Jacob Jordaens, 17. századi flamand festő egyik leghíresebb alkotásának legrégebbi ismert változataként azonosítottak egy festményt, amely csaknem 60 évig díszítette a brüsszeli Saint-Gilles kerület városházájának egyik helyiségét.

Az 1600-as évek első felében készülhetett

A szent családot ábrázoló festmény az 1960-as évek óta lógott az egyik iroda falán, mígnem egy 2019-es leltárkor meg nem vizsgálták az épületben lévő mind a 800 műalkotást – írja a The Guardian. A Belgium kulturális örökségének tanulmányozásával és megóvásával foglalkozó Institut royal du patrimoine artistique szerint az egészen tavalyig másolatnak vélt alkotásról kiderült, hogy 1617-ből vagy 1618-ból való.

Jacob Jordaens Szent Calad Festmeny
Jacob Jordaens: A Szent Család Című Festménye - 1617 Körül / Fotó: Foundation For Knowledge

A gyermek Jézust, Józsefet, Máriát és annak édesanyját, Szent Annát ábrázoló festmény különböző változatait a New York-i Metropolitan Múzeum, ahol az Esterházy család számos kincse is kiállításra került, illetve a szentpétervári Ermitázs és a müncheni Alte Pinakothek őrzi.

Rubens műhelyének két rejtett kincse

A Saint-Gilles-i festmény fatáblájának részletes elemzése révén a szakértők a kompozíció legrégebbi ismert verziójaként azonosították a képet. A felfedezés egy másik meglepetést is tartogatott a szakértők számára. A fatábla ugyanis ugyanabból a fából készült, amelyet egy másik barokk mester, Anthony van Dyck flamand festő is használt a képeihez.

Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a fiatal Jordaens és Van Dyck egyidőben tevékenykedett Peter Paul Rubens műhelyében

– mondta Joost Vander Auwera, a belga Királyi Szépművészeti Múzeum kurátora. A festményre egyéves restaurálás vár, mielőtt csatlakozik a világ egyik legnagyobb Jacob Jordaens-gyűjteményéhez a Királyi Szépművészeti Múzeumban 2021 végén.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet