Dezső András, az Index oknyomozó újságírója Maffiózók mackónadrágban című kötetében az LGT volt gitárosa, Barta Tamás haláláról is olvashatunk. A részletekért Dezső András által beláthatunk a kulisszák mögé.

A papírmaffia története

A ’70-es évek végétől Kaliforniában működött egy magyar maffia, amelyet Simon Csaba üzletemberhez kötöttek, akit csak Szájmonnak neveztek. Nagyon nehéz rekonstruálni, hogyan is indult a bűnszervezet. Dezső András, az Index oknyomozó újságírója megpróbált utánajárni. Mint írja Dezső az április 23-án megjelenő Maffiózók Mackónadrágban című könyvében, rendőrségi körökben “papírmaffiának” nevezték a magyar maffiát, ugyanis Simon Csaba, aki a feje volt a csoportnak, papír-írószer eladásával kereste a kenyerét – már ha nem bűnözéssel.

Dezső András
Dezső András, Az Index Oknyomozó Újságírója / Fotó: Index

Simon társa Szendrő István volt, akivel együtt szökött Amerikába 1967-ben. Legendák szólnak arról, hogy meglehet, titkosszolgálati segítséggel. Úgy hírlik, Simon Csaba volt az agy, Szendrő István pedig a nehézfiú. Mellettük a harmadik legfontosabb tag Markó Béla volt, aki 1982-ben került Amerikába – legalábbis ekkor tűnik fel Szájmon környezetében Markó.

Az olasz maffia egyik legnagyobb ellensége egy nő volt

A Shooting the Mafia Letizia Battaglia elkötelezett és veszélyes munkáját mutatja be. Az olasz maffia bűntetteiről készült fotók felbecsülhetetlen értékűek. Ahogy az is elképesztő, ahogy ez a nő az életét kockáztatva dokumentálta az eseményeket. Míg sokan amennyire lehetett elkerülték a bűnszervezetet, ő épp ellenkezőleg. Minden egyes fotó készítésekor az életével játszott.

Már akkor rettegett bűnözőnek számított Magyarországon.

Nagyon fejlett kapcsolatai voltak, a korabeli rendőrségi jelentések szerint egyenesen Los Angelesből adtak le “megrendeléseket” bizonyos műkincsek ellopására.

Bensőséges kapcsolatokat épített ki a hazai művészvilággal: budapesti lakásán tartott házibulijain ismert zenészek, énekesek és befolyásos elvtársak fordultak meg. Megesett, hogy amíg gazdag vendégei nála mulatoztak, addig Markó emberei kirámolták otthonukat. Amerikába érkezése után nem kerülte a forró kását! Mint ismeretes, Markó Béla a landolást követően nem sokkal egy házibuliban agyon lőtte Szendrő Istvánt. Talán véletlen egybeesés, talán nem, de Markó egy nappal azelőtt végzett Szendrővel, hogy a városi törvényszéken tárgyalni kezdték volna Szendrő egy régebbi fegyveres támadását, amely ügyben Simon Csaba is a hatóságok látókörébe került.

Lapozz a következő oldalra a papírmaffia újabb áldozatának, az LGT gitárosának történetéért!

Itt jön képbe Barta Tamás, az LGT volt gitárosa

Megrendítette Szendrő István halála a kaliforniai magyar közösséget, hiszen korábban egy másik magyart is meggyilkoltak. Az akkoriban Magyarországon legendásnak számított Barta Tamás megpróbált Amerikában is nagy karriert befutni. Mint ismeretes, 1974-ben érkezett meg az USA-ba. Sajnos a külföldi zenészkarrier nem sikerült. Hogy eltartsa magát, elkezdett Simon Csaba érdekeltségéhez tartozó cégnél dolgozni. Ugyan nem zenész-, de papír-írószerkarrierre tört: szeretett volna saját boltot elindítani. Állítólag ellopta Simonék ügyféllistáját, és ez okozhatta a halálát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy barátjával együtt később ki akartak szállni. Önállósítani akarták állítólag magukat, és elloptak valami címlistát. Kérték tőlük vissza, de nem adták. Akkor megfenyegették őket. Ennek a barátjának eltörték a kezeit, és két hónapra meghalt a Tamás[/perfectpullquote]

– mesélte egy interjúban Somló Tamás, amikor a gitáros halálának okairól faggatták. Mint tudjuk, 1982. február 16-án gyilkolták meg saját, Los Angeles-i otthonában. Vannak olyan elméletek is, miszerint nem állják meg a helyüket a papírboltos sztorik. Ennek oka, hogy nem lett volna nagy biznisz Bartának a papír-írószer bolt. Másik variáció szerint az LGT egykori gitárosa drogügyletbe keveredett, és ilyenkor hamar előkerülnek a fegyverek. Bármi is legyen az igazság és az ok, Markó Béla neve is felmerült.

Barta Tamás Lgt Halála
Az Lgt Barta Tamás Volt Gitárossal Kiegészülve (Balról A Második) / Fotó: Wikipédia

Mint írtuk fentebb, rettegett bűnözőnek számított már Magyarországon is. Ám fontos megjegyezni, hogy olyan ember hírében állt, aki “előbb lő, majd utána kérdez”. Ez okozta Markó halálát is, amikor 1990-ben, egy Los Angeles-i bárban tűzpárbajba keveredett. Russel Kuster rendőrnyomozó, a párbaj másik résztvevője, halálosan megsérült. Azonban volt akkora lélekjelenléte Kusternek, hogy visszalőjön. Markó megöléséért helyi hősként ünnepelték a rendőrnyomozót.

Brutálisan megkínozták a rettegett maffiavezért, akinek karakterét Johnny Depp is alakított

Nemrég holtan találták a cellájában a 89 éves James “Whitey” Bulgert, a ’70-es, ’80-as évek rettegett bostoni maffiavezérét, akinek élete olyan filmekre volt hatással, mint A tégla vagy a Fekete mise, amiben Johnny Depp alakította.

Visszatérve Barta Tamásra, érdekes tény, hogy halála előtt  nem sokkal nem csak szeretett volna saját papír-írószer boltot, de meg is valósította. És persze ennek okán ki is szállt Szájmon cégéből. Az, hogy Markó ölhette meg, vannak ellentmondások. A levéltári iratok tanúsága szerint Szendrő halála idején Markó még az NSZK-ban élt, így a két férfi nem találkozhatott. Az, hogy pontosan mi és miért történt, sosem derült ki hivatalosan.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.