Többek közt Londonban, New Yorkban és Berlinben is elérhetők már olyan városvezetések, amelyek az adott helyet egy alternatív szempontból mutatják be. Barcelonában Gaudí szellemében a street artistok különböző graffitikkel, installációkkal dobják fel az utcát.

Hirdetés

Turistáskodása során kinek nem volt része egy street art erőteljes hatásában? Ahelyett azonban, hogy néhány éjszaka felfedezett zeg-zugot emlegetnénk, kirándulásaink részévé tehetjük az urbán művészet teljes felfedezését.

Barcelona graffiti aranykora a kétezres évek elején volt, amikor helyi és nemzetközi művészek a street art nyüzsgő színterévé tették a város utcáit.

A legjobb helyek ilyen szempontból El Born, El Raval és a Gótikus negyed. A város ezen részei Barcelona bohém, művészi részét mutatják meg, tele vintage boltokkal, deszkások törzshelyeivel és menő kávézókkal.

Ugyanakkor a hatalmas graffiti-hullám több társadalmi rétegben is felháborodást keltett, és természetesen szabályozásokat eredményezett. A művészek ugyanakkor nem adták fel, hogy különböző módokon láttassák munkájukat a városban: így lehet felfedezni mindenféle kis tárgyakat, matricákat, rövid feliratokat, amelyek elhelyezése gyors, így nem büntetik meg őket.

Például BL2A (baldosa, amely spanyolul padlócsempét jelent) kerámiacsempéket helyez el a városban, amelyek az emberi elme működését és annak befolyásolását ábrázolják.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Az olyan művészek is kihagyhatatlanok, mint Vegan Bunnies, Rice, a perui Bronik vagy Ozzy, akiknek matricái, poszterei és stenciljei gyorsan terjednek a városban.

/ Fotó: Ana Maria Enache

A falakat és a redőnyöket díszítő munkák a maguk kiterjedtségükben lenyűgözőek. A legálisak a művészek honorált munkái, amelyek boltokat és magánházakat dobnak fel.

Aryz honorált munkája a Montana Café és a Pizza épületén / Fotó: Ana Maria Enache

Ugyanakkor az illegális darabok is megtűrtek a városban, vagy mert nem lehet őket lemosni, vagy dekorativitásuk miatt. Konair például egy rendkívül energikus művész, akinek jégkrémei különböző emberi érzelmeket jelenítenek meg.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Kramnek Barcelona a szülővárosa, művészetét a képregény inspirálja. Az emberi természetet különböző állatokként jeleníti meg. Az alább látható munkája például a helyi reakciója egy turista fotókészítésére.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Az olasz tvboy művészetét a popkultúra határozza meg, olyan szatirikus illusztrációkon keresztül, amelyeken Dalí a helyi menőcsávó, Frida Kahlo pedig szelfizik.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Francisco de Pájaro vagyis  El arte e$ ba$ura (a művészet trash) installációit szemétből csinálja, így a szemétszedők miatt azok nem túl tartósak, ám annál aktuálisabbak. A társadalom perfekcionizmusát helyezi górcső alá. Emellett régebbi munkákat is frissít a saját stílusában.

/ Fotó: Ana Maria Enache
Hirdetés