Korunk legfelkapottabb énekesnője, Billie Eilish erős üzenetet fogalmazott meg a testszégyenítésről március 9-én induló koncertturnéjának első állomásán, Miamiben. A még mindig csak 18 éves világsztár korábban azt nyilatkozta, hogy azért visel bő ruhákat, hogy senki ne tegyen megjegyzéseket a testalkatára és hogy semmiféle szexuális konnotáció ne kapcsolódjon hozzá.

A fiatal énekesnő a levegőből érkezett a színpadra

„Ha kényelmes ruhát hordok, nem vagyok nőies. Ha levetkőzöm, kurva vagyok. Annak ellenére, hogy még sosem láttad, már ítéletet mondasz a testemről, és megítélsz miatta. Miért is?”

Billie Eilish Koncert Miami
/ Fotó: Getty Images

A kétperces videót Billie Eilish a 22 dalból álló koncertjének vége felé vetítették le, az All The Good Girls Go To Hell előtt – írja a BBC. A felvételen az látszik, hogy Eilish melltartóra vetkőzik, miközben eltűnik valami fekete szurokszerű folyadékban. A klip végén figyelmeztet arra, hogy a testalkatuk alapján ítélünk meg embereket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha több ruha lenne rajtam, ha kevesebb, ki dönti el, hogy mi vagyok?

Tényleg a te észleléseden alapul, hogy mennyit érek?

Vagy a rólam kialakított véleményed nem rám tartozik?[/perfectpullquote]

– teszi fel a kérdést Eilish. A videóbejátszás csak az egyik eleme volt a látványos élő fellépésnek. A koncert elején kísérteties hangulatban Eilish belebegett egy kötelekből álló szerkezeten. Miután landolt a színpadon, elénekelte többek között a You Should See Me In A Crownt, az Ocean Eyes-t és a Bond-betétdalt, a No Time To Die-t. Aztán pedig a kifutó végéből emelkedett ki a színpad alól a Bury A Friend előadására.

Melltartóra vetkőzött a rajongói előtt

A Copycatet egy színpad fölött lebegő szerkezeten adta elő, majd bemutatta a zongoratudását is egy rövid instrumentális blokkban. A koncert során az öt Grammy-díjas énekesnőt végig a tőle megszokott túlméretes ruhákban láthattuk, egy zöld, flitteres felsőben és nadrágban, fekete Nike magasszárú sportcipőben.

No Title

empowering pic.twitter.com/IBOl9LF0rU

A gyors számok alatt fel-alá pattogott a színpadon és a kifutón, az énekhangját pedig gyakran elnyomta a rajongók zaja. A koronavírus-helyzet függvényében 38 észak- és dél-amerikai állomás után júliusban Európába érkezik a turné, így a rajongók Manchesterben és Birminghamben is láthatják az énekesnőt.

Eilish teljes szövege a videó alatt az alábbi volt:

Tényleg tudod, hogy ki vagyok?

Van véleményed a rólam alkotott véleményekről, a zenémről, a ruháimról, a testalkatomról.

Néhány ember ki nem állhatja, hogy milyen cuccokban járok, mások meg imádják. Egyesek mások megszégyenítésére használják, mások pedig arra, hogy engem szégyenítsenek meg.

De érzem, hogy néztek… folyamatosan. És bármit teszek, az nem marad észrevétlen.

Miközben folyamatosan érzem magamon a tekinteteteket, a rosszallásotokat vagy a megkönnyebbült sóhajotokat, ha aszerint élnék, mozdulni sem lennék képes.

Örülnél, ha kisebb lennék? Gyengébb? Lágyabb? Magasabb?

Szeretnéd, ha befognám?

Zavar a vállam? A melleim? A hasam? A csípőm?

Ezzel a testtel születtem, nem ilyet akartál?

Ha kényelmes ruhát hordok, nem vagyok nőies. Ha levetkőzöm, kurva vagyok.

Annak ellenére, hogy még sosem láttad, már ítéletet mondasz a testemről, és megítélsz miatta. Miért is?

A testalkatuk alapján beskatulyázod az embereket. Mi megmondjuk, hogy kicsodák. Megmondjuk, mire jók.

Ha több ruha lenne rajtam, ha kevesebb, ki dönti el, hogy mi vagyok?

Tényleg a te észleléseden alapul, hogy mennyit érek?

Vagy a rólam kialakított véleményed nem rám tartozik?

No Title

No Description

Mindeközben pedig az IFPI, a lemezkiadók nemzetközi szervezete Eilish Bad Guy című számát választotta 2019 nemzetközi slágerének. A szám 15 országban került a slágerlisták élére, amikor közel egy éve megjelent.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet