Tudósok olyan kondomot fejlesztettek ki, ami egyfelől meglehetősen strapabíró, másfelől élvezetesebbé teszi a szexet.

A csúcs kondomot a Bill és Melinda Gates Alapítvány pályázatának részeként fejlesztették ki. A kiírás 100.000 dolláros jutalom elnyerését helyezte kilátásba azon tudósok számára, akik megtervezik a kondomok “következő generációját”. 

Az alapítvány abból indult ki, hogy sokan azért nem használnak óvszert, mert “a kondom csökkenti az élvezetet a kondom nélküli szexhez képest. Ez pedig olyan kompromisszumot eredményezett, amelyet a férfiak nem találnak elfogadhatónak”.

A pályázat ezért arra hívta fel a kutatókat, hogy olyan kondomot dolgozzanak ki, ami kiküszöböli ezt a hátrányt, és “megtartja vagy fokozza a gyönyört”, miközben lehetővé teszi a biztonságot szexet.

A brit Royal Society Open Science-ben közzétett jelentés szerint az új fejlesztésű kondom egyszerre biztonságos és “fokozza a felhasználói elégedettséget” azáltal, hogy önmagát síkosítja. A kenőanyagréteg hidrofil polimerekből áll és a latex kondomot ezzel vonják be. Ezek a polimerek “benedvesednek”, amikor nedves anyaggal találkoznak. Szemben a jelenleg is kapható óvszerekkel, ahol a síkosító réteg lekopik, az új kondom csúszóssága ezer ciklust is kibír (ez a lökések tudományos megnevezése ).

Self lubricating condom
Az új fejlesztésű kondommal a kutatók reményei szerint nem lesz kérdés a védekezés / Fotó: Sasint / Pixabay

Az új kondomot 33 résztvevő segítségével tesztelték, akiknek 3 különböző anyagból (nem síkosított latex, síkosított latex és az új, önmagát síkosító latex) készült kondomot kellett kipróbálniuk tapintás útján, mielőtt és miután vízbe mártották azokat. 73%-uk az új fejlesztésű anyagot választaná óvszernek.

A kondomot ugyanakkor még tesztelni kell “akcióban” is. Ha beválik, akkor az értékesítését Délkelet-Ázsiában kezdik. Itt vannak ugyanis azok az országok, amelyek a gyártáshoz szükséges gumifák termesztésének élén járnak. A tudósok remélik, hogy 2 éven belül a polcokra kerül az új óvszer.