Ben Stacy a kentucky-i Troublesome Creek-i Fugate családból származik, akik kék bőrrel születtek egy recesszív gén miatt, amelyet vérfertőzéssel erősítettek fel.

Ben Stacy 1975-ben sokkolta az orvosokat, mivel kék bőrrel született. Kiderült, a Fugate család leszármazottja, akik nemzedékeken át tartó vérfertőzéssel felerősítették a kék bőrszínt okozó recesszív gént, írjaDailyStar.

A Fugate család története 1820-ban kezdődött, Martin Fugate és Elizabeth Smart házasságával. Mindketten egy nagyon ritka genetikai hibával rendelkeztek, az úgynevezett methemoglobinémiával, amely a világ népességének mindössze 0,0035%-át érinti, és azt jelenti, hogy a vér nem szállít elegendő oxigént a szervezetben. Ezért a vér barna színűvé válik, ami azt jelenti, hogy a fehér betegek bőre kékre, ajka pedig lilára változik.

A házaspár hét gyermekéből négy kék bőrrel született, ami nem befolyásolta volna a jövő nemzedékeit, ha nem családon belül házasodnak. De a család teljes elszigeteltségben élt, így az utódok unokatestvéreikhez mentek hozzá. Martin és Elizabeth egyik fia a nagynénjét vette feleségül, gyerekük, Luna “a legkékebb nő volt valaha”.  Ben Stacy az ő leszármazottja. 

A család kék bőrszíne a 20. században kezdett eltűnni, amikor a családtagok eltávolodtak egymástól, és felhagytak a vérfertőzéssel. Ennek ellenére Ben kék bőrrel született, és bár hamar kifakult, ajkai és körmei még mindig kékek lettek, amikor gyerekként fázott vagy mérges lett.

A család története Dr. Madison Cawein vérszakértő érdeklődését keltette fel, aki az 1960-as években elindult, hogy megpróbálja felkutatni őket, és találkozott néhány túlélő Fugate családtaggal. Azt mondta, hogy a család véréből hiányzik egy kulcsfontosságú enzim, és úgy gondolta, ha beadja nekik a kék festéket, a metilént, az változást hozhat. Néhány napon belül a kék bőr eltűnt, de csak néhány napig tartott. Dr. Cawein arra biztatta a családot, hogy naponta vegyenek be metiléntablettát, hogy javítsak állapotukon.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet