Bill Murrayt újra foglyul ejti a Mormota-nap az Idétlen időkigben

A színészlegenda Bill Murray egyik leghíresebb szerepét öltötte fel ismét.

Nem érdemes inni a mormota bőrére

bill murray mormota
Bill Murray / Fotó: Nathan Denette

A nyelvtörőnek sem utolsó pennsylvaniai Punxsutawneyban a Philnek becézett városi mormota viselkedéséből szokás megjósolni az időjárást. Ha február másodikán kotorékából előbújva meglátja árnyékát, a tél jó ideig tart még. Phil 1886 óta prófétál, bár alig negyven százalékban jön össze neki. Egyszer még egy ohiói ügyvéd is beperelte, amiért késett a tavasz.

Idehaza is kultstátusznak örvend az 1993-ban bemutatott Idétlen időkig. Bill Murray egy cinikus, egomán időjóst alakít, aki a mormota napról napról tudósít a havas kisvárosban. 30-40 éven keresztül egyhuzamban, mivel benne ragad egy időhurokban. Eleinte következmények nélküli tetteit éli ki, majd miután önutálata beérik, a változáson kezd dolgozni.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

A filmtörténet egyik legjobb vígjátékaként tartják számon a filmet a kritikusok. Ezt a státuszt leginkább annak köszönheti, mert filozófiai gondolatok is megbújnak benne. Ezt már Roger Egbert, az egyik legtöbbre tartott amerikai kritikus is hangsúlyozta korabeli írásában.

Kapcsoljuk Sziszüphoszt

groundhog day bill murray
Idétlen időkig filmben Bill Murray / Fotó: Columbia Pictures

Az időjós hányattatásait a purgatóriumnak vagy épp Sziszüphosz „boldogságának” is próbálták megfeleltetni. A mitológiai alakot a görög istenek egy szikla görgetésére ítélték, amivel sose éri el a csúcsot. Munkája minden egyes nappal megismétlésre kerül, viszont sose adja fel.

Albert Camus vele szemléltette leghíresebb esszéjében a világ abszurditását boncolgató filozófiáját. Ennek fő kérdését az alkotja, hogy az életet érdemes vagy nem érdemes élni?

Az öngyilkosság akkor választható csak, ha minden elveszett. Ez relatív, a világ pedig természeténél fogva abszurd, és a végletek közé taszít. Úgy kell minden egyes nap felvenni a harcot, és élhetővé formálni az életet, ahogy Sziszüphosz görgeti kövét.

Az egzisztencialista gondolat ott csúcsosodik ki az Idétlen időkigben, amikor sorozatos öngyilkosságai után Murray azon kezd el ügyködni, hogy jobb ember legyen. A cinikus máz lefoszlik róla és önmagáért felelősen kezd élni.

Az egyik autógyártó cég a film cselekményét megidézve készített nosztalgikus reklámot. Szörnyű lehet bármilyen hirdetésben csapdába esni. Itt persze pont a dzsip feltűnése jelenti a fényt az egyhangúság alagútjának végén.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból