Manet-festmények mellett Barney Bubbles punkművész munkáit is a brit publikumnak adományozták

Az adókedvezményeket magába foglaló Brit Művészeti Tanács által bevezetett Kulturális Ajándékozási Programnak köszönhetően festményekkel, kövületekkel és megannyi más, kulturális örökség szempontjából jelentős tárggyal bővült a brit közkincsek tárháza.

Barney Bubbles hallhatatlan illusztrációi

A Barney Bubbles néven alkotó Colin Fulcher az 1970-es és ’80-as évek punk és new wave zenei színterétől elválaszthatatlan figuraként él a köztudatban. Gyakran a popzene és kultúra egyéb szegmensei közötti kapocsként emlegették. Bakelitlemez-borítóterveket, általa dizájnolt pólókat, sőt, komplett színpadi látványterveket álmodott meg olyan előadók számára, mint a Hawkwind, Elvis Costello, Ian Dury vagy Nick Lowe.

Lemezekre tervezett illusztrációit a neves sci-fi író, Michael Moorcok egy buborék-életű kor hallhatatlan illusztrációinak nevezte.

Bubbles a The Specials Ghost Town című dalához klipet is rendezett. A mai, koronavírus-járvány uralta állapotoktól nemsokban különböző három és félperces videóban, a letargikus zenekartagok London kiüresedett utcáin furikáznak. A legnyilvánvalóbb jel, amely arra utal, hogy a klip mégsem a jelenlegi kaotikus lezárások idején forgott, hogy a héttagú banda egy 1961-es Vauxhall Cresta-ban összezsúfolódva tekereg a ködös utcákon.

The Specials - Ghost Town (Official Music Video)

Follow The Specials:Subscribe: https://TheSpecials.lnk.to/SubscribeMusic Online: https://TheSpecials.lnk.to/ListenFacebook: https://TheSpecials.lnk.to/FBInst...

Barney Bubbles munkái mellett Manet, Rembrandt és Chagall több munkája is előkerült az idei évben, hogy az örökösödési adóterhek elkerülése céljából magánkézből a brit lakosság tulajdonává minősíttessenek. A The Guardian szerint a 2019-2020-as év rekordnak számít a britek adótörténelmében. Az évvégi jelentések alapján közel 65 millió font értékben kerültek leadásra műtárgyak – és ezzel mintegy 40 millió fontnyi adókedvezménnyel könnyítették bizonyos magánszemélyek pénztárcáját.

A műtárgyak közt pénzügyi értékét tekintve a Bubbles-gyűjtemény sereghajtó ugyan, művészileg azonban kétségkívül az egyik legértékesebb kollekciónak számít.

Rajongói egyöntetű örömmel fogadták a homálybaveszett munkák felbukkanását.

Barney Bubbles Hawkwind
A Hawkwind In Search of Space lemezéhez készített albumborító / Fotó: Record Company Handout

A nyilvánosságot következetesen kerülő Barney Bubbles sosem szignózta egyetlen alkotását sem, és 1981-ben önkezűleg vetett véget életének, mindössze 41 éves korában. Archívumában vázlatfüzetek és rajzeszközök mellett fellelhető több kollázs, fotográfia, matricák és kitűzők, lemezborítók és az alkotó személyes könyvtárának több példánya is. A gyűjtemény az adományozó kívánságának megfelelően a liverpooli John Moores Egyetem számára került kiosztásra.

A színháztörténet első meleg-csókja

A Brit Művészeti Tanács elnöke elmondta, hogy az adományok kétharmadát idén Londonon kívüli intézmények kapták:

Az adományok jellege sokszínűbb, mint valaha, és különösen izgalmas, hogy a rendszeren keresztül a tárgyakat befogadó intézmények száma egyre csak gyarapszik az Egyesült-Királyságon belül

– nyilatkozta az elnök, Edward Harley. Wales kapta meg Manet unokatestvéréről, Jules Dejouy-ról készített portréját, illetve egy Corot-tájat. Skócia egy gouache technikával készített Marc Chagall-képpel lett gazdagabb, amely a L’Écuyère (A lovas) címet viseli, míg Észak-Írországba Rembrandt hat rézkarca került.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Brit Birodalom Érdemrendjét is viselő néhai Leonard Rosoman festményei is a közkincsgyűjtemény részévé válnak, köztük a brit színháztörténelem első meleg-csókját megörökítő képpel, amely a nyugat-sussex-i Chichester Pallant House Galériájában lelt új otthonra.

Leonard Rosoman
/ Fotó: Artfund

A festményeken túl sokoldalú fosszíliákkal gazdagodott a Skót Nemzeti Múzeum, ahová a Glasgow és Edinburgh közötti skót tartomány, Nyugat-Lothian egyik bányájából előkerült Lizzie a gyík, azaz a legősibbként számontartott hüllő kövülete is került.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból