Andrea Sahouri, a városi lap tudósítója a Black Lives Matter (BLM) rendbontó tüntetőivel szemben fellépő rendőrökről készített felvételeket, amikor őt is lefújták borsspray-vel. Az újságíró bírósági ügye ellen az Amnesty International és a Columbia Egyetem is tiltakozott.

A BLM-tüntetésen Andrea Sahouri csak a munkáját végezte

Andrea Sahouri, az Iowa állambeli Des Moines Register című helyi lap tudósítója kénytelen lesz bíróság elé állni, amiért egy tavaly nyári BLM-tüntetésen újságírói munkája végzése közben letartóztatták, írja a The Washington Post.

Blm Tuntetesek Andrea-Sahouri Ujsagiro Per Birosag
Andrea Sahouri, A Des Moines Register Című Helyi Lap Tudósítója Kénytelen Lesz Bíróság Elé Állni / Fotó: Usa Today

A közbiztonsági témákkal foglalkozó újságíró tavaly május 31-én, alig pár nappal George Floyd halála után, amely következtében az egész országra kiterjedő tüntetéshullám indult el, éppen a tiltakozásokról tudósított. Miután beszámolt a helyi parkban zajló békés eseményekről, meglátta, hogy a főúton zavargások kezdenek kibontakozni: néhány tüntető betört egy cipőüzletbe, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be a BLM-tüntetésen lévő tömeggel szemben. Készített néhány fotót, amikor a rendőrök lefújták borsspray-vel, majd letartóztatták. A riporter állítólag hiába mondta és igazolta a rendőröknek, hogy újságíró, ugyanúgy folytatták az eljárást. Jogellenes cselekmény vádja miatt akár 30 napig terjedő letöltendő börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Kapcsolódó cikk

A vádat ismertető ügyész az eset bírósági tájékoztatása során nem említette, hogy a nő újságíróként tartózkodott a helyszínen, amire aztán több, az ügyet követő médiaszakértő fel is kapta a fejét. Sahouri ügyvédje hangsúlyozta, az eljáró rendőr még azután is fújta rá a spray-t, miután a nő többször elismételte, hogy a sajtó munkatársa és igazolta újságíró mivoltát.

Több neves szervezet, köztük az Amnesty International és Sahouri volt iskolája, a Columbia Egyetem is tiltakozását fejezte ki a bírósági eljárás ellen. Bár az amerikai alkotmány első módosítása nem említi külön a munkájukat végző újságírókat, az ügyészek nem szoktak vádat emelni tüntetésről tudósító újságírókkal szemben, mivel nem szolgálja a közérdeket, ha újságírókat bíróság elé citálnak. Sahouri esete így egy sajátos jogi esetnek ígérkezik.

Nem szoktak újságírókat bíróság elé állítani

A Des Moines-i rendőrség közel 80 embert állított elő a tavaly májusi tüntetések során, de a legtöbbjükkel szemben ejtették a vádat kellő bizonyíték hiányában. Az országos tüntetésekben több újságíró is megsérült, és legalább 126 tudósítót le is tartóztattak, többet, mint az előző három évben összesen. Ám számos esetben nem nyújtottak be keresetet senki ellen sem, vagy ejtették a vádat. De Sahouri és körülbelül egy tucat kollégája ellen jelenleg is folyamatban van a bírósági eljárás, akik szintén BLM-tüntetésekről tudósítottak.

Különféle indokokra hivatkozva az ügyészség hónapokig nem adta ki Sahouri ügyvédjének védence letartóztatása során készült testkamera-felvételeket. Amikor pedig a bíró elrendelte a felvételek kiadását, kiderült, hogy az eljárást végző rendőr elfelejtette beindítani a felvételt. Az ügyvéd kérte a bíróságon, hogy ejtsék a vádat.

A helyzet iróniája, hogy Sahouri éppen a rendőri erőszak elleni tüntetésről tudósított, és maga is ennek esett áldozatául a helyszínen

– jelentette ki Carlos Martínez de la Serna, egy újságírókat védő szervezet programigazgatója.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet