Az ILGA-Europe jogvédő csoport kiemelte a transzellenes retorika által okozott „súlyos károkat” az Egyesült Királyságban.

Még az alkalmazottak is aggódnak a tudósítások miatt

Egy ma közzétett jelentésben egy vezető európai LMBTQ+-jogi szervezet felhívta a figyelmet a BBC transzfób tudósításaira, írja a Dazed. Az ILGA-Europe érdekképviseleti csoport által közzétett jelentés szerint „a transzellenes retorika idén is komoly károkat okozott az Egyesült Királyságban”. 

A továbbiakban arról számol be, hogy „a mainstream újságok minden nap egy vagy több transzellenes cikket közöltek”, miközben a BBC-nél a transzfóbia eseteit emelik ki.

A jelentés kiemeli azt a tényt, hogy „számos LMBTQ-alkalmazott kilépett a BBC-től a transzfób tudósítások miatti aggodalmak miatt”. A BBC korábbi LMBT-tudósítója, Ben Hunte a Vice News-nak írta meg, hogy az alkalmazottak aggodalmuknak adtak hangot a BBC cég titkára, Phil Harrold és az LGTBQ+ BBC munkatársai közötti Zoom-hívás közben.

Az ILGA-Europe kiemelte, hogy a BBC transzfób jellegű cikkei negatív hatással vannak az emberek mentális egészségére

A BBC mindig is fenntartotta, hogy transzfób jellegű cikkei megengedettek, tekintettel a műsorszolgáltató elkötelezettségére a „pártatlanság” mellett. Caroline Lowbridge cikkét, amiben azt állította, hogy cisznemű nőkre „nyomást helyeznek”, hogy transznemű nőkkel szexeljenek, széles körben transzfóbnak nevezték. A Lowbridge cikkével kapcsolatos kritikákra reagálva a vállalat azt mondta

Erősen elköteleztük magunkat a pártatlanság mellett, ami azt jelenti, hogy folyamatosan mérlegeljük és értékeljük, hogy mely történetekkel és hogyan foglalkozzunk. A pártatlanság alapvető fontosságú, és magába foglalja a történetek lefedését a vita spektrumának bármely pontjáról. És a történeteket nem csak egyenként kell látni, hanem a szélesebb körű lefedettségünk tágabb kontextusában is.

Ez a válasz és az a következtetés, hogy a transz emberek megélt tapasztalatai „vita tárgyát képezik”, világosan mutatja, hogy a transzfóbia szisztematikusan beépült a BBC-be. Az ILGA-Europe ezért szólította fel a társaságot legutóbbi éves beszámolójában.

Az ILGA-Europe ügyvezető igazgatója, Evelyne Paradis nyilatkozatában  kijelentette: „ Az LMBTI-ellenes és transz kirekesztő retorika ebben a jelentésben felvázolt terjedése nagyon is negatív hatással van az emberek életére.”

„Országról országra azt látjuk, hogy ez milyen negatív hatással van az emberek mentális egészségére és biztonságérzetére, munkához jutásukra és általános képességükre, hogy előrehaladjanak a nagyon szükséges jogi védelemben” – folytatta. – „Jelenleg nagyon fontos emlékeztetnünk a politikusokat, a médiát, a tudósokat – és sajnos még a civil társadalom egyes szereplőit is –, hogy a régió minden országában valódi emberek élete forog kockán az LMBTI-személyek politikai bűnbakképzése miatt.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet