A játékok a kisgyermekek életében fontos szerepet töltenek be, hiszen általuk rengeteg mindent tanulhatnak és megismerhetik önmagukat is. Azonban a felnőttnek ahhoz, hogy pozitív irányba terelje a változást, érdemes tudatosnak maradnia a választás terén, hiszen nem minden játék járul hozzá ugyanolyan hatékonysággal a fejlődéshez. A gyerekek mindenféle játékot szeretnek, így nagyon nem tud mellényúlni, azonban, ha hasznosat szeretne adni, akkor érdemes tüzetesebben utánanéznie. Van néhány olyan szempont, ami hasznos lehet választáskor, aminek a segítségével valóban olyat választhat, ami fenntartja az érdeklődését, ami segíti a fizikai, szellemi, nyelvi és szocio-emocionális fejlődésben egyaránt.

Miért érdemes tudatosan játékot választani?

A játékok terén óriási a választék, így érdemes olyan játékot választani, ami akár többféleképpen is használható, így nem un rá hamar a gyerek. A gyerekek összességében imádnak szétszedni, valamint néhány esetben összerakni dolgokat. A hagyományos fakockák és egymásba építhető, valamint összeilleszthető műanyag építőelemek egyaránt lekötik őket, mindamellett, hogy a fantáziájukat és a kreativitásukat is fejlesztik.

Érdemes olyan játékot választani, ami együtt nő fel a gyerekkel. Bizonyára már Ön is unja, hogy megvesz egy játékot, amivel legfeljebb két napig foglalatoskodik a gyerek. Így olyan játékokban érdemes gondolkozni, amelyek sokáig a gyerek hű játszótársai lehetnek. Ilyenek például a műanyag figurák vagy a plüssállatok is.
Jatekok Gyerekjatekok Bestmarkt
/ Fotó: Bestmarkt
Műanyag figura lehet többek között a fiúknak való dömper, vonat és egyéb izgalmas járművek vagy a lányoknak való babák, babaházak egyaránt.

Mire jók a különféle játékok?

A játék sokoldalúan fejlesztheti a gyerek képességeit és készségeit, játék közben a gyerek gyakorolhatja az újonnan megszerzett tulajdonságokat. Így az önálló játék hozzásegítheti a logikus gondolkodási képesség fejlesztéséhez, a kitartás és a problémamegoldó képesség megszerzéséhez. Segítheti továbbá a térérzet kialakulását, az összehangolt szem- és kézmozgásokat, valamint a finommotoros képességek fejlődését egyaránt.

A gyermek fantáziája és képzelőereje is fontos. Amikor szerepjátékról van szó, akkor könnyen egy figura helyébe képzelheti magát, vagy akár hétköznapi használati tárgyakat alakíthat kardokká, koronává vagy varázspálcává. Amennyiben ilyen jellegű játékkal lepi meg, ami által hozzájárulhat a szerepjáték kifejlesztéséhez, akkor segítheti a gyerek nyelvi, valamint szövegértési képességeinek a fejlődését is. Így összességében érdemes tudatosan játékot választani és kikérni a szakértők véleményét, hogy valóban olyan játékkal lepje meg gyerekét vagy unokáját, ami nem csak szórakoztatja, de amely által fejlődhet is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.

httpsdodo.hu - 2024 január - Cikk6

A csodás ökoházak sokfélesége

Egyre többen élik tudatosan az életüket, s közben nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a minket körülvevő világ sokkal élhetőbb legyen.