A brit kormány a Black Lives Matter hatásra készítene új bankjegyeket

Érdekvédelmi csoportok követelik, hogy etnikai kisebbségekhez tartozó alakok kerüljenek az brit fizetőeszközökre.

A kisebbségek alulreprezentáltak a bankjegyeken

A BAME érdekvédelmi csoport kezdett kampányba azért, hogy a pénzérméken és a bankjegyeken fekete, ázsiai és más etnikai kisebbséghez tartozó ismert személyek arcképei szerepeljenek. A pénzügyminiszter, Rishi Sunak elfogadta Banknotes of Colour érdekvédelmi szervezet által előterjesztett új valuta tervét. A mozgalom George Floyd halálára hivatkozva követeli az új bankjegyeket, írja a The Art Newspaper.

black lives matter penz
A BAME új fizetőeszközt követel / Kép: Pen Mendonça

Zehra Zaidi konzervatív párti képviselő kijelentette, hogy a bankjegyek lecserélése csak a kezdet, hamarosan a szobrokat, művészeti alkotásokat és feliratokat is a BLM szellemében fogják átalakítani. Zaidi elindította a We Too Built Britainkampányt is, hogy lecseréljék a Bristolban található Edward Colston-szobrot, hiszen a történelmi személy rabszolga-kereskedelemmel is foglalkozott. Helyette az első brit, fekete önéletrajzírót, Mary Prince-t és Ignatius Sancho író és aktivista alakját látnák szívesen.

Banknotes of Colourkampány tagja Patrick Vernon is, akik a 100 Great Black Britons (Száz nagyszerű fekete brit) című könyvet is jegyzi Angelina Osborne írónővel egyetemben.

Fema GIF by Migos – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Migos GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

„A koronavírus és a Black Lives Matter körüli problémák rávilágítottak a BAME alulreprezentáltságra. Az érmék és a bankjegyek szimbolikus erejűek, miért ne lehetne nagyobb reprezentáltságunk” – teszi fel a kérdést Vernon.

A Bank of London egyelőre elzárkózik a kezdeményezéstől

Pen Mendonça grafikus szintúgy kulcsfigurája a mozgalomnak, ő ekképp vélekedik: „Olyan grafikusként és képregény-rajzolóként, aki a társadalmi igazságosságért dolgozik, illusztrációt készítettem a kampányhoz, amely segít abban, hogy a közösségi felületeken keresztül tudassuk az emberekkel, hogyan vehetnek részt a kampányban.”

Amerika-szerte tűnnek fel a hatalmas Black Lives Matter-feliratok a nagyvárosokban

Ahogy május végén George Floyd halála után városról-városra elterjedtek a tüntetések Amerikában, majd Európában, úgy vált népszerűvé a washingtoni polgármester ötlete kollégái között. Néhány napja Washington D.C. első embere elrendelte egy hatalmas Black Lives Matter (BLM) felirat felfestését a 16. út aszfaltfelületére, amely a Lafayette térre vezet.

A grafikus egyik alkotásán a BAME tanárok, írók és zenészek jelennek meg a Bank of England épületében:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Itt az ideje, hogy az etnikai kisebbségek szerepeljenek a brit bankjegyeken[/perfectpullquote]

– követelik a BAME-tagok.

A tavalyi év elején az aktivista csoport azért szállt harcba, hogy az 50 fontos bankjegyen megjelenjenek az etnikai kisebbségek képviselői, javaslatuk olyan személyek lennének megfelelőek erre, mint a krími háború hőse, Mary Seacole nővér és a muszlim Noor Inayat Khan, aki a francia ellenállásban vett részt a második világháború idején.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A kampányunkat nem veszi elég komolyan a bank. Falakba ütköztünk, hiszen a Bank of England teljesítette az esélyegyenlőségi kötelezettségét [/perfectpullquote]

– panaszkodott Zaidi.

A tavalyi évben a Bank of England a második világháborús kódfejtő, Alan Turing arcképét használta fel az 50 fontos bankjegyen. Ez fontos lépés volt, hogy népszerűsítsék azokat a személyeket, akik részei a gazdag brit történelemnek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból