Barack Obama Stephen Colbert műsorában bírálta Donald Trump járványkezelését

Barack Obama négy éven át nem szólalt fel utódja elnöki tevékenysége miatt, a választások után azonban nem kíméli Trumpot.

A béna kacsa és a pulyka esete

Az amerikai esti showműsorokban még mindig téma Donald Trump. Bár több mint három héttel az amerikai elnökválasztás után az ex-elnök nyilvános megjelenései megfogyatkoztak, eközben jogászai hiába próbálták bíróságon megtámadni Joe Biden győzelmét. De november 24-én Trumpnak igen sürgető nemzetbiztonsági ügyet kellett elintéznie: ahogy minden évben, idén is ünnepélyesen meg kellett kegyelmeznie a Hálaadás napi pulykának a Fehér Ház előtt, írja a The Guardian. Ezt a Late Show házigazdája, Stephen Colbert sem hagyhatta szó nélkül.

Obama Stephen Colbert
/ Fotó: NBC News

„És megtörtént: ilyen, amikor egy béna kacsa kegyelmez meg egy ártatlan pulykának” – szúrta oda Colbert műsorában a leköszönő elnökre célozva. Jimmy Kimmel eközben Los Angeles-ben azon viccelődött, hogy a pulykának nem megbocsátott, hanem inkább fogolycsere volt: Trump megy, a pulyka marad a Fehér Házban.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Colbert rendszeresen kigúnyolta műsorában az elnök tetteit és mondásait, például, amikor egyik sajtótájékoztatóján felrótta az újságíróknak, hogy kérdést mernek feltenni neki.  De tavaly az is megtörtént, hogy Trump közvetlenül a neves műsorvezetőkbe szállt bele, Colbert mellett Jimmy Kimmelbe. 

Barack Obama négy év után visszatért

A keddi adás további részében Colbert Barack Obama korábbi elnökkel beszélgetett nemrég megjelent önéletrajzi könyve kapcsán

Colbert azzal üdvözölte Obamát, hogy négy év után újra hozzá kell szoknia, hogy ismét egy elnökkel tárgyal. Obama nagyon pozitívan nyilatkozott az új kormányzatról, hiszen Biden az ő alelnökeként dolgozott nyolc éven át, és köztudottan jó barátságban vannak. 

„Joe nagyszerű elnök lesz, ahogy Kamala is nagyszerű alelnök. Rengeteg komoly feladat áll előttük. De újra megvan az esélyünk, hogy visszatérhetünk egy olyan irányításhoz, amely odafigyel az emberekre és nem csak néhányak érdekében cselekszik”

– mondta. Obama bírálta a Trump-adminisztráció kaotikus járványkezelését, és elmondta, hogy belefáradt, hogy a kormány elvetette azt a járványkezelési tervet, amelyet még Obama csapata állított össze, és csökkentette a járványügyi szervezet költségvetését.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Senkinek sem egyszerű egy világjárványt menedzselni. De ha elvégeztük volna azt a munkát, ami azért nem agysebészet – nem az oltóanyagkutatásról beszélek, de örülök, hogy végre elérhető közelségbe került a vakcina –, hanem például a kezdetektől fogva hatékony kommunikációról. A tudományos tények tiszteletben tartásáról, vagy hogy nem hülyézzük le az ország első számú járványügyi szakértőjét. Hogy ragaszkodunk a maszkviseléshez és a társasági távolságtartáshoz, és nem azt éreztetjük, hogy ez a személyes szabadság elnyomása, hanem a józan paraszti ész által diktált minimum, amit megtehetünk, hogy ne legyünk betegek. Ha így tettünk volna, akkor kétségkívül nem kellett volna meghalnia ennyi embernek, ráadásul még a gazdaság is jobban teljesítene” – fejtette ki Obama.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból