Búcsúüzenetet tettek közzé a Valyo Kikötő megálmodói, miután kiderült: idén csak egyetlen napra tudnak megnyitni, mert kezdődik a Budapesti Atlétikai Stadion építése a tavaly szabadtéri kulturális helyszínként funkcionáló területen. Március 15-én viszont nagyszabású nyitó- és egyben záróbulit tartanak.

Hirdetés

A tavalyi év egyik legmenőbb kezdeményezése volt a Valyo – Város és Folyó Egyesület által a Müpa melletti elhanyagolt területen kialakított Valyo Kikötő, amely számos kulturális programnak adott otthont, miközben közösséget épített.

Voltak itt hajnalig tartó technóbulik, helyszínt adtunk egy kétnapos punkfesztiválnak, volt bokszgála, sőt, az egyik önkéntesünk esküvőjét is itt tartottuk meg. Együtt izgultuk végig a foci vb-t, és néztünk kultfilmeket, gyerekeknek voltak workshopok, homokozó és játékok, míg a felnőtteknek kulturális programok, fotókiállítások és koncertek

– nosztalgiáznak a szervezők a hely sokoldalú kihasználtságáról.

Valyo Kikötő / Fotó: Istvándi Botond

A háttérben kormányzati döntés áll, ugyanis az eddig kihasználatlan területen építkezés veszi kezdetét, ezért már nem tudják bérbe adni az egyesületnek: “A Valyo Kikötő egy ideiglenes helyszín volt, egy ideje parlagon heverő állami terület. A fejlesztésére több elképzelés született, a jelenlegi tervek szerint az olimpiai pályázat visszavonását követően a 2023-as Atlétikai Világbajnokság stadionját tervezi ide a kormányzat.”

Mészárosék beszállnak a művészetbe is: Ők végezhetik a Néprajzi Múzeum felújítását

A tervek szerint 2019-re, azaz idén elkészülhet a Néprajzi Múzeum a Városliget melletti Ötvenhatosok terén, a Liget Budapest projekt keretében. Azt már rég tudni lehetett, hogy óriási vagyonokat vitt el az előkészítés is. A jelentékeny drágulás következtében a Néprajzi Múzeum épületét 1, 8 milliárd forintért tervezték meg.

A valyósok viszont nem keseregnek, hanem tele vannak tervekkel 2019-re és a továbbiakra is: nyáron ismét lesz Szabihíd, strandot csinálnak a Római Partra, és tovább keresik a fejlesztenivaló területeket a Duna mentén, ahova odaviszik majd az embereket. Sőt, jövőre szeretnének visszatérni a Kikötővel is.

Valyo Kikötő / Fotó: Istvándi Botond

Addig is március 15-ére egy nagyszabású nyitó- és záróbulival készülnek, hogy az eddigi helyszínén még egyszer meg lehessen ünnepelni a Valyo Kikötőt. A részletes programmal később jelentkeznek a szervezők, de tábortűz, zene és tánc biztosan lesz, a Facebook-eseménynél pedig már lehet gyülekezni, informálódni.

Hirdetés