Tabutémákat is feszegettek az idei BIDF dokumentumfilmjei! Íme, a győztesek

Teltházas vetítésekkel zárult az 5. alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), amelynek zsűrije öt kategóriában döntött a díjakról.

Az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet január 28. és február 3. között rendeztek meg Budapesten a Cinema City Aréna moziban, csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm szállt versenybe.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az idei fesztivál sokrétű, akut, akár tabutémákat is érintő filmjei lenyűgözték a nézőket és a zsűrit is[/perfectpullquote]

– olvasható a fesztivál szervezőinek MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a művészeti élet, a közélet és a sajtó elismert szereplőiből álló magyar és nemzetközi zsűri külön értékelte a filmeket, díjakat osztott a diák és a nyugdíjas zsűri és a fesztivál közönsége is szavazhatott a legjobb filmre.

Over the Limit (2017) | Trailer | Yana Kudryavtseva | Margarita Mamun | Irina Viner

Superstar rhythmic gymnast Margarita Mamun has reached a crucial moment in her career. At the age of twenty, she is soon to retire but has one final goal: wi…

A Meztelen remény kategóriában a fődíjat Marta Prus Túl minden határon, míg a különdíjat Cyril Aris A hinta című alkotása nyerte el.
A Meztelen üzenet szekcióban a fődíjat Leon Lee Segélykiáltás egy kínai munkatáborból, a különdíjat Simon Lereng Wilmont Ugatás a távolból című filmje nyerte el.
A Meztelen igazság elnevezésű kategória fődíját Christian Frei Genezis 2.0., különdíját Hans Block & Moritz Riesewieck Tisztogatók című filmje nyerte el.

A Meztelen szenvedély címet viselő szekció fődíját Erick Stoll & Chase Whiteside América, különdíját Jean Libon, Yves Hinant Isten engem úgy segéljen című filmje kapta.
A Meztelen rövidség kategória fődíját Oláh Kata és Csukás Sándor Mignon című műve nyerte el.

csukas sandor
Csukás Sándor a Mignon című díjnyertes film alkotója / Kép: Makabor.com

A nemzetközi diákzsűri díját Hogir Hirori A hatástalanító című filmje kapta. A nyugdíjas zsűri Hans Block & Moritz Riesewieck Tisztogatók című filmjét díjazta. A közönségdíjat Daniel McCabe Ez Kongó című filmje nyerte el.

Rendhagyó módon dokumentumfilmek is szerepelnek az Oscar-gálán

Most először kerül sor dokumentumfilmek nevezésére az Oscar-gálán. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) 15 filmet választott ki, amelyek közül 5 kerül be a jelöltek közé. A filmek december 31-én kerülnek a mozikba, 13 városban, és egészen január 21-ig lesznek megtekinthetőek.

“A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel állnak hozzánk, a meztelen valóságot mesélik el. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A hangsúlyos érdeklődés is jól tükrözi, az emberek igenis kíváncsiak arra, mi történik ma a nagyvilágban” – áll a közleményben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból