„Hogyan történhet, hogy megint meg kell szűnnie egy lapnak” – Üzentek a bezárt Népszabadság egykori dolgozói az Indexeseknek

„Minden szabadság alapja a szólás és a sajtó szabadsága. Ami állandóan szűkül hazánkban. A szabadságunk megmentéséhez szükség van rátok” – írták a bezárt Népszabadság egykori újságírói a Népszabi Szerkesztősége nevű Facebook-oldalon az Indexes kollégáknak.

„Hogyan történhet, hogy megint meg kell szűnnie egy lapnak?”

A négy éve bedarált Népszabadság akkori munkatársai üzentek a hasonlókat átélő Indexeseknek. A Népszabi Szerkesztőség nevű Facebook-oldalon írt közleményben kérik őket, legyen másik, amely utal a legolvasottabb hírportál szlogenjére.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Minden valódi újságíró pártoktól és parancsoktól független újságot akar készíteni. Hogyan történhet, hogy mégis vannak, akik ezt nem értik? Hogy vannak, akik pozíciójukkal visszaélve változtatni akarnak rajta? Hogyan történhet, hogy megint meg kell szűnnie egy lapnak, amelynek munkatársai a saját fejük után szerkesztették a híreket, írták a cikkeket, követték el tévedéseiket?[/perfectpullquote]

– olvasható a bejegyzésben.

bezart nepszabadsag index megszunik

Mint írták, velük is ez történt, és még négy év után is értetlenül figyelik, miért nem csinálhatták, amihez értenek, ami fontos nekik, az olvasóknak és az országnak. Megjegyezték, az Indexesek is „ott állnak kifosztva, nincstelenül.”

A Népszabisok tudják a legjobban, mit érezhetnek az Indexesek

Hiába tudják pontosan a négy éve megszűnt lap munkatársai, mit érezhetnek most az Index újságírói, ez nem elég ahhoz, hogy tanácsokat adjanak, rá- és lebeszéljék őket bármiről.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon kellenek Magyarországon a megszerzett híreitek, a felszín mögé néző szemetek, az okos elemzéseitek és az a szarkasztikus-ironikus nyelv is, amit meghonosítottatok. A szabadságotok. Minden szabadság alapja a szólás és a sajtó szabadsága. Ami állandóan szűkül hazánkban. A szabadságunk megmentéséhez szükség van rátok![/perfectpullquote]

– írták a közleményben, és hozzátették, teljes szívükből szurkolnak az Indexeseknek.

Fábián Tamás, az Index újságírója elmondta, miért mondtak fel

Szombaton Miért álltunk fel? címmel írt bejegyzést Fábián Tamás, az Index politika rovatának újságírója, parlamenti tudósító. A posztban nyilvánosságra hozta, mi vezetett ahhoz, hogy a szerkesztőség több mint 80 tagja beadja felmondását. – írta Fábián. A főszerkesztő-helyettes, Munk Veronika egyébként előre figyelmeztette az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnökét, Bodolai Lászlót, hogy beláthatatlan következményei lehetnek Dull menesztésének.

Mint ismert, múlt hét szerdán a főszerkesztői pozícióból is eltávolították Dull Szabolcsot, nem csak az igazgatóságból. Szinte a teljes szerkesztőség felállt, és aznapra, péntekre szimpátiatüntetést szerveztek. A frissen kinevezett új vezérigazgató, Szombathy Pál és Sztankóczy András igazgatósági tag is kész távozni ezek után.

Tényleg legyen másik, de ne egy új Index – Vélemény

Tartja a mondás, hogy halottról jót vagy semmit. Azonban úgy gondolom, nem halt meg az Index, csak ki kell gyomlálni belőle a nem odaillő elemeket. Sőt, végre fellélegezhet a szerkesztőség. Amikor két éve, 2018. szeptember közepén az új tulajdonosi körről szóló hírek futottak végig a magyar sajtóban, majd a szerkesztőség létrehozta a vészmérő barométert, akkor olyan megállapításaim voltak, hogy elkerülhetetlen a NER-kisgömböc falánkságát megfékezni.

A nemzetközi sajtó árgus szemekkel foglalkozott az üggyel, amiért Szijjártó Péter külügyminiszternek magyarázkodni. És állítólag a vezetőség már elkezdte toborozni az új stábot a laphoz.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból