A BBC 25 év után ismét vizsgálatot indít a Diana-interjú ügyében

Diana hercegnő öccse, Charles Spencer azt állítja, hogy a brit közszolgálati csatorna riportere hamis dokumentumokkal férkőzött a bizalmába.

Újranyitják az aktákat

Tim Davie, a brit közszolgálati csatorna főigazgatója is megerősítette, hogy a BBC hamarosan független és teljes körű kivizsgálást indít Diana hercegnő 1995-ös interjúja ügyében, írja a The Guardian. Mindezt azzal indokolták, hogy Spencer grófja, Diana öccse megvádolta a riportert, Martin Bashirt, hogy egykoron hamisított dokumentumokkal és megtévesztő módszerekkel férkőzött a királyi család közelébe és nyerte el az interjúkészítés lehetőségét. 

Arról a híres interjúról van szó, amelyet Diana 1995 novemberében, két évvel halála előtt adott a BBC-nek, és amelyet a Time magazin is történelminek nevezett. Az interjúban Lady Diana addig sosem tapasztalt őszinteséggel és nyíltan vallott magánéletéről, Károly herceggel való házasságáról. Itt hallhattunk először arról, hogy nem csupán Károly csalta feleségét régi szerelmével, Kamillával, hanem neki is viszonya volt James Hewitt katonatiszttel. A riport a Daily Mail szerint olyan válságba sodorta a királyi családot, amilyet VIII. Edvárd király 1936-ban történt lemondása óta nem tapasztaltak.

 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A világsajtóban mindenütt címlapa került a hatalmas sztori, ami Bashir karrierjét is turbó fokozatra kapcsolta. Készíthetett mélyinterjút Michael Jacksonnal, majd a 2000-es évek közepétől nagy, amerikai televíziós csatornáknál dolgozott. Négy éve, 2016-ban a vallási főszerkesztőség vezetőjeként tért vissza a BBC-hez. Jelenleg nem tud nyilatkozni, mert koszorúér-műtétje után lábadozik, előtte pedig koronavírus-fertőzésének szövődményeiből gyógyult fel. 

Points of View BBC (Diana Panorama special)

An episode of the BBC show Points of View from 1995. Hosted by Anne Robinson this episode was dedicated to the Panorama interview with Diana Princess of Wale...

Diana öccse azt állította, hogy Bashir több alkalommal is megtévesztette őt. Az ITV csatorna eközben pedig hamarosan leadja azt az interjút, amelyet Matt Wiessler grafikussal készített. Őt bízta meg Bashir, hogy készítsen neki hamis bankszámla-kivonatokat, amelyek segítségével rávette Spencert, hogy találkozhasson Dianával. A kivonatok arra utaltak, hogy a királyi család tagjai sztorikat adnak ki a sajtónak. Az ügyet már akkor is kivizsgálták, és a BBC akkori hírigazgatója végül 1996-ban felmentette Bashirt a vádak alól. A grafikust viszont örökre kitiltották a csatornától. 

Bocsánatkérést vár a BBC-től

Wiessler az ITV dokumentumfilmjében elmondta, hogy ebben a történetben ő húzta a rövidebbet, és célja, hogy tisztázza a nevét. 

 

Martin Bashir felhívott, és kérte, hogy tegyek meg egy sürgős szívességet neki. Kérte, hogy gyorsan csináljak néhány számlakivonatot, mert másnap szeretné már használni. Azt mondta, hogy másolatként lesz rá szüksége

– mondta a grafikus. 

Azt állította, hogy csak később kezdett el amiatt aggódni, mire kérték. Egyszer ugyanis betörtek a lakásába, de csak két floppylemezt vittek el. Elmondta, hogy ezt követően átnézte az irodai számítógépét, és nem találta meg az anyagról készített biztonsági másolatot. Nagyon megijedt, hogy mi lehet valójában a megbízás mögött, amire ő nem is gondolt. Amikor 25 éve Bashir azt tanácsolta neki, hogy ne forduljon a sajtóhoz, bízzon benne, már tudta, hogy muszáj lesz a nyilvánossághoz fordulnia. 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A bizalma is megrendült a BBC-ben, ahogy látta, hogy a felsővezetés és a riporter hogyan védik be egymást minden áron, vele szemben. 

„Csak én jöhettem ki rosszul ebből a történetből. Csak annyit szeretnék, hogy a BBC kérjen tőlem bocsánatot, mert ez a történet megbélyegzett” – mondta Wiessler.

Diana hercegnőt az egész világ kedvelte. Életéről musical és film is készül, ráadásul A korona sorozat aktuális évadjában is az ő története áll a középpontban. Eleganciáját és stílusát, ikonikus ruháit menye, Meghan Markle is próbálja utánozni.

 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból