Új kiállítótérrel, benne új állandó kiállítással bővült a körmendi Batthyány-Strattmann László Múzeum; a Szalon és ebédlő a Batthány-kastélyban címet viselő tárlatot Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közigazgatási államtitkára nyitotta meg szerdán.

A Batthyány-Strattmann László Múzeum kiállításán egy lehetséges rekonstrukció látható

Körmend ékessége, a hercegi Batthyány-Strattmann kastély, az ország egyik legjelentősebb műemlék együttesinek egyike, amely az óbudai Zichy-kastély, a ferődi Esterházy-kastély, a gödöllői Grassalkovich-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély mellett egyik a magyar kastélyépítészetet leginkább reprezentáló, kiemelt jelentőségű építészeti alkotás – mondta.

Hozzáfűzte: a Rába-parti város önkormányzata az elmúlt években sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston Program pályázatain, 2017-ben 10 millió forint, 2018-ban 12 millió forint, 2019-ben pedig újabb 10 millió forint támogatást nyert el a helyi múzeum állandó kiállításainak létrehozására, bővítésére.

Latorcai Csaba a kiállítást megnyitva hangsúlyozta: történeti örökségünkre, műemlékeinkre nemcsak épített emlékként tekintünk, hanem kultúránk komplex továbbörökítőjeként is, a kormány ezért vállalta fel a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogramot, az egyházi műemlékek, a határon túli épített kulturális értékeink, a hazai turisztikai, valamint vendéglátáshoz kapcsolódó épített örökségünk felújítását és megújítását.

A körmendi Batthyány-Strattmann hercegi kastély második emeletén található két helyiségben enteriőröket mutat be a múzeum. Az első terem egy szalont, a második, bástyában kialakított szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből.
A második világháború végén és a szovjet megszállás idején a körmendi kastély berendezési tárgyai elpusztultak, eltűntek, egyetlen eredeti bútor sem maradt meg, ezért a kiállításon egy lehetséges rekonstrukció látható, amely – ugyan nem Batthyány-bútorokkal – felidézi az 1883-1914 között élt Batthyány-Strattmann Ödön herceg korát.

Egy Batthyány-vonatkozású bútor is helyet kapott a kastélyban

A szalon egyetlen Batthyány-vonatkozású bútora – egy ruhásszekrény – Batthyány Kázmér 1849-es külügyminiszter kisbéri kastélyából származik, valamint egy copf stílusú kandalló, amely az elmúlt évszázadban a kastély több termében is helyet kapott. A szalon falait a Batthyányak várait ábrázoló festmények díszítik.
Az ebédlő helyisége az épület több mint fél évezredes történetét kiválóan reprezentálja, falai tartalmazzák a középkori vár falazatát, melynek emléke egy ma is látható lőrés.
Falazatának felső része a barokk átépítéskor formálódott, a klasszicista építési korszakban alakították ki a nagyméretű ablakokat. A 20. század második felének emléke az étellift, az ebédlőasztalon pedig Batthyány-mintás herendi étkészlet látható.
Falazatának felső része a barokk átépítéskor formálódott, a klasszicista építési korszakban alakították ki a nagyméretű ablakokat. A 20. század második felének emléke az étellift, az ebédlőasztalon pedig Batthyány-mintás herendi étkészlet látható.

A Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című, digitális elemekkel is kibővített, háromnyelvű szövegekkel ellátott új állandó kiállítás a múzeum másik két állandó tárlatával – Körmend és a Batthyányak évszázadai, valamint a Cipőtörténeti Gyűjtemény – június 30-tól várja a látogatókat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet