Nem véletlenül van az a mondás: „haverok a csajok előtt”. A barátság sokszor mélyebb, erősebb és nem utolsó sorban tartósabb, mint bármilyen vadromantikus kapcsolat. Következő cikkünkben összegyűjtöttük a filmtörténet 10 legmeghatározóbb barátságát a rajzfilmeken át egészen a történelmi drámákig.

A viking és a sárkány legendája – Így neveld a sárkányodat (Dean DeBlois, Chris Sanders)

Számos mozi élteti az állat és emberek közötti barátságot kutyától az oroszlánig. E történetek forgatókönyve 90 százalékban megegyezik, s ez alól kedvenc sárkányos filmünk sem kivétel. A közösségében nem elfogadott vagy lenézett gyerek/tinédzser rátalál az adott állatra/lényre. Kezdeti nehézségeiket lassan leküzdve felfedezik egymásban a lelki társat és megértő felet, aki feltétel nélkül elfogadja őket.

Barátságuk erősségéről próbatételen kell tanúbizonyságot tenniük, ezt követően pedig mindketten a közösség megbecsült tagjává válnak.

Az Így neveld a sárkányodat különlegessége a maradék 10 százalékban rejlik. Hablaty és Fogatlan barátsága egy ősi ellentétet szüntet meg emberek és sárkányok között, tulajdonképpen egy új társadalom megalapítóivá válnak. Különlegesen erős kapcsolat az, ami képes elbírni egy ekkora terhet.

Igy Neveld A Sarkanyodat 3 1
/ Fotó: Gamechannel

Lakótársból krónikás – Sherlock Holmes (Guy Ritchie)

Ez az a kapcsolat, ami műfajt teremtett. Két ember, akiket szinte lehetetlen külön megemlíteni. Megalkotásuk óta dr. John Watson és Sherlock Holmes elválaszthatatlan alakjai a kölcsönös tiszteleten alapuló barátság iskolapéldájává váltak. Bármelyik filmet vagy sorozatot megemlíthetjük itt, elvégre a lényeg sehol sem változik.

Éveken át életük majdnem minden pontja egybemosódik, hiszen nem csak együtt laknak és dolgoznak, de szabad idejüket is a bűnügyek megoldásának szentelik.

E fantasztikus történetek jelentős része eleve homályba veszne, ha Watson doktor nem határoz úgy, hogy meg kell örökítenie zseniális barátja munkásságának legkiemelkedőbb pillanatait. Watson tehát nem csupán lakó- és munkatársa, barátja, ám egyszersmind krónikása is Holmes-nak.

/ Fotó: Empire Online

A bunyó-duó – Az ördög jobb és bal keze (Enzo Barboni)

Bud Spencer és Terence Hill a filmtörténet feledhetetlen bunyós duója. Barátságuk nem csupán a vászonra korlátozódott, a kettejük közötti harmónia minden alakításukat megfűszerezte.

Az ördög jobb és bal keze nem csak címében szimbolikus, de ez az egyik legkedveltebb közös produkciójuk is.

Bambino és Trinity a törvény két külön oldalán álló, mégis egymást szerető testvérpár, akiknek az öklük mellett a humoruk is halálos. A két barát alakítása olyannyira elnyerte a közönség szívét, hogy egy nem kevésbé sikeres második részt is megélt a történetük.

Az Ordog Jobb Es Bal Keze Screenshot 20180715150027 1 Original
/ Fotó: Puliwood

A kerítésen innen és túl – A csíkos pizsamás fiú (Mark Herman)

Néha a legterméketlenebb talajból nőnek ki a legszebb virágok. A Mark Herman A csíkos pizsamás fiú című regényéből azonos néven adaptált film egy ilyen barátságot mesél el Bruno (Asa Butterfield) és Shmuel (Jack Scanlon) között, a II. világháború idején. Bruno egy náci tiszt fia, akit családjával együtt apja kinevezése miatt egy elszigetelt helyre küldenek, ahol mindent drótkerítés vesz kerül.

Egy nap e titokzatos fal másik oldalán egy fura, csíkos pizsamát viselő kisfiúval, Shmuellel találkozik.

Találkozásaik során nem csupán egymáshoz kerülnek közelebb, de Bruno előtt lassan kinyílik a felnőttek piszkos világa is. A soha ki nem teljesedhető, mégis teljes értékű kapcsolat végzetes következményeket von maga után mindkét fiú részéről. Ez egy különösen szomorú, hamvába holt barátság története.

13 A Csíkos Pizsamás Fiú 1
/ Fotó: Corn &Amp; Soda

A vadász és a vad találkozása – Kapj el, ha tudsz (Steven Spielberg)

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) története önmagában lehengerlő. Egy fiatal, zseniális és elkeseredett elme, aki a családi problémák elől szégyent nem ismerve a nagy betűs életbe menekül. Néhány év alatt több személyisége, több pénze, menő foglalkozása és nagyobb bűnlajstroma lett, mint fél Amerikának.

Hiába azonban a pénz és sárm, ez a három Oscar-díjat kapott történet nem lenne teljes Carl Hanratty (Tom Hanks) nélkül.

A fiú elfogásával megbízott FBI-ügynök nyomozása során olyan közel kerül a fiúhoz, ahogy egyetlen valódi személy sem a környezetében. Franknek ő az egyetlen biztos pont az életében, Carl pedig felelősséget érez a fiatal életéért. Frank és Carl között egy kitekert, kezdetben inkább apa-fia kapcsolat, majd ebből őszinte barátság alakul ki.

1280 720
/ Fotó: Hbo Go

Riválisból barát – Édesek és mostohák (Chris Columbus)

Jackie (Susan Sarandon) és Isabel (Julia Roberts) célja közös: Luke feleségeként boldog családi életet élni a gyerekekkel. A probléma „mindössze” az, hogy Jackie a férfi exfelesége, gyermekeinek édesanyja, Isabel pedig a leendő menyasszony. A két nő kezdetben teljesen érthető ellenszenvvel viseltetik egymás iránt.

Jackie bitorlónak titulálja a másik nőt, Isabel viszont úgy érzi, jogtalanul tartják távol a boldogságától.

A versenyt végül a sors oldja meg: Jackie-nél rákot diagnosztizálnak. A két nő immár az elkerülhetetlent szem előtt tartva emberként és nem riválisként kezd egymásra tekinteni, fokozatosan megnyílva egymás előtt. Rövid, koránt sem boldog, mégis egy család jelenét és jövőjét befolyásoló kapcsolat, már-már barátság szövődik közöttük, amit Jackie hamarosan bekövetkező halála sem tud szétszakítani.

Edesek Es Mostohak2
/ Fotó: Smoking Barrels

Egy faj egymásra találása – Django elszabadul (Quentin Tarantino)

Amerika a polgárháború kitörése előtt két évvel nem éppen a kedvesség és emberség földje volt. Származás és bőrszín határozta meg, ki hova kerül a társadalomban és milyen élet adatik neki. Ebben az embertelen, forrongó korban ismerkedik meg fejvadászunk, Dr. King Schultz (Christoph Waltz) Djangoval (Jamie Foxx), egy rabszolga sorban élő férfival, akiről az első pillanatban látja: különleges személlyel van dolga.

Rövid, ám sikeres együttműködésük gyümölcseként Schultz nem kevesebbel, mint a szabadságával ajándékozza meg Djangot, aki ezt követően sem hagyja el őt.

Az alkalom szülte társaságból rövid idő alatt tiltott barátság születik. Kapcsolatuk nem más, mint egy, pontosabban egyazon faj újra egyesítése, annak megmutatása, mi is teszi valójában az embert.

121218020333 Django Unchained Movie Horizontal Large Gallery
/ Fotó: Cnn

Mielőtt feldobod – A bakancslista  (Rob Reiner)

Edward Cole (Jack Nicholson) és Carter Chambers (Morgan Freeman) egy kórházi termen osztozó halálos betegek, akik bekerülésük előtt teljesen eltérő életet éltek. Carter a szerény, Edward pedig a milliárdos létforma megtestesítője, mégis mindketten úgy érzik: nem éltek még eleget.

Megírva hát saját „bakancslistájukat”, elindulnak egy utolsó, közös kalandra megtenni és megtapasztalni mindazt, ami kimaradt az életükből.

A bakancs feldobását megelőző, együtt töltött idő mindkettejük számára felbecsülhetetlenné válik, a közös kalandok, élmények, és nem utolsó sorban az élet szeretetének megtapasztalása szoros barátságot sző a két férfi között. A bakancslista nem csupán tisztelgés az élet előtt, de iskolapéldája annak, amikor a szükség és a közös rossz összehozza az embereket.

909
/ Fotó: Port.hu

Barátság önmagunkkal – Harcosok klubja (David Fincher)

Úgy tartják a lélek nagy tudói, hogy amíg önmagunkkal nem kötünk barátságot, addig mások elfogadására és szeretetére sem számíthatunk. Erre az állításra hoz kissé agresszív, de húsba markoló példát a Harcosok klubja, amelyben narrátorunk, Jack (Edward Norton) meghasadt személyiségén keresztül igyekszik felépíteni magának és magáról egy egészséges képet.

Alteregója, Tyler Durden (Brad Pitt) testesíti meg mindazt, aminek szerinte egy férfinak lennie kell, vagyis az erőt, határozottságot, magabiztosságot, szexuális potenciált, stb.

A film úgy épül fel, hogy a néző majdnem a legutolsó pillanatig abban a hiszemben van: Tyler és a narrátor két külön személy. Tyler „barátságával” fokozatosan kiépíti saját személyiségét, majd egy olyan célt és jövőképet tűz ki maga elé, amire már alapozhatja az önbizalmát. Ez az a barátság önmagunk felé romboló és önpusztító, tehát semmiképpen sem lehet követendő példa – mindenesetre egyedülálló és elgondolkodtató felállás.

Photo10
/ Fotó: Corvin Mozi

Barátom, a szellem – Hatodik érzék (M. Night Shyamalan)

Remélem, senki napját nem rontom el azzal, ha „leleplezem”: Bruce Willis halott a film során. A történet főszereplője, Cole (Haley Joel Osment) látja az elhunytak szellemeit, amit képtelen egy maga kezelni. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus az egyetlen ember, akinek képes megnyílni és aki valódi segítő szándékkal fordul felé. A kisfiú és segítője közötti kapcsolat az a ritka gyermek-felnőtt barátság, ahol egyik fél sem nézi le a másikat, szeretettel és gondoskodással segítenek a másiknak és ott vannak egymásnak, ha a szükség megkívánja.

Minden gyerek életébe kéne egy ilyen felnőtt, – lehetőleg hús-vér kiadásban – és sokszor bizony a felnőtteknek sem ártana egy ilyen érdekmentes kapcsolat.

Barát mindig akad valahol. Legyen az egy állat, szörnyeteg, transzcendens lény vagy akár a kórtermi szomszédunk. Előbb vagy utóbb mind megtaláljuk azt a valakit, akiket a szerelem bonyodalmai nélkül, de szívből szerethetünk és ezt viszonozzák. Vegyünk példát a filmművészeti remekekből és ne zárkózzunk el a lehetőségek elől – de a biztonság kedvéért kérdezzünk rá, mások is látják-e barátunkat.

286
/ Fotó: Port.hu

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.