A Twitteren terjed az elmélet, miszerint Beethoven fekete volt

A Twitter-felhasználók ismét felkapták azt a korábbi elméletet, ami szerint a zeneszerző, Ludwig van Beethoven színes bőrű volt.

Egy korábbi cikk állítása terjedt el

A Black Lives Matter mozgalom hatására egyes történelmi személyek szobrait megrongálják, ledöntik vagy kulturális alkotásokat cenzúráznak, tiltanának be. Újabb trendként pedig a történelmi alakok bőrszínének átértékelése jelent meg.

Beethoven fekete volt afrikai
Beethoven fekete volt?

Egy 2015-ben megjelent cikk szerint a Ludwig van Beethoven szülei a fehér bőrű, német származású Johan Van és az állítólag mór nő, Maria Magdalena Keverich voltak. Egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy Beethoven valóban fekete lett volna, de a Twitter-felhasználókat ez nem érdekelte, azonnal felkapták és mémként terjesztették az őrületet, írja a DesignTaxi.

No Title

BEETHOVEN WAS BLACK?? The plot thickens pic.twitter.com/qQMRiJhfI1

A @Sshandinx nevű felhasználó osztotta meg a kérdést felvető cikket, majd hozzáfűzte, hogy ő ugyan nem járt utána a hír igazságtartalmának, de mivel a Twitter azt állította, hogy igaz, ezért úgy gondolja, valóban az.

A származása miatt kapott szárnyra a pletyka

A korabeli leírások és ábrázolások szerint Beethoven fehér ember volt, de a cikk állítása szerint egyes, a zeneszerzőhöz közelálló személyek azt állították, nem volt fehér. Egy másik Twitter-felhasználó pedig azzal viccelődött, hogy a zeneszerző fehér púderral fedte el bőrének valódi színét. „Beethoven koncertre készülődik” – írja egy felhasználó, miközben egy fekete ember fehér maszkot visel.

Kis kavarodás érte a Microsoft AI-hírszerkesztőjének rasszfelismerőjét

Egy kínai hírügynökség már korábban elkezdett kísérletezni azzal, hogy a híreket mesterséges intelligencia közvetítse az embereknek. Úgy tűnik a tendencia tovább folytatódik. A Microsoft a közelmúltban bejelentette, hogy a hírszolgáltatói divíziójában dolgozó újságírók egy részét elbocsájtja és mesterséges intelligencia alapú hírgyártókat állít szolgálatba helyettük.

A San Jose State Egyetem Beethoven központja szerint a zeneszerző sötét bőrszínéről terjedő pletyka onnan ered, hogy a felmenői között voltak észak-európai flamandok.

Flandria abban az időben spanyol megszállás alatt állt, mivel a sötétebb bőrű mórok a spanyol kultúra részei voltak ezért terjedhetett el Beethovenről a származása miatt, hogy fekete bőrű volt.

Igaz, korunk egyik híres zeneszerzője is átesett hasonló bőrszínváltozáson, hiszen Michael Jackson is fekete bőrű énekesként vált sztárrá, majd fehér bőrűként lett legenda.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból