Fiatalok, színes bőrűek, muszlimok és nők – ennyiben mindenképpen hasonlít Bisha K. Ali, a Ms. Marvel forgatókönyvírója karakterére, Kamala Khanra.

Muszlim kamaszlány a legújabb Marvel-szuperhős

Mielőtt a Marvel forgatókönyvírója lett volna, Bisha K. Ali stand-up humoristaként kereste a kenyerét, amiből többnyire csak babkonzervre futotta. Társműsorvezetőként dolgozott egy szórakoztató feminista podcastban, ahol főnöke egy kisebb alkalmi munkával bízta meg, hogy ki tudja fizetni a fogászati kezelését.

Bisha K Ali Ms Marvel Sorozat
Bisha K. Ali És Kamala Khan / Fotó: Marvel Entertainment/Disney Xd/Getty Images/Linda Kupo

Most, 31 éves korára megváltozott a helyzet, írja a The Guardian. Jelenleg a Ms. Marvel című sorozat forgatókönyvén dolgozik a Disney+ csatornának. A képregényből készülő filmadaptáció főszereplője egy New Jersey-ben élő kamaszlány, aki szuperképességei révén fantasztikus átváltozásokra képes. Ő Kamala Khan, a Marvel-univerzum első muszlim szuperhőse, aki kapcsolatba került a Terrigen Köddel, ami szörnyekké vagy szuperképességűvé varázsolja a földi halandókat. Kamala teljesen átlagos kamaszkori problémákkal küzd: be kell illeszkednie az iskolában, el kell készítenie a házi feladatait és meg kell felelnie a szüleinek. Beleszeretett a legjobb barátjába, de nem járhat vele. Imádja a szalonna illatát, de nem ehet belőle. Az osztálytársai pedig a hijab miatt szekálják. 

Kapcsolódó cikk

Kamala Khan a mellőzött és esélytelen kisebbséghez tartozik, aki próbál elrejtőzni. Nem egy kocka, nem atletikus termetű, nem szegény, mint Peter Parker, a Pókember, de nem is úgy változik át éjjelente a világ megmentőjévé, mint Szuperman. Khan egyszerűen csak nem illik a képbe. Pakisztáni bevándorlók gyermekeként több identitás között mozog, vallása miatt pedig állandó kísértésnek van kitéve. Amikor felfedezi, hogy képes átváltozni, ösztönösen a szőke Marvel kapitány alakját ölti magára, de hamar rájön, hogy hibázott. Később kialakítja a karakteréhez sokkal jobban illő alteregóját és szuperhős-szerelését, ami egy burkini és Marvel kapitány ruhájának ötvözete. 

Ali első komoly forgatókönyvírói munkája a ’90-es évek egyik ikonikus vígjátékának, a Négy esküvő, egy temetés rebootjában történő közreműködés volt, de megfordult a Netflix sikersorozatánál, a Szexoktatásnál is. 

Kemény beszólások a politikusoknak

Annak ellenére, hogy nem rendelkezett semmiféle forgatókönyvírói tapasztalattal, úgy kerülhetett a tűz közelébe, hogy nagyon alaposan tanulmányozta a szakmát. Könyveket olvasott, szövegkönyveket írt, még a nagyhatalmú Los Angeles-i CAA ügynökségről szóló könyvön is átrágta magát – nem hiába, hiszen most náluk dolgozik. A Négy esküvő, egy temetés új verziójába egy hounslow-i szereplőt képzeltek el, éppen ahol Ali született, így nem jelentett számára nehézséget a karakter megírása. 

Miután elnyerte a Ms. Marvel sorozatfelelősi pozícióját, az újságírók azon fanyalogtak, miért kaphatta meg egy ilyen tapasztalatlan író ezt a sokak által hőn áhított munkát. YouTube-videókban szidalmazták, a közösségi médiában keresztre feszítették néhány kommentje miatt, köztük amiért beszólt tavaly Nigel Farage Brexit-párti politikusnak. 

Kapcsolódó cikk

Ha már politika: Alit ma az zavarja a legjobban, ahogyan a brit kormány megpróbálta „megmenteni” a kreatív szektor dolgozóit, amiből aztán annyi lett, hogy rengetegen vesztették el a munkájukat.

Ez az év ellehetetlenítette a szórakoztatóiparban dolgozók megélhetését, amiért ők kőkeményen megdolgoztak. Akik eddig tele voltak munkával, most nincs semmi feladatuk. Felháborító, hogy semmiféle kormányzati támogatást nem kapnak, miközben milliárdos bevételt termelnek. Értem én, hogy most mindenkinek nehéz, és hogy a művészek csak ne sírjanak. Hát kapják be! Hat hónapja mindenki csak a tévét bámulja! Elkeserítő, hogy azt mondják, mi nem termelünk hasznot a társadalom számára 

– fakadt ki Ali. Hozzátette, hogy azt különösen sajnálja, hogy pont akkor érte ez a csapás a szektor dolgozóit, amikor az ajtók megnyíltak olyan kisebbségek előtt is, akik számára korábban elképzelhetetlennek tűnt bejutni a showbizniszbe. Valóban: a Marvel nyár végén jelentette be, hogy a Marvel kapitány negyedik folytatásának munkálatait most először egy fekete rendezőnő, Nia DaCosta irányítja.  

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet