Három Björk-koncert is megrendezésre kerül Izlandon idén nyáron

Miután Izland majdnem teljes mértékben kiküszöbölte a koronavírus terjedését, Björk az augusztus folyamán Reykjavíkban többször is fellép majd. A három Björk-koncert eladásaiból származó bevételt egy nőket támogató jótékonysági szervezetnek adományozza. 

Björk-koncert augusztus majd’ minden hétvégéjén

Izland a világjárvány idején szinte teljes mértékben képes volt megküzdeni a koronavírussal. Ennek eredményeként Björk úgy döntött, három nyilvános koncertet is szervez Reykjavíkban. Az Iceland Airwaves-szel közösen augusztus 9-re, 15-ére és 23-ra tervezik az eseményeket, írja a Dazeddigital.

björk scaled
Björk jótékonysági célokra fordítja a koncertjeiből befolyó összeget / Fotó: Getty Images

A koncerteknek a fővárosban található Harpa Hall ad otthont, a jegyekből származó bevétel pedig teljes egészében a Kvennaathvarfidet, egy nőket támogató jótékonysági szervezetet illet majd. A társaság különböző származású hölgyeket és a bevándorlókat segít. 

Szolidaritás és ünneplés

A matiné-előadások alkalmával ráadásul Björk olyan tehetségekkel dolgozik majd együtt, akikkel az évek alatt többször is közös munkába fogott. Björk több mint száz izlandi zenészt karol fel ezzel a lehetősséggel. A három Björk-koncen élő zene lesz hallható, beat vagy elektronikai hangzás nélkül, a dallamok pedig élőben élvezhetők. 

Valaki tudja a választ? Mi köze Björknek a Grimm fivérekhez?

Az énekesnő már a The Sugarcubes nevű bandában énekelt, amikor 1990-ben megjelent a The Juniper Tree (magyarul A borókafáról – a szerk.) című, Nietzchka Keene által rendezett filmben. A négy évvel korábban forgatott filmet most 4K-ban újították fel, és hamarosan újból kiadják. Aki még nem ismeri, a The Juniper Tree a Grimm fivérek alkotása, egy boszorkányságról szóló tündérmese.

Björk a sajtóközleményében olyan koncertre invitálta a rajongóit, amely a koronavírus és a Black Lives Mattes-mozgalom kapcsán leginkább érintett emberek tiszteletére kerül megrendezésre. A rendezvénysorozat azonban nem csak a tiszteletadásról és a szolidaritásról, de az ünneplésről is szól. Björk szerint a zenei hétvégék a karanténból való szabadulás örömpillanatai lesznek majd. 

Björk és David Lynch találkozása a balett színpadon

A darab óda az izlandi művésznőhöz, aki első alkalommal adta kölcsön zenéjét ilyen jellegű projekthez. A fél órás előadásban Björk gazdag zenei anyagából felcsendül a Táncos a sötétben nyitánya és olyan klasszikusok, mint az All is Full of Love, Hyperballad, a The Anchor Song és egy új dal is, a The Gate.

A Björk-koncert jegyeket előzetesen július 2-án lehet megvásárolni, izlandi idő szerint 10 órakor. A jegyek ára 5000 izlandi korona, ami átszámolva megközelítőleg 11.500 forint. Azonban nem Björk az egyetlen, aki hasonló eseménnyel készült a koronavírus ideje alatt. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból