A játékok a kisgyermekek életében fontos szerepet töltenek be, hiszen általuk rengeteg mindent tanulhatnak és megismerhetik önmagukat is. Azonban a felnőttnek ahhoz, hogy pozitív irányba terelje a változást, érdemes tudatosnak maradnia a választás terén, hiszen nem minden játék járul hozzá ugyanolyan hatékonysággal a fejlődéshez. A gyerekek mindenféle játékot szeretnek, így nagyon nem tud mellényúlni, azonban, ha hasznosat szeretne adni, akkor érdemes tüzetesebben utánanéznie. Van néhány olyan szempont, ami hasznos lehet választáskor, aminek a segítségével valóban olyat választhat, ami fenntartja az érdeklődését, ami segíti a fizikai, szellemi, nyelvi és szocio-emocionális fejlődésben egyaránt.

Miért érdemes tudatosan játékot választani?

A játékok terén óriási a választék, így érdemes olyan játékot választani, ami akár többféleképpen is használható, így nem un rá hamar a gyerek. A gyerekek összességében imádnak szétszedni, valamint néhány esetben összerakni dolgokat. A hagyományos fakockák és egymásba építhető, valamint összeilleszthető műanyag építőelemek egyaránt lekötik őket, mindamellett, hogy a fantáziájukat és a kreativitásukat is fejlesztik.

Érdemes olyan játékot választani, ami együtt nő fel a gyerekkel. Bizonyára már Ön is unja, hogy megvesz egy játékot, amivel legfeljebb két napig foglalatoskodik a gyerek. Így olyan játékokban érdemes gondolkozni, amelyek sokáig a gyerek hű játszótársai lehetnek. Ilyenek például a műanyag figurák vagy a plüssállatok is.
Jatekok Gyerekjatekok Bestmarkt
/ Fotó: Bestmarkt
Műanyag figura lehet többek között a fiúknak való dömper, vonat és egyéb izgalmas járművek vagy a lányoknak való babák, babaházak egyaránt.

Mire jók a különféle játékok?

A játék sokoldalúan fejlesztheti a gyerek képességeit és készségeit, játék közben a gyerek gyakorolhatja az újonnan megszerzett tulajdonságokat. Így az önálló játék hozzásegítheti a logikus gondolkodási képesség fejlesztéséhez, a kitartás és a problémamegoldó képesség megszerzéséhez. Segítheti továbbá a térérzet kialakulását, az összehangolt szem- és kézmozgásokat, valamint a finommotoros képességek fejlődését egyaránt.

A gyermek fantáziája és képzelőereje is fontos. Amikor szerepjátékról van szó, akkor könnyen egy figura helyébe képzelheti magát, vagy akár hétköznapi használati tárgyakat alakíthat kardokká, koronává vagy varázspálcává. Amennyiben ilyen jellegű játékkal lepi meg, ami által hozzájárulhat a szerepjáték kifejlesztéséhez, akkor segítheti a gyerek nyelvi, valamint szövegértési képességeinek a fejlődését is. Így összességében érdemes tudatosan játékot választani és kikérni a szakértők véleményét, hogy valóban olyan játékkal lepje meg gyerekét vagy unokáját, ami nem csak szórakoztatja, de amely által fejlődhet is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk