Obamát virágos környezetben, laza testtartással ábrázolták. Felesége, Michelle pedig földig érő ruhában ül, állát kezéhez támasztva, büszke tekintettel. A képek frissességet, modernséget árasztanak, kitűnnek a tömegből. Akárcsak alanyaik, akik nevüket örökre beírták a történelembe közvetlenségükkel.

Obama egykori hivatalos fotósa érzékletes felvételeken állítja szembe egymással Trumpot és az ex-elnököt

Pete Souza mindenhová elkísérte Barack Obamát és olyan közelségben töltött 8 évet az egykori elnök mellett, mint nagyon kevesen. Souza bevallása szerint e hosszú idő alatt csak egyetlen napot hiányzott a munkából betegség miatt. Souza 2017. január 20-án megszüntette hivatalos Instagram-profilját, és saját neve alatt nyitott egy új fiókot.

A Washington Post megkérdezte a látogatókat, miért kíváncsiak ennyire az alkotásokra. Többen a hálát, a szeretetet mondták válaszként. A képeket csodálattal, tisztelettel nézték. Az egyik dolgozó pedig elárulta, már nem azt kérdezik az emberek, hol vannak az elnökök, hanem hol vannak Obamáék.

Íme:

Kehinde Wiles festménye / Fotó: Artsy
StFelix Amy Sherald Portrait Michelle Obama
Amy Sherald portréképe / Fotó: The New Yorker

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból