Felmentették Bayer Zsoltot a Nagy Blanka-ügyben

Felmentette a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság Bayer Zsolt kormánypárti publicistát az ellene becsületsértésért indított perben. Az eljárást Nagy Blanka indította.

Lejárató kampány a gimnazista ellen a kormánymédiától

2018 decemberében a túlóratörvény miatti tüntetésen az akkor érettségi előtt álló lány is felszólalt a Fidesz politikája ellen, egy fertőző járványhoz hasonlítva a kormánypártot, amely lerabolja az országot. Bayer Zsolt az egykori Echo TV-n „szerencsétlen nyomorult rohadt kis prolinak” és „igazi kretén barom állatnak nevezte” a fiatal lányt, majd a kormánypárti médiában lejárató kampány indult. A kormánysajtóban többek között olyan, valótlan tartalmú cikkek jelentek meg, hogy Nagy Blanka bukásra áll és lehet, hogy le sem fog érettségizni.

Bayer Zsolt és Nagy Blanka a bíróságon / Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

A lány a bíróságon elmondta, hogy odahaza, Kiskunfélegyházán gyakorlatilag kiközösítették a gimnáziumból, volt olyan pedagógus, aki közölte, nem akar egy tablón szerepelni a diáktüntetővel, írja a Népszava a beszámolójában. Elhatárolódott tőle saját alma matere is, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium.

“Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”

Bayer az utolsó szó jogán Nagy Blankához fordulva kifejtette, az „nem megy”, hogy valaki felszólal egy tüntetésen, majd utána fürdik a népszerűségben, a kormánykritikus média dicséretében, majd „pityeregni kezd”, ha bírálatot kap, hasonló stílusban, mint amit ő használt korábban. “Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!” – jelentette ki Bayer.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha valakit megalázok, akkor abban mi a vita? Ha te kiállsz elmondani a véleményedet, akkor rólad már bármit mondhatnak?[/perfectpullquote]

– tette fel a kérdést Litresits András, Nagy Blanka ügyvédje.

Így g_ciztek ti: Káromkodás a magyar közéletben – Vélemény

A 21. századra a trágár beszéd szerves részévé vált a magyar politikai közbeszédnek. A goebbels-i retorikával előadott buzizás és g_cizés mára kiemelt helyet foglal el a politikusok verbális arzenáljában. káromkodás, káromkodás a közéletben, káromkodó politikusok, trágár beszéd a politikában, közbeszéd állapota

Szerinte Bayer a showműsorában nem a kritizált kormánydöntésekre reagált, semmilyen módon nem a közügyek megvitatására törekedett. Lényegében annyi történt, hogy „na, volt itt egy bátor gimnazista, hát járassuk le főműsoridőben”. A bíróság szerint azzal, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, és elmond egy beszédet, a közélet aktív szereplőjévé válik, és innentől kezdve tűrnie kell a „kritikát”. Bayer Zsolt mondatai pedig beleférnek a vélemény nyilvánítás szabadságába, és nem valósítottak meg becsületsértést.

A Bayer ellen indított eljárásban először a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság első körben elutasította Nagy keresetét, és kimondta, közszereplőként tűrni köteles a bírálatot.

Ezt a döntést a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a bíróságot, ám most ismét felmentették Bayert. A döntéssel szemben Nagy Blanka fellebbezni fog.

A lejárató kampányra válaszul Nagy ugyanakkor pereket indított a kormánymédiával szemben. Az Origót, a Lokált, a Ripostot és a Figyelőt is elmarasztalták hamis állításaik miatt. Tavaly július elején másodfokon is megnyerték az Origóval és a Lokállal szemben a pert.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból