Nyári filmfesztivál lesz a Berlinale

A koronavírus-világjárvány miatt átszervezik és február helyett nyáron tartják meg világ egyik legnagyobb filmes eseményét, a Berlinale közönségfesztivált.

A filmművészet nyári ünnepe

Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgató és Carlo Chatrian művészeti vezető közleménye szerint a járvány miatt kifejlesztett új fesztiválformátum lényege, hogy a szakmai kísérőrendezvényeket online fórumként tartják meg, a nagyközönségnek szervezett vetítéseket pedig elhalasztják júniusra. A közvetlen, fizikai találkozási lehetőségekre nagy az igény, de ezt a járványhelyzet nem engedi meg a fesztivál hagyományos időpontjában, februárban. Ugyanakkor a filmiparnak fontos, hogy legyen az első negyedévben nemzetközi szakmai vásár.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ezért elsőként, március 1-től 5-ig megtartják online formátumban a Berlinale filmipari vásárát, a European Film Market-et, koprodukciós vásárát (Berlinale Co-Production Market), produkciós vásárát (World Cinema Fund) és a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórumát (Berlinale Talents). A második elem maga a filmfesztivál, sztárok felvonulásával, vetítések százaival, megnyitó ünnepséggel és díjátadó gálákkal, amelyeket mind júniusban tartanak meg, méghozzá filmszínházakban és kertmozikban. A Berlinale így a filmművészet nyári ünnepe lesz, és a tervek szerint hozzájárul az egész moziipar újraindításához.

Már folyik a pályázók előválogatása

Ahogyan azt a szervezők kiemelték, a Berlinale két részre bontásával megmarad a rendezvény mindkét oszlopa, a szakmai vásár és a közönségfesztivál, gondoskodni lehet a vendégek egészségének védelméről és meg lehet adni a berlini közönségnek a mozi és a kultúra oly régen vágyott közösségi élményét.

Kertmozi
/ Fotó: Sebestyén Blanka, We Love Balaton

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző nagyjátékfilmes mezőnyből és számos további szekcióból álló szerkezet nem változik, és folyik a fesztiválra pályázott művek válogatása.

A programot februárban hozzák nyilvánosságra.

A koronavírus-járvány elmélyülése előtti utolsó hetekben, idén februárban tartott, 70. Berlinaléra 7923 alkotással pályáztak. A fő szekciók programja 242 film jutott be, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más tematikus különprogramok keretében mutattak be. Az Arany Medvét Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre félmillió körül van. Idei költségvetése 27,2 millió euró (9,7 milliárd forint) volt. A szemle a magyar filmművészetnek is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból