Dezső András, az Index oknyomozó újságírója Maffiózók mackónadrágban című kötetében az LGT volt gitárosa, Barta Tamás haláláról is olvashatunk. A részletekért Dezső András által beláthatunk a kulisszák mögé.

2Itt jön képbe Barta Tamás, az LGT volt gitárosa

Az LGT Barta Tamás volt gitárossal kiegészülve (balról a második) / Fotó: Wikipédia

Megrendítette Szendrő István halála a kaliforniai magyar közösséget, hiszen korábban egy másik magyart is meggyilkoltak. Az akkoriban Magyarországon legendásnak számított Barta Tamás megpróbált Amerikában is nagy karriert befutni. Mint ismeretes, 1974-ben érkezett meg az USA-ba. Sajnos a külföldi zenészkarrier nem sikerült. Hogy eltartsa magát, elkezdett Simon Csaba érdekeltségéhez tartozó cégnél dolgozni. Ugyan nem zenész-, de papír-írószerkarrierre tört: szeretett volna saját boltot elindítani. Állítólag ellopta Simonék ügyféllistáját, és ez okozhatta a halálát.

Egy barátjával együtt később ki akartak szállni. Önállósítani akarták állítólag magukat, és elloptak valami címlistát. Kérték tőlük vissza, de nem adták. Akkor megfenyegették őket. Ennek a barátjának eltörték a kezeit, és két hónapra meghalt a Tamás

– mesélte egy interjúban Somló Tamás, amikor a gitáros halálának okairól faggatták. Mint tudjuk, 1982. február 16-án gyilkolták meg saját, Los Angeles-i otthonában. Vannak olyan elméletek is, miszerint nem állják meg a helyüket a papírboltos sztorik. Ennek oka, hogy nem lett volna nagy biznisz Bartának a papír-írószer bolt. Másik variáció szerint az LGT egykori gitárosa drogügyletbe keveredett, és ilyenkor hamar előkerülnek a fegyverek. Bármi is legyen az igazság és az ok, Markó Béla neve is felmerült.

Mint írtuk fentebb, rettegett bűnözőnek számított már Magyarországon is. Ám fontos megjegyezni, hogy olyan ember hírében állt, aki “előbb lő, majd utána kérdez”. Ez okozta Markó halálát is, amikor 1990-ben, egy Los Angeles-i bárban tűzpárbajba keveredett. Russel Kuster rendőrnyomozó, a párbaj másik résztvevője, halálosan megsérült. Azonban volt akkora lélekjelenléte Kusternek, hogy visszalőjön. Markó megöléséért helyi hősként ünnepelték a rendőrnyomozót.

Brutálisan megkínozták a rettegett maffiavezért, akinek karakterét Johnny Depp is alakított

Nemrég holtan találták a cellájában a 89 éves James “Whitey” Bulgert, a ’70-es, ’80-as évek rettegett bostoni maffiavezérét, akinek élete olyan filmekre volt hatással, mint A tégla vagy a Fekete mise, amiben Johnny Depp alakította.

Visszatérve Barta Tamásra, érdekes tény, hogy halála előtt  nem sokkal nem csak szeretett volna saját papír-írószer boltot, de meg is valósította. És persze ennek okán ki is szállt Szájmon cégéből. Az, hogy Markó ölhette meg, vannak ellentmondások. A levéltári iratok tanúsága szerint Szendrő halála idején Markó még az NSZK-ban élt, így a két férfi nem találkozhatott. Az, hogy pontosan mi és miért történt, sosem derült ki hivatalosan.

Következő