Felmentették Bayer Zsoltot a Nagy Blanka-ügyben

Felmentette a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság Bayer Zsolt kormánypárti publicistát az ellene becsületsértésért indított perben. Az eljárást Nagy Blanka indította.

Lejárató kampány a gimnazista ellen a kormánymédiától

2018 decemberében a túlóratörvény miatti tüntetésen az akkor érettségi előtt álló lány is felszólalt a Fidesz politikája ellen, egy fertőző járványhoz hasonlítva a kormánypártot, amely lerabolja az országot. Bayer Zsolt az egykori Echo TV-n „szerencsétlen nyomorult rohadt kis prolinak” és „igazi kretén barom állatnak nevezte” a fiatal lányt, majd a kormánypárti médiában lejárató kampány indult. A kormánysajtóban többek között olyan, valótlan tartalmú cikkek jelentek meg, hogy Nagy Blanka bukásra áll és lehet, hogy le sem fog érettségizni.

bayer zsolt birosag felmentes nagy blanka rabszolgatorveny
Bayer Zsolt és Nagy Blanka a bíróságon / Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

A lány a bíróságon elmondta, hogy odahaza, Kiskunfélegyházán gyakorlatilag kiközösítették a gimnáziumból, volt olyan pedagógus, aki közölte, nem akar egy tablón szerepelni a diáktüntetővel, írja a Népszava a beszámolójában. Elhatárolódott tőle saját alma matere is, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium.

“Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”

Bayer az utolsó szó jogán Nagy Blankához fordulva kifejtette, az „nem megy”, hogy valaki felszólal egy tüntetésen, majd utána fürdik a népszerűségben, a kormánykritikus média dicséretében, majd „pityeregni kezd”, ha bírálatot kap, hasonló stílusban, mint amit ő használt korábban. “Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!” – jelentette ki Bayer.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha valakit megalázok, akkor abban mi a vita? Ha te kiállsz elmondani a véleményedet, akkor rólad már bármit mondhatnak?[/perfectpullquote]

– tette fel a kérdést Litresits András, Nagy Blanka ügyvédje.

Így g_ciztek ti: Káromkodás a magyar közéletben – Vélemény

A 21. századra a trágár beszéd szerves részévé vált a magyar politikai közbeszédnek. A goebbels-i retorikával előadott buzizás és g_cizés mára kiemelt helyet foglal el a politikusok verbális arzenáljában. káromkodás, káromkodás a közéletben, káromkodó politikusok, trágár beszéd a politikában, közbeszéd állapota

Szerinte Bayer a showműsorában nem a kritizált kormánydöntésekre reagált, semmilyen módon nem a közügyek megvitatására törekedett. Lényegében annyi történt, hogy „na, volt itt egy bátor gimnazista, hát járassuk le főműsoridőben”. A bíróság szerint azzal, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, és elmond egy beszédet, a közélet aktív szereplőjévé válik, és innentől kezdve tűrnie kell a „kritikát”. Bayer Zsolt mondatai pedig beleférnek a vélemény nyilvánítás szabadságába, és nem valósítottak meg becsületsértést.

A Bayer ellen indított eljárásban először a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság első körben elutasította Nagy keresetét, és kimondta, közszereplőként tűrni köteles a bírálatot.

Ezt a döntést a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a bíróságot, ám most ismét felmentették Bayert. A döntéssel szemben Nagy Blanka fellebbezni fog.

A lejárató kampányra válaszul Nagy ugyanakkor pereket indított a kormánymédiával szemben. Az Origót, a Lokált, a Ripostot és a Figyelőt is elmarasztalták hamis állításaik miatt. Tavaly július elején másodfokon is megnyerték az Origóval és a Lokállal szemben a pert.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból