Ilyen egy beavatás – egy amerikai egyetemi klub felkavaró képei

A tavalyi évet megbolygató #MeToo-mozgalom óta nem telik el nap, hét, hónap, hogy ne jelenne meg valamilyen zaklatással, nőket érintő megaláztatással kapcsolatos hír. Andrew Moisey albuma azért is újszerű, mert nem a nőkre, hanem a férfiakra helyezi a hangsúlyt. Velük mi a helyzet?

Az említett mozgalom sok mindent beindított, és újragondolásra késztette a férfiakat. A kortárs fotósok évekig tanulmányozták azokat a szokásokat és rituálékat, amelyek befolyásolták a fiatal férfiak felnőtté válását és beilleszkedésüket a körülöttük lévő világba. Köztük megemlíthető Jack Pierson könyve (Self Portrait, 2003), Catherine Opie sorozata az iskolai futballjátékosokról vagy Andrew Moisey, jelen cikk főszereplője. Idén ősszel megjelent albuma (The American Fraternity: An Illustrated Ritual Manual) fekete-fehér képeket tartalmaz. A képek 2000 és 2006 között készültek, az amerikai Berkeley egyetem egyik testvériség házában, amely a „Psi Rho” fantázianevet viseli.

cikk
Mi az ára a valahova tartozásnak? / Fotó: Financial Times

A fotók a hétköznapi pillanatoktól a tragédiáig terjednek. Moisey bátyja is tagja volt az egyesületnek, és a fotográfus néhány taggal szoros kapcsolatot ápolt. A képek többsége a félelmetes bulizásokról és erőszakról szól, természetesen nem mellőzve a szexuális tartalmú, néhol igencsak felkavaró képeket. Az egyiken például egy férfi megragadja a nemi szervét, amit a kamerába mutat. Egy másik képen egy nő fekszik eszméletlenül, koszos és bevetetlen ágyon. Moisey felvételei egyidejűleg modernek és elavultak. Felmerülhet a kérdés: hogyan támogathatja ezt a társadalom még mindig?

Megnevezték a szexuális zaklatással gyanúsított milliárdost

A munkáspárti politikus, Peter Hain azt mondta, hogy kihasználva a parlamenti privilégiumát kötelességnek érezte, hogy nyilvánosságra hozza az üzletember kilétét. – idézi a lap. Az ügy előzménye, hogy korábban a Sir Terenc Etherton, a második legmagasabb rangú brit bíró megtiltotta a Daily Telegraph nevű brit lapnak, hogy nyilvánosságra hozzon egy cikket, amiben egy meg nem nevezett üzletembert öt alkalmazottja szexuális zaklatásával és rasszizmussal vádolt.

A Capitoliumon történt szexuális zaklatások esetén irányadó eljárást megreformáló szabályozás a Kongresszus parkolópályáján vesztegel. A Képviselőház és a Szenátus közötti folyamatos feszültség eredményeként a törvényjavaslat több mint 6 hónapja megakadt. A Képviselőház tagjai azt állítják, társaik a Szenátusban nem akarják feloldani a saját #MeToo szabályozásuk közötti eltéréseket.

A fotográfus olyan formátumot választott az albumnak, amely növeli az képek elavultságának hangulatát. 2009-ben talált egy elhagyatott egyetemi házat, amelynek tagjait az egyetem kirúgta, nem tudni, miért. A földön ott feküdt a beavatási szertartás kézikönyve, annak minden részletével együtt. Moisey a talált könyv formátumát reprodukálta az albumában, a beavatási szöveggel együtt. E mellett felsorakoztatja az amerikai Legfelső Bíróság bíróinak, szenátorainak, vezetőinek és az amerikai elnökök nevét, akik valaha tagjai voltak ilyen egyetemi szervezeteknek. Moisey legfontosabb gondolata könyvével és a megörökített anyaggal kapcsolatban, hogy alanyai elkeseredett viselkedése részben válasz egy olyan társadalomnak, amely máshol nem kínál nekik megfelelő lehetőséget az önkifejezésre.

Még néhány kép az albumból:


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból