A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) történetében még soha nem fordult elő, hogy két magyar is versenyezzen egy évben. Nagy Dénes és Fliegauf Bence filmjei (Természetes fény, Rengeteg 2) már emiatt is sikeresnek mondhatja magát.

Závada Pál Természetes fény regénye inspirálta Nagy Dénes rendezőt

Két magyar filmet, Fliegauf Bence Rengeteg 2 című alkotását és Nagy Dénes Természetes fény című munkáját is meghívták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) 2021-es nagyjátékfilmes versenyprogramjába, amelyben 15 filmet mutatnak be – jelentették be a szervezők csütörtökön Berlinben.

Nagy Denes Termeszetes Feny Berlinale 2021 Zavada Pal
Nagy Dénes Természetes Fény Című Filmje, Amely Závada Pál Regénye Alapján Készült / Fotó: Martin Cirulis

Závada Pál 2014-ben megjelent Természetes fény című regényét adaptálta Nagy Dénes filmrendező.

A Természetes fény és a Rengeteg 2 történelmet írt

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának 71 éves történetében először szerepel egyszerre két magyar munka a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző alkotások között. Carlo Chatrian művészeti igazgató Fliegauf Bence munkájáról kiemelte, hogy előzményfilmje, a Rengeteg a legnagyobb felfedezések egyike volt a 2004-es Berlinale Forum nevű szekciójában és a rendező csaknem két évtized után egy még inkább lenyűgöző folytatással tér vissza.

Kapcsolódó cikk

Nagy Dénes első mozifilmjéről hangsúlyozta, hogy a rendező eredeti megközelítéssel foglalkozik az egyik leggyakrabban tárgyalt történelmi témával, a második világháborúval.

A Természetes fény a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik egy mocsaras erdőségben, ahol egy magyar földműves szakaszvezetőként szolgál az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be a szakaszvezető perspektívájából.

Nagy Dénes filmjének szereplői amatőr színészek. A főszerepben Szabó Ferencet láthatjuk, valamint játszik benne Garbacz Tamás, Bajkó László és Franczia Gyula is.

Legutóbb 2017-ben a Testről és lélekről szerepelt magyar film a versenyprogramban, Enyedi Ildikó rendezése el is hozta a legjobb filmnek járó fődíjat, az Arany Medvét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet