Kevésszer adatik alkalom arra, hogy a neves szerzők életébe, a könyvsorokon túli világukba betekintést nyerjünk. Bernadine Evaristo egy interjújában azonban hétköznapjainak intim részeit is felfedi az olvasóközönség előtt. 

Küzdelmek

A 61 éves Bernadine Evaristo Londonban született, nyolc kötetet publikált. A Girl, Woman, Other 2019-ben elnyerte a Booker-díjat, és szerepel a brit könyvdíjak évkönyvében is, amelyet június 29-én tesznek közzé. Könyvei a brit eladási listák élén tündökölnek. Jelenleg a Bruneli Egyetemen kreatív írást oktat. Férjével Londonban él, a vele való találkozás 2006-ban a Dating Direct oldalnak köszönhetően életének egyik legboldogabb napja volt. 

Evaristo Interju
Bernadine Evaristo, Booker-Díjas Szerző / Fotó: Jennie Scott

Bernadine Evaristo, a The Guardian újságírójának adott interjújában rövid, lényegre törő válaszokkal mélyebb betekintést engedett eseménydús hétköznapjaiba. Fekete íróként az elismerésig vezető út hosszabb és rögösebb, mint más szerzők esetében. A beszélgetés során felidézte azt a mondatot, ami a legrémesebb érzéseket keltette benne, miszerint “még nem vagy ott”. A kritikai meglátás volt az oka is annak, hogy 1995-ben egy kiadó visszautasította a szerzeményének publikálását. Ez egy fekete szerző számára igencsak gondterhes fordulatnak számított tekintve, hogy abban az időben rendkívül nehéz volt másik pártfogót találni. A saját jogaiért való küzdelem azonban nem aludt ki benne ezt követően sem, ahogy a családja többi tagjában is élt a faji megkülönböztetésétől mentes önérvényesülés vágyálma. Evaristo apja az első fekete munkaügyi tanácsos Greenwich-ben, anyja pedig szakszervezeti képviselő. Az írónő szívesen bevezetné őket a politikai aktivizmusba, mi több, úgy érzi, ezzel tartozik nekik. 

Álomtársaság

A fekete emberek jogaiért és a nők társadalomban való kiteljesedésért harcoló Bernadine Evaristo álmai vacsorájára nem véletlenül hívná meg Michelle Obama, Mary Seacole, Boudicca, Bessie Smith, Zora Neale Hurston és Sappho társaságát, és a temetésén is Beyoncé dallamait képzeli el aláfestő zenének. 

Könyvek, amik megértetik velünk, mi zajlik a világunkban, és mit tehetünk a rasszizmus ellen

Az emberek kimerültek. Két pandémia is sújtja a világot: a Covid-19, és annak minden rejtelmessége, valamint az etnikai kisebbségek ellen irányuló igazságtalanságok és elnyomások hadjárata, amit sokszor a fehér, magukat felsőbbrendűnek gondolók csoportja vált ki vagy legalábbis lobbant fel. A két pandémia közül az egyikre lehet gyógymódot találni, netán megtanulni együtt élni vele.

Evaristo olyan részletekbe is beavatta a rajongóit, mint hogy legdrágább értéke az otthonán kívül egy pár Russell&Bromley csizma, amit nyolc éve vásárolt és a mai napig szívesen visel. Leggyakoribb kifejezései a “sajnálom”, “köszönöm” és “csodálatos”, habár visszaemlékezése szerint karrierje elején gyakran elfelejtette háláját kifejezni azoknak, akik önzetlenül segítettek neki írói pályája egyengetésén. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet