A Twitteren terjed az elmélet, miszerint Beethoven fekete volt

A Twitter-felhasználók ismét felkapták azt a korábbi elméletet, ami szerint a zeneszerző, Ludwig van Beethoven színes bőrű volt.

Egy korábbi cikk állítása terjedt el

A Black Lives Matter mozgalom hatására egyes történelmi személyek szobrait megrongálják, ledöntik vagy kulturális alkotásokat cenzúráznak, tiltanának be. Újabb trendként pedig a történelmi alakok bőrszínének átértékelése jelent meg.

Beethoven fekete volt?

Egy 2015-ben megjelent cikk szerint a Ludwig van Beethoven szülei a fehér bőrű, német származású Johan Van és az állítólag mór nő, Maria Magdalena Keverich voltak. Egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy Beethoven valóban fekete lett volna, de a Twitter-felhasználókat ez nem érdekelte, azonnal felkapták és mémként terjesztették az őrületet, írja a DesignTaxi.

No Title

BEETHOVEN WAS BLACK?? The plot thickens pic.twitter.com/qQMRiJhfI1

A @Sshandinx nevű felhasználó osztotta meg a kérdést felvető cikket, majd hozzáfűzte, hogy ő ugyan nem járt utána a hír igazságtartalmának, de mivel a Twitter azt állította, hogy igaz, ezért úgy gondolja, valóban az.

A származása miatt kapott szárnyra a pletyka

A korabeli leírások és ábrázolások szerint Beethoven fehér ember volt, de a cikk állítása szerint egyes, a zeneszerzőhöz közelálló személyek azt állították, nem volt fehér. Egy másik Twitter-felhasználó pedig azzal viccelődött, hogy a zeneszerző fehér púderral fedte el bőrének valódi színét. „Beethoven koncertre készülődik” – írja egy felhasználó, miközben egy fekete ember fehér maszkot visel.

Kis kavarodás érte a Microsoft AI-hírszerkesztőjének rasszfelismerőjét

Egy kínai hírügynökség már korábban elkezdett kísérletezni azzal, hogy a híreket mesterséges intelligencia közvetítse az embereknek. Úgy tűnik a tendencia tovább folytatódik. A Microsoft a közelmúltban bejelentette, hogy a hírszolgáltatói divíziójában dolgozó újságírók egy részét elbocsájtja és mesterséges intelligencia alapú hírgyártókat állít szolgálatba helyettük.

A San Jose State Egyetem Beethoven központja szerint a zeneszerző sötét bőrszínéről terjedő pletyka onnan ered, hogy a felmenői között voltak észak-európai flamandok.

Flandria abban az időben spanyol megszállás alatt állt, mivel a sötétebb bőrű mórok a spanyol kultúra részei voltak ezért terjedhetett el Beethovenről a származása miatt, hogy fekete bőrű volt.

Igaz, korunk egyik híres zeneszerzője is átesett hasonló bőrszínváltozáson, hiszen Michael Jackson is fekete bőrű énekesként vált sztárrá, majd fehér bőrűként lett legenda.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból