Az LGT zenekar egykori gitárosa, Barta Tamás élete dokumentumfilmben köszön vissza. A Siess haza, vár a mama a MagyaRock Hírességek Csarnokában, a RaM Colosseumban látható.

Barta Tamás (1948-1982) a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. Játszott a csapat első, Koncert a Marson című albumán (1970). Egy évvel később, 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, mely a magyar rockzene meghatározó csapata lett.

Barta Tamás Film Barta Tamás Halála Lgt Zenekar
Barta Tamás, Az Lgt Zenekar Egykori Gitárosa / Fotó: Wikimedia

Az ő gitárjátéka hallható az LGT zenekar első három lemezén (Locomotiv GT – 1971, Ringasd el magad – 1972, Bummm! – 1973), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén.

Barta élete igen kalandosra sikeredett. Az akkoriban Magyarországon legendásnak számított Barta megpróbált Amerikában is nagy karriert befutni.

A hetvenes évek első felében az egyik legjobb gitárosnak számított itthon, emellett remek zeneszerző és énekes is volt. Azonban az LGT amerikai turnéjáról már nem tért vissza az anyaországba.

LGT – Ringasd el magad (Sopot 1973)

Egy ritka LGT felvétel a legendás felállásban: Ringasd el magad (Sopot, Lengyelország 1973). Hang házilag javítva. A rare Locomotiv GT recording “Rock Yourse…

Mint ismeretes, 1974-ben érkezett meg az USA-ba. Sajnos a külföldi zenészkarrier nem sikerült. Hogy eltartsa magát, elkezdett Simon Csaba érdekeltségéhez tartozó cégnél dolgozni.

Ugyan nem zenész-, de papír-írószerkarrierre tört: szeretett volna saját boltot elindítani. Állítólag ellopta Simonék ügyféllistáját, és ez okozhatta a halálát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy barátjával együtt később ki akartak szállni. Önállósítani akarták állítólag magukat, és elloptak valami címlistát. Kérték tőlük vissza, de nem adták. Akkor megfenyegették őket. Ennek a barátjának eltörték a kezeit, és két hónapra meghalt a Tamás[/perfectpullquote]

– mesélte egy interjúban Somló Tamás, amikor a gitáros halálának okairól faggatták.

Barta Tamással, az LGT volt gitárosával az otthonában végeztek

A ’70-es évek végétől Kaliforniában működött egy magyar maffia, amelyet Simon Csaba üzletemberhez kötöttek, akit csak Szájmonnak neveztek. Nagyon nehéz rekonstruálni, hogyan is indult a bűnszervezet. Dezső András, az Index oknyomozó újságírója megpróbált utánajárni.

A Siess haza, vár a mama című dokumentumfulm szeptember 21-én látható a RaM Colosseumban, írja a 24.hu.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet