Újabb filmet tiltottak be Oroszországban, a YouTube-on mégis már több mint 1 millióan látták

Kihallgatásra idézték be a rendőrségre Alekszej Kraszovszkijt, egy botrányt kavart háborús film rendezőjét. Ezt jól értesült forrásra hivatkozva vasárnap az Interfax orosz hírügynökség közölte.

Kraszovszkijt a moszkvai rendőrparancsnokság gazdasági, biztonsági és korrupcióellenes osztályára idézték be. Az okot az Interfax informátora nem nevezte meg. Kraszovszkij legutóbbi, Prazdnyik (Ünnep) című filmvígjátéka már a bemutatása előtt botrány kavart egyes körökben Oroszországban. A film cselekménye azt mutatja be, hogyan a készült a szilveszter megünneplésére egy privilegizált család a náci blokád alá vont Leningrádban.

T 34 geekTyrant
T-34 című film óriási sikert aratott Oroszországban / Kép: GeekTyrant

A szentpétervári ügyészség előzetes ellenőrzésre berendelte a film forgatókönyvét és a leforgatott anyagot. Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára, az orosz parlamenti felsőház felszólította a kulturális minisztériumot, hogy ne adja ki vetítési engedélyt. Kraszovszkij szerint az állami szervek az alkotókkal szemben a nyomásgyakorlás és a megfélemlítés eszközeivel élnek.

A kanadai ukránok nem kérnek a sarló-és-kalapácsos vodkából

Az UCC érvelése szerint a sarló és kalapács a volt szovjet rendszerre emlékeztet, amelyik a holodomorért, azaz a mesterségesen előidézett éhínségért felelős. A holodomor, magyarul éhhalál az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófája volt 1932-1933-ban. Közvetlen halálos áldozatainak számát 3-3,5 millió és 7,5 millió közé teszik.

Vasárnap a YouTube-on a film több órán át elérhetetlenné vált. A  videomegosztó szolgáltató ezt utólag műszaki hibával magyarázta, Kraszovszkij, akit mindeddig nem ellenzéki alkotóként volt ismert, január 3-án osztotta meg a filmet a YouTube-on, mert nem bízott abban, hogy annak vetítését engedélyezni fogják. A nézők önként fizethetnek a megtekintésért. Vasárnap este az alkotást több mint egymillióan látták.

Nem adott engedélyt a Hunter Killer küldetés című film forgalmazására az orosz kultusztárca

A hollywoodi akciófilm cselekménye szerint egy amerikai tengeralattjáró megmenti az orosz elnököt, aki ellen katonái puccsot hajtottak végre, és ezzel megakadályozza a harmadik világháború kirobbanását is. A fogalmazási engedély hiányára a film forgalmazója, az orosz Megogo Distributio figyelmeztette csütörtökön a mozikat, és arra kérte őket, ideiglenesen vegyék le műsorukról az alkotást.

A kultusztárca tavaly, egyebek között kegyeletsértésre hivatkozva, a Sztálin halála című brit-francia szatíra forgalmazását tagadta meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból