Dezső András, az Index oknyomozó újságírója Maffiózók mackónadrágban című kötetében az LGT volt gitárosa, Barta Tamás haláláról is olvashatunk. A részletekért Dezső András által beláthatunk a kulisszák mögé.

1A papírmaffia története

Dezső András, az Index oknyomozó újságírója / Fotó: Index

A ’70-es évek végétől Kaliforniában működött egy magyar maffia, amelyet Simon Csaba üzletemberhez kötöttek, akit csak Szájmonnak neveztek. Nagyon nehéz rekonstruálni, hogyan is indult a bűnszervezet. Dezső András, az Index oknyomozó újságírója megpróbált utánajárni. Mint írja Dezső az április 23-án megjelenő Maffiózók Mackónadrágban című könyvében, rendőrségi körökben “papírmaffiának” nevezték a magyar maffiát, ugyanis Simon Csaba, aki a feje volt a csoportnak, papír-írószer eladásával kereste a kenyerét – már ha nem bűnözéssel.

Simon társa Szendrő István volt, akivel együtt szökött Amerikába 1967-ben. Legendák szólnak arról, hogy meglehet, titkosszolgálati segítséggel. Úgy hírlik, Simon Csaba volt az agy, Szendrő István pedig a nehézfiú. Mellettük a harmadik legfontosabb tag Markó Béla volt, aki 1982-ben került Amerikába – legalábbis ekkor tűnik fel Szájmon környezetében Markó.

Az olasz maffia egyik legnagyobb ellensége egy nő volt

A Shooting the Mafia Letizia Battaglia elkötelezett és veszélyes munkáját mutatja be. Az olasz maffia bűntetteiről készült fotók felbecsülhetetlen értékűek. Ahogy az is elképesztő, ahogy ez a nő az életét kockáztatva dokumentálta az eseményeket. Míg sokan amennyire lehetett elkerülték a bűnszervezetet, ő épp ellenkezőleg. Minden egyes fotó készítésekor az életével játszott.

Már akkor rettegett bűnözőnek számított Magyarországon.

Nagyon fejlett kapcsolatai voltak, a korabeli rendőrségi jelentések szerint egyenesen Los Angelesből adtak le “megrendeléseket” bizonyos műkincsek ellopására.

Bensőséges kapcsolatokat épített ki a hazai művészvilággal: budapesti lakásán tartott házibulijain ismert zenészek, énekesek és befolyásos elvtársak fordultak meg. Megesett, hogy amíg gazdag vendégei nála mulatoztak, addig Markó emberei kirámolták otthonukat. Amerikába érkezése után nem kerülte a forró kását! Mint ismeretes, Markó Béla a landolást követően nem sokkal egy házibuliban agyon lőtte Szendrő Istvánt. Talán véletlen egybeesés, talán nem, de Markó egy nappal azelőtt végzett Szendrővel, hogy a városi törvényszéken tárgyalni kezdték volna Szendrő egy régebbi fegyveres támadását, amely ügyben Simon Csaba is a hatóságok látókörébe került.

Lapozz a következő oldalra a papírmaffia újabb áldozatának, az LGT gitárosának történetéért!