Best of Diploma a METU-n a japán társasjátéktól a pánikbetegségig

A tervezőgrafika a design egyik leginnovatívabb területe, produktumaival az élet minden területén találkozunk az offline és az online médiában egyaránt. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Vizuális Kommunikáció Intézete Tervezőgrafika alap- és mesterképzésének legjobb diplomamunkáiból állított össze válogatást. Az idei év legkiválóbb munkáit most bárki megtekintheti.

A METU-ról a valós helyzetekre reagálni képes, kreatív és művészi színvonalú megoldásokat felmutató tervezőgrafikus növendékek kerülnek ki, akik szakmájuk minden felületén képesek színvonalas alkotások kigondolására és kivitelezésére.

Az egy héten át tartó tárlat lehetőséget nyújt, hogy saját szemünkkel is meggyőződhessünk erről. Gyertek el ti is a végzős tervezőgrafikusok Best of Diploma kiállítására!

Kiállítók

Tervezőgrafika alapszakon diplomázott hallgatók

Bátori-Kurucz Petra, Bihari Juliánna, Bohoni Beáta, Csankovszki Csilla, Dér Bernadett, Fülöp László, Gacsályi Bíborka Lina, Hollósy Mónika Andrea, Hranyiczka Stephanie, Huszlicska Áron, Kalmár Beatrix, Karakas Lili, Károsi Zsófia, Kupcsik Tamás, Németh Renáta, Révász Réka, Sinanovic Glória, Sipos Fanni Réka, Szegfű Liliána Blanka, Toroczkay Balázs, Tóth Patrícia, Vörös Mercédesz, Ahmad Mais, Irfan Khadija, Özyurt Berkant, Philetas Joseph

Tervezőgrafika mesterszakon diplomázott hallgatók

Baumgartner Ildikó, Bácsi Gabriella, Beke Mátyás László, Eszteró Anett, Grozdics Nikolett, Kétyi Balázs, Korda Zoltán Tamás, Lautner Anita Mária, Nagy Attila, Némedi-Varga Réka,

Pál Szabolcs János, Pressing Zsófia, Sefta Leila, Séllei Nóra Valéria, Szegedi Krisztina, Szilágyi András, Szűcs Flóra Mariann, Taskin Aysu, Tóth Valentina, Valentini Nikolett Zsófia, Zsemberi-Szígyártó Miklós, Zsidek Barbara Csilla

Oktatók

Aknai Katalin, Borsa Aliz, Boskovitz Oszkár, Brittnek Andrea, Czeizel Balázs, Csordás Zoltán, Ducki Krzysztof, Eperjesi Ágnes DLA, Énekes Ferenc, Fábián Petra, Gábor Imre, Gábor Enikő, Gál Krisztián, Gallusz Gyöngyi DLA, Gosztom András, Horváth Janisz, Július Gyula DLA, Koroknai Zsolt DLA, Krucsai Péter, Kóthay Gábor, Kunszt Gábor, Maczó Péter DLA, Nikázy Gusztáv, Oroszy Anna, Rácmolnár Sándor DLA, Sziklai Balázs, Szőnyei György, Szabó Dezső, Taskovics Éva, Tepes Ferenc, Tóth Andrej

A teljesség igénye nélkül néhány diplomamunkáról

Eszteró Anett: Puszi Mami

A Puszi Mami című könyv egy személyes hangvételű kiadvány Anett nagymamájának életéről, az ő emlékére. A számára fontosnak és befogadhatónak vélt emlékeket emeli ki, így ebből a szempontból nem is annyira emlékezés ez, mintsem a jelen megértése a múltból. A grafikák személyes, tárgyi emlékeiből megalkotott kollázsszerű illusztrációk, amelyek utalnak az emlékezés szabályszerűen nem leképezhető belső rendszerére.

Némedi-Varga Réka: Hanafuda – redesign

A Hanafuda egy tradicionális, japán eredetű kártya. Nevét − melyet virágkártyának fordíthatunk le − a kártyákon látható növényillusztrációkról kapta. Ezek mindegyike egy-egy hónap meghatározó szimbóluma a japán kultúrában. A teljes pakli 48 kártyát tartalmaz, melyet 12 részre oszthatunk, az év 12 hónapjának megfelelően.

Réka az újratervezés során megőrizte az eredetileg is ábrázolt elemeket, és azok szimbolikáját, miközben saját stílusában és látásmódjával ábrázolta azokat.

Pressing Zsófia: Pucolj

Pressing Zsófia: Pucolj! – Társasjáték a szelektív hulladékok gyűjtéséről

A Pucolj! egy társasjáték, amellyel a szelektív hulladékgyűjtés alapismereteit szeretné szórakoztató, könnyen befogadható formában átadni a fiatalabb generációnak. A játék célja a figyelem felkeltése környezetünk tisztelete és védelme iránt. Az eredeti szabályokkal és gazdag képi világgal rendelkező pörgős, izgalmas játékot több mint 200 különböző, színes ceruzával rajzolt illusztráció alkotja és összesen 128, kizárólag természetes alapanyagokból álló darabból áll.

Sefta Leila

Aliaa font – arab betűkészlet

Az Aliaa egy geometrikus, arab display betűtípus. Leila számára a betűkészlet tervezésében a legnagyobb kihívást a latin és az arab írás szabályai, és sajátosságai közötti alapvető különbségek jelentették. A betű két szárvastagsága drasztikus kontrasztban áll egymással, amely a hangjegyekre emlékeztető formavilágot idéz.

Séllei Nóra Valéria: Balatoni Emlékkönyv

Nóra diplomamunkája egy olyan ismeretterjesztő útikönyv, amellyel vizuálisan utazhatjuk körbe a magyar tengert. A gazdagon illusztrált útikalauzban tematikusan mutatja be kedvenc balatoni városait, mindezt személyes szűrőn keresztül. A könyv tehát azon túl, hogy turisztikai kiadvány, az alkotó személyes útinaplója is egyben. Történetét a családjával eltöltött utazásai élményei adják, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet ébresszen az olvasóban egy Balaton körüli utazásra.

Zsemberi Szigyarto Miklos Zsibbadas Konyv A Panikbetegsegrol
Zsemberi Szígyártó Miklós: Zsibbadás

Zsemberi-Szígyártó Miklós: Zsibbadás – Könyv a pánikbetegségről

A Zsibbadás című diplomamunka a manapság egyre több embert érintő mentális zavar témáját dolgozza fel. A könyv igyekszik legalább alapfokú ismeretet átadni a pánikbetegségről, illetve annak olyan rokon betegségeiről, mint az agorafóbia vagy a kényszeresség. Ezeket a saját példáján keresztül, illusztrációk formájában részletesebben bemutatja, hogy akár olyan embereknek is érdekes legyen a kötet, akiknek még nem volt pánikrohamuk.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: A kiállítás 2018. július 9-től július 15-ig, 10:00-18:00 óráig tekinthető meg

Helyszín: Gregersen Art Point, Budapest

Jegyár: A belépés díjtalan

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból