Adódhat úgy a párkapcsolatban, hogy pont azokon a napokon esnétek egymásnak. Ajánlott ilyenkor egyáltalán együtt lenni? Mit tegyünk, hogy az együttlét után ne azt érezzük, hogy mészárszék lett a lakásból? Az alábbiakban néhány előkészületi tippel és  ötlettel segítjük elő, hogy a piros betűs napokon se kelljen ezentúl megtartóztatnotok magatokat. 

A piros napok alatt is lehet jó az együttlét

Az elmúlt években boldogabb országokban már jelentős menstruációbarát intézekedéseket vezettek be a munkahelyeken, de van, amit még a mai napig tabuként kezelünk: a menstruáció alatti szexet. Főleg, ha olyan illetővel bújunk ágyba, akinek még sosem volt havi vérzése, egyazon szövegkörnyezetben gondolni a „vér” és az „élvezet” szavakra némi kognitív disszonanciát okozhat számára. És ez baj, mert egyébként a havi vérzés alatti szex fantasztikus lehet!

Menstruacio
/ Fotó: Ruben Chamorro

Ali Wong stand-up humorista a Hard Knock Wife című műsorában mesélte a következő történetet: le akart feküdni egy férfival, és elmondta neki, hogy épp menstruál. A férfi erre a következőképpen reagált: “Csapjunk bele a lecsóba, Ali!” A nő szerint élete legromantikusabb válaszát kapta.

Megint fontos kérdésben döntött India: a menstruáló nők is látogathatják Kerala templomát

Évtizedek óta tilos Indiában a menstruáló korban lévő nőknek bemenniük Kerala Sabarimala templomába. Az uralkodó istenről, Ayyappáról ugyanis azt tartják, hogy szüzességi fogadalmat tett. A templomi hatóságok a régóta fennálló gyakorlatot a “tradícióval” legitimálják. Sok dél-ázsiai országban “tisztátalannak” tartják a menstruáló nőket.

Azok számára, akik nem ódzkodnak a ciklus alatti szex gondolatától, és akik szívesen benne lennének a kipróbálásában, összeszedtünk néhány praktikus jótanácsot és ötletet, hogy minél gördülékenyebben tudjátok lebonyolítani a piros betűs együttlétet.

Monitorozd a ciklusodat!

Rengeteg magyar és idegen nyelvű applikáción követheted már a menstruációs ciklusodat. Segítségükkel mindig tudni fogod, éppen hányadik napon vagy, és nem ér meglepetésként, ha rád köszönt a Mikulás. A Clue app egyértelmű, felhasználóbarát felépítésével a bevitt adatokból meghatározza a termékeny napokat és a PMS időszakát. Azt is számon tartja, mennyit alszunk, a ciklusunknak milyen hatása lehet a társasági életünkre, vagy éppen mennyire vagyunk kívánósak a ciklusunk adott napjain. A célja, hogy a menstruációt világszerte körüllengő ismerethiányt enyhítse.

Puha, rózsaszín nőiességbe kóstolva / Pink Grapefruit

Mit tennék, ha hirtelen valaki a nemiségről kezdene beszélgetni velem? Legyen az barát vagy ismeretlen, minden bizonnyal azt gondolnám, hogy ez: kellemetlen, kínos, illetlen, mocskos, perverz, ragozhatnám tovább. Hiába lett megannyi szempontból nyitottabb a világ, a női test biológiája mégis a mai napig sok helyen stigmatizált téma.

Ha sok fejfájást okoz a ciklusod (akár szó szerint is), a MyFlo applikáció egészségügyi tanácsokat nyújt a hormonváltozások okozta tünetekre.

Az applikációban, amelyet egy PCOS-ben szenvedő hölgy fejlesztett, egy teszt segítségével meghatározhatjuk azokat a követendő táplálkozási irányelveket, amelyek révén csökkenthetjük a kellemetlen a ciklus alatti kellemetlen tüneteinket.

Ha betartjuk az ajánlásokat, a pattanások, görcsök, sőt, még a vérzés rendszabályozásában is érezhető lesz a hatása. Még akkor is, ha nem tennéd közszemlére ezeket az információkat, jó azzal mindig tisztában lenni, hogy mikor mire számíthatsz – hogy sose érjen meglepetésként a szerelem első vérig.

Beszélj róla a lehető legtermészetesebben!

Ha éppen úgy jön ki, hogy a ciklusod alatt szeretkeznétek, őszintén meg kell beszélni, mibe vágtok bele, még mielőtt nekikezdetek. Az is lehet, hogy a párodnak mégse jönnek be annyira a véres jelenetek, ahogy neked.

Miért nincs orgazmusom? – A szexterapeuta válaszol

Dr. Nan Wise, az Amerikai Szexuálterapeuták Szövetsége által minősített szexuálterapeuta, neurológus szakorvos, párkapcsolati tanácsadó, a Why Good Sex Matters ( Miért fontos a jó szex?) című könyv szerzője, a nők által leggyakrabban feltett kérdést válaszolta meg a Glamournak írt cikkében.

A legfontosabb, hogy nyíltan beszéljünk, de semmiért ne kérjünk elnézést – a nők már így is túl gyakran kényszerülnek bocsánatot kérni a testi funkcióik miatt Gigi Engle írónő és szexoktató szerint. Ha a párod nem akar szeretkezni veled a menstruációd alatt, akkor ezt őszintén meg kell beszélni. Nem a nő dolga, hogy a párja szájába adja a szavakat, de megkönnyíthetjük a dolgát azzal, hogy helyette megfogalmazzuk az aggályaikat. Legyünk együttérzők, de osszunk meg minden információt, javasolja Engle.

Közös zuhanyzás

Ha a menzesz alatti szex nem a ti utatok, a közös zuhanyzás egy köztes megoldás lehet. A vért elmossa a víz, úgyhogy csak a kellemes részre koncentrálhattok. A kecske is jóllakik és megmarad a… lepedő is. És ha már foltok…

Jelölj ki néhány lepedőt, amit csak a ciklus alatt használsz!

A korrektség kedvéért megjegyezzük, hogy bár mindenféle szexszel összemalackodjuk az ágyneműt, a vérzés alatti aktusok utáni takarítás jóval időigényesebb, mint egy sima együttlét után, ha nem készülsz fel előre.

Használj direkt a véres jeleneteket is elbíró lepedőket, amit előre leterítesz a csatajelenet helyszínén!

Érdemes piros vagy sötét színű lepedőt, esetleg törülközőt bevetni ilyenkor, de ma már az igazán high-tech-őrültekre is gondoltak.

Próbáld ki a legújabb, specifikus innovációkat!

Bár létezik már magyar fejlesztésű menstruációs bugyi is, nálunk a mensiszex-kompatibilis lepedő forgalmazására még nem gondolt senki. Amerikában viszont már létezik, gyöngyházrózsaszínben kapható, és a tudományosan kialakított négy réteg garantáltan szivárgásmentes élményt ígér 112 ezer forint ellenében.

Menstruacio Szex Lepedo
/ Fotó: Thinkx

Szimpatikusnak – és jóval pénztárcakímélőbb megoldásnak – tűnik a Flex. A működési elve alapján a tampon és a menstruációs tölcsér szerelemgyereke a magyar keresztségben a nem túl szexi menstruációs lemez megnevezést nyerte el. 12 órán át tartó védelmet ígér a ciklus napjain. A menstruációs vért közvetlenül a méhszáj közelében fogja fel, így a hüvely nem lesz véres – tehát pontosan olyan higiénikus módon lehet intim együttléteket folytatni, ahogy a ciklus többi napjain.

Fogadd el a maszatot!

Próbáljuk meg élvezni, hogy a menzesz a kellemetlenség mellett testnedvek távozásával is jár, éppúgy, ahogy a szex. Fogadjuk el a véres valóságot, és szeressük úgy, ahogy van, ajánlja Engle. A vér szexi, vad, állatias ösztönöket idéz. Ha ebbe belegondolva elfogadod a szennyeződést, amivel jár és az élmény tabu mivoltát, akkor vágj bele!

Így lehetsz kitartóbb a hálószobában – tippek szakemberektől

A szexuális együttlét nem feltétlenül komótos, tantrikus ihletettségű folyamat, de azért két perc alatt sem lehet lezavarni. Már csak azért sem, mert a legtöbb nő számára ez igen kevés idő ahhoz, hogy hangulatba jöjjenek. Elgondolkodtatok már azon, hogy tudnátok kitartóbbak lenni az ágyban? Nincs egzakt, tudományos adat arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kellene tartania egy „ideális” aktusnak.

A ciklus alatti együttlétnek számos jótékony hatása van: sokan a menstruáció alatt kívánják a leginkább a szexet, mert a hirtelen hormonváltozások miatt a libidójuk az egekbe szökik.

A menstruáció alatti szex enyhíti az alhasi görcsöket és a fejfájást, sőt, még a vérzés idejét is lerövidítheti Engle tapasztalatai szerint.

Ráadásul, a vér olyan természetes síkosítóanyag, amit egyszerűen le lehet mosni az ujjakról, szexjátékokról vagy bármi egyébről, amivel kapcsolatba kerül. Ha mindez csábítóan hangzik számodra, akkor bátran csapjatok bele a lecsóba!

Köszönjük, Marie Claire!

További szextippeket és érdekességeket olvashatsz a Contextus Élet+Stílus rovatában!

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet