Nézem Képzőművészet Így néz ki Barcelona street artistok szemével

Így néz ki Barcelona street artistok szemével

Promóció

Többek közt Londonban, New Yorkban és Berlinben is elérhetők már olyan városvezetések, amelyek az adott helyet egy alternatív szempontból mutatják be. Barcelonában Gaudí szellemében a street artistok különböző graffitikkel, installációkkal dobják fel az utcát.

Promóció
- Advertisement -

Turistáskodása során kinek nem volt része egy street art erőteljes hatásában? Ahelyett azonban, hogy néhány éjszaka felfedezett zeg-zugot emlegetnénk, kirándulásaink részévé tehetjük az urbán művészet teljes felfedezését.

Barcelona graffiti aranykora a kétezres évek elején volt, amikor helyi és nemzetközi művészek a street art nyüzsgő színterévé tették a város utcáit.

A legjobb helyek ilyen szempontból El Born, El Raval és a Gótikus negyed. A város ezen részei Barcelona bohém, művészi részét mutatják meg, tele vintage boltokkal, deszkások törzshelyeivel és menő kávézókkal.

Ugyanakkor a hatalmas graffiti-hullám több társadalmi rétegben is felháborodást keltett, és természetesen szabályozásokat eredményezett. A művészek ugyanakkor nem adták fel, hogy különböző módokon láttassák munkájukat a városban: így lehet felfedezni mindenféle kis tárgyakat, matricákat, rövid feliratokat, amelyek elhelyezése gyors, így nem büntetik meg őket.

Például BL2A (baldosa, amely spanyolul padlócsempét jelent) kerámiacsempéket helyez el a városban, amelyek az emberi elme működését és annak befolyásolását ábrázolják.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Az olyan művészek is kihagyhatatlanok, mint Vegan Bunnies, Rice, a perui Bronik vagy Ozzy, akiknek matricái, poszterei és stenciljei gyorsan terjednek a városban.

/ Fotó: Ana Maria Enache

A falakat és a redőnyöket díszítő munkák a maguk kiterjedtségükben lenyűgözőek. A legálisak a művészek honorált munkái, amelyek boltokat és magánházakat dobnak fel.

Aryz honorált munkája a Montana Café és a Pizza épületén / Fotó: Ana Maria Enache

Ugyanakkor az illegális darabok is megtűrtek a városban, vagy mert nem lehet őket lemosni, vagy dekorativitásuk miatt. Konair például egy rendkívül energikus művész, akinek jégkrémei különböző emberi érzelmeket jelenítenek meg.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Kramnek Barcelona a szülővárosa, művészetét a képregény inspirálja. Az emberi természetet különböző állatokként jeleníti meg. Az alább látható munkája például a helyi reakciója egy turista fotókészítésére.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Az olasz tvboy művészetét a popkultúra határozza meg, olyan szatirikus illusztrációkon keresztül, amelyeken Dalí a helyi menőcsávó, Frida Kahlo pedig szelfizik.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Francisco de Pájaro vagyis  El arte e$ ba$ura (a művészet trash) installációit szemétből csinálja, így a szemétszedők miatt azok nem túl tartósak, ám annál aktuálisabbak. A társadalom perfekcionizmusát helyezi górcső alá. Emellett régebbi munkákat is frissít a saját stílusában.

/ Fotó: Ana Maria Enache

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3