Bartók Imre nem képviselheti Magyarországot a 2020-as Irodalom Éjszakáján a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya döntése okán.

A múlt héten jelentették be, hogy ki az a 45 alkotó, akinek odaítélik a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat. Bartók Imre a kihirdetés után nem sokkal, január 21-én Facebook-oldalán fejtette ki, miért nem hajlandó elfogadni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk[/perfectpullquote]

– írta az író, akinek a helyét Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának javaslata alapján Bartis Attila kapta meg.

Bartok Imre Terey Osztondij
Bartók Imre Író / Fotó: Valuska Gábor

Később Csehy Zoltán is csatlakozott Bartókhoz. Azonban Bartók az az író, aki képviselhette volna Magyarországot a 2020-as Irodalom Éjszakáján. Azért a múlt idő, ugyanis a visszamondás másnapján kapott egy e-mailt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztályától. Mint írták, visszamondják Bartók részvételét, indoklásként azt közölték, “megváltozott a koncepciójuk”.

Bartók szintén Facebook-oldalán osztotta meg az őt jelölő Nagy Gabriella – aki a Litera.hu főszerkesztője – levelét:

„Január 9-én kaptam az örömhírt, hogy én képviselhetem Magyarországot az Irodalom Éjszakája nevet viselő programon.
Január 21-én érkezett a Térey-ösztöndíj híre, és aznap meghoztam az ezzel kapcsolatos döntésem.
Január 22-én a Minisztérium visszavonta a részvételemet az Irodalom Éjszakáján.

(Az alábbi levelet a feladó Nagy Gabriella engedélyével teszem közzé.)

»Drága Imre!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya január 22-én visszavonta a jelölésed. Mint tudod, három javasolt szerző közül egy általam választott író képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján. Én téged választottalak, megbeszéltük, küldtél anyagokat, aztán egyszer csak jött a levél.
Sem én, sem Orbók Lucie projektvezető nem értünk egyet ezzel a döntéssel, de nem tudunk mit tenni. Az indoklásukban azt írták, megváltozott a koncepciójuk.
Ez van, nem kommentálom.

Sajnálom, Imre!
Szomorú ez.
Ölellek, G.«”

Bartók és Csehy Zoltán a Kukorelly Endre által felélesztett nívós Baumgarten-díj támogatottja is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk