Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb szerelmes regényt tárjuk elétek.

A világ 100 legjobb könyve

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra.

Bbc 100 Regény Lista 1
A Zsűri Tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit De Waal, Alexander Mccall Smith, Syima Aslam

A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb identitáskereső regény

A történetek formálnak minket, ezáltal alakítják a világot is. A BBC News Entertainment & Arts, a brit közszolgálati műsorszolgáltató kulturális szerkesztősége egy hattagú, írókból, szerkesztőkből, kritikusokból álló csapatot kért fel arra, hogy állítsák össze minden idők leginspirálóbb könyveinek százas listáját.

Íme, a szerelmes regény kategória befutói:

Helen Fielding: Bridget Jones naplója (Bridget Jones’s Diary)

Bridget Jones Renée Zellweger
Renée Zellweger A Bridget Jones Naplója Forgatásán / Fotó: Rex Features

A brit szerzőt a The Independent kérte fel a ’90-es évek közepén, hogy írjon véleménycikk-sorozatot az egyedülálló nők problémáiról. Ezekből az írásokból született Fielding 1996-os regénye, amely őszinte kritikával és szeretetteljes humorral definiálta újra az egyedülálló városi nő identitását még a digitális kor kapujában.

Világszerte nők milliói azonosultak a harmincas, cseppet sem tökéletes Ms Jones-szal, aki vicces vagy éppen zavarba ejtően kínos kalandjai során nem csak a nagy Ő-t, hanem leginkább önmagát keresi.

A szinglitörténetből trilógia, Bridgetből pedig anya lett az évek során. Renée Zellweger, Hugh Grant és Colin Firth néhány jelenete pedig menthetetlenül a retinánkba égett.

Top 10 Best Bridget Jones’s Moments

Top 10 Best Bridget Jones Moments Subscribe: http://www.youtube.com/c/MsMojo?sub_confirmation=1 Bridget Jones may not be the most put together person but we …

Judy Blume: Forever… (Örökké…)

Judy Blume
Judy Blume, A Forever… Szerzője Fotó: Masterclass.com

Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége a legvitatottabb-legproblematikusabb könyvek listájára tette az amerikai gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozó szerző 1975-ben megjelent művét. Számos iskolában betiltották, vallási csoportok a mai napig kritizálják.

Blume regényének témája: amit sosem mertél megkérdezni a szexről. A kamaszkori párkapcsolatok és szexualitás, amely kapcsán számos tabutéma előkerül a fiatalok hormonális fogamzásgátlásától a homoszexualitásig.

Magyarul nem adták ki a könyvet.

James Baldwin: Giovanni’s Room (Giovanni szobája)

James Baldwin Giovannis Room
James Baldwin, A Giovanni’S Room Szerzője / Fotó: Ralph Gatti / Afp / Getty Images

A könyv a biszexuális amerikai férfi, David története, aki menyasszonya és egy szintén biszexuális férfi, Giovanni között őrlődve próbál rátalálni szexualitására és identitására Párizsban.

Az LMBTQ közösség egyik legalaposabb portréjának is tartják a művet. A szexualitás kérdésein túl a regényben hangsúlyosan jelenik meg a társadalmi elidegenedés problémája is – Baldwin Európába emigrált az Amerikában meleg íróként tapasztalt rasszizmus elől.

Magyarul nem jelent meg.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice)

Pride And Prejudice Colin Firth
Büszkeség És Balítélet – Colin Firth És Jennifer Ehle A Bbc 1995-Ben Vetített Sorozatában / Fotó: Bbc

Az írónő egyik legjelentősebb művének tartják az 1700-as évek legvégén írt regényt, amely 1813-ban jelent meg. A legfrissebb, 2017-es kiadás fordítását Sárossy-Beck Anita készítette.

A cím a büszke férfi főszereplőre, Mr Darcy-ra, a balítélet – előítéletesség – pedig szíve hölgyére, Elizabeth legfőbb tulajdonságára utal. Ahhoz, hogy happy enddel végződjön a történetük, mindkettejüknek le kell győzniük magukat.

Realista, érzékeny látásmód és finom humor a romantikus lányregények korából, amikor a nők egyetlen életcélja a házasság volt. A BBC 1995-ben készített tévésorozatot, majd a 2005-ös filmváltozat igazi sztárparádét hozott.

Pride & Prejudice – Trailer

The five Bennet sisters have all been raised by their mother with one purpose in life – finding a husband. However, the second eldest Lizzie can think of 100…

Jilly Cooper: Lovasok (Riders)

Jilly Cooper Lovasok
Jilly Cooper, A Lovasok Írónője / Fotó: Heathcliff O’Malley

Egy cigány származású, feltörekvő lovas és egy gazdag arisztokrata playboy rivalizálása áll a több szálon futó történet fókuszában. Mindemellett sok szex és szerelem az angol díjlovaglók zárt közösségében, csodálatos tájakon.

Az angol írónő művének erőssége a karakterábrázolás és az olvasói kritikák alapján letehetetlenül lebilincselő a történetvezetés.

Perlényi-Chapman Eszter fordításában olvashatjuk magyarul az eredetileg 1985-ben megjelent regényt, amelyet pár éve a The Telegraph minden idők legjobb erotikus regényének ítélt.

Zora Neale Hurston: Their Eyes Were Watching God (Istenre tekintettek)

Zora Neale Hurston
Zora Neale Hurston, A Their Eyes Were Watching God Szerzője / Fotó: Getty Images

A mű első kiadására 1937-ben senki sem kapta fel a fejét. Negyven év múlva azonban, számos társadalmi változás után, 1978-ban, második kiadása után már az afro-amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb művének kiáltották ki.

Zora Neale Hurston, fekete értelmiségi nőként (antropológusként, néprajzkutatóként dolgozott) a faji megkülönböztetés elleni küzdelem egyik harcosa volt.

Legfontosabb regényének hősnője is egy afro-amerikai nő, akinek három házasságán keresztül olyan témákat mutat be, mint a nők társadalmi szerepe, egyenjogúsága egy patriarchális társadalomban és a családon belüli erőszak.

M. M. Kaye: The Far Pavilions (Távoli pavilonok)

Far Pavilions M.m.kaye
The Far Pavilions, M. M. Kaye Műve / Fotó: Rarebookcellar.com

Az Indiában a brit uralom alatt, az 1880-as években játszódó történethez a közel száz évet megélt írónő a saját élettörténetéből kaphatott ihletet. Indiában született és élt, mert családjának tagjai és a férje is Indiában szolgált a brit hadseregben.

1978-ban jelent meg a mintegy ezer oldalas kötet, és rögtön az Elfújta a szél jelentőségéhez mérte a kritika.

A főszereplő az angol származású Ashton, vagy indiai nevén Ashok, aki korán elveszti szüleit, ezért egy hindu asszony neveli fel szerény körülmények között. Harc az elnyomás ellen, szerelem, családtörténet, remek karakterábrázolás – a BBC a ’80-as években minisorozatot készített belőle, de musicalként is színpadra állították. Magyar fordítása nincs.

Elif Shafak: Szerelem (The Forty Rules of Love)

Elif Shafak Szerelem
Elif Shafak Török Írónő, A Szerelem Szerzője / Fotó: Zeynel Abidin

A Strasbourgban született török írónő könyve 2009-ben jelent meg. A történet egészen hétköznapi banalitással indul: Ella, a három gyermekes negyvenes amerikai családanya rájön, hogy boldogtalan a házassága.

Innentől pedig egy egészen misztikus, két különböző idősíkon és szálon futó történet bontakozik ki. De vajon hogyan tudja egy középkori anatóliai vándordervis megváltoztatni a 21. századi nő életét?

Nagy Marietta és Sipos Kata fordításában magyarul is választ kaphatunk erre a kérdésre.

Jeanette Winterson: A szenvedély (The Passion)

Jeanette Winterson
Jeanette Winterson, A Szenvedély Szerzője / Fotó: Alamy

Hány arca van a szenvedélynek? Miből ered és mivé lesz az idők folyamán? Két, eleinte különálló történet találkozik össze: Henri, Napóleon szakácsinasa és Villanelle, az élvhajhász velencei lány, akinek egyetlen szerelme egy előkelő arisztokrata hölgy. A két főszereplő életútja a történelmi valóság és szárnyaló fantázia impulzív keveréke. Lengyel Éva fordította magyarra.

Patrick Hamilton: The Slaves of Solitude (A magány rabszolgái)

Slaves Of Solitude Patrick Hamilton
Patrick Hamilton Műve, A Slaves Of Solitude A Londoni Hampstead Színház Előadásában – Daon Broni, Lucy Cohu És Fenella Woolgar / Fotó: Alastair Muir

London, 1943. Egy külvárosi panzióba költözött a bombázások elől a negyven felé közeledő Miss Roach, aki titkárnőként és mindenesként dolgozik egy kiadóban. A panzió egy másik lakója a náci szimpatizáns Mr Thwaites, aki a közös étkezéseknél azzal vádolja meg a vénkisasszonyt, hogy jóban van az oroszokkal.

Miss Roach viszonyt kezd egy amerikai katonával, aki szintén a panzióban száll meg. Nemsokára újabb vendég érkezik, Miss Kugelmann, Miss Roach német barátnője, akinek szintén megtetszik az amerikai.

Ezzel kezdetét veszi a két magányos hölgy csatája a boldogságért, rengeteg fekete humor közepette. Magyarul nem jelent meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.