Törvényesek az antiszemita karikatúrák Belgiumban

A belga antidiszkriminációs hatóság szerint nem sértett meg semmilyen törvényt, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel március 3-án egy flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján.

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

08belgium jumbo The new york times
Aalsti karnevál felkavaró bábui / Kép: The New York Times

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték  el az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is elfogadhatatlan módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő[/perfectpullquote]

– mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Az Európai Bizottság és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elítélte a történteket, utóbbi felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben. A belga esélyegyenlőségi és rasszizmus ellenes hatóság (UNIA) azt állapította meg, hogy a kritizált karneváli kocsi nem sértett meg semmiféle törvényt.

A Cargomoda cég beleszaladt egy durva holokausztbakiba az új kollekciójával

Vélhetően nem voltak tudatában annak, hogy éppen a budapesti, egyik holokausztemlékmű éppen hasonló gesztussal hívja fel a figyelmet a holokauszt magyarországi áldozatainak emlékére, akiket a Dunába lőttek. A Cargomoda hivatalos Facebook-oldalára posztolták ki kampányukat, vette észre a . Ezt azóta törölték, és bocsánatot is kértek.

“Megértjük, hogy egyesek sértve érezték magukat, de nem játszott közre semmiféle rossz szándék” – mondta a szervezet igazgatója a belga hírügynökség jelentése szerint. Az egyenlő bánásmód hatóság ezért nem viszi bíróság elé az ügyet, de közvetíteni akar a város vezetői és a zsidó közösség között.

Luis De Funes Pinterest
Jelenet a nagy sikerű, ’70-es években készült Jákob rabbi kalandjai című filmből / Kép: Pinterest

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból