Követem Élet + Stílus A Black Lives Matter mozgalom nem is annyira új-keletű,...

A Black Lives Matter mozgalom nem is annyira új-keletű, mint azt gondolnánk

Promóció

A jelenleg is zajló rasszizmus- és diszkriminációellenes mozgalmak világszerte hangosodtak fel, amikor George Floyd, fekete amerikai férfi a rendőrségi brutalitás áldozata lett. A Black Lives Matter mozgalom azonban rég az életünk része, igazi történelemmel rendelkezik és nem csak egy nemzetre korlátozódik. 

Radikális változások: eltörlés

Promóció
- Advertisement -

A George Floyd halála kapcsán kirobbant és világszerte támogatott Black Lives Matter mozgalom egy olyan, több száz éves problémára világított rá, amit még mindig nem sikerült megoldanunk. Mi több, időről-időre újra lángra lobban, egészen addig, amíg valaki ideiglenesen el nem oltja azt. A rasszizmussal és diszkriminációval kapcsolatban pedig túl keveset tudunk. Ennek orvoslására mi is ajánlottunk már olyan olvasmányokat, amik segítenek megértetni, pontosan mi zajlik a világunkban. Továbbá sorozatokat és filmeket is listába vettünk, amik rávilágítanak a színes bőrűek helyzetére. 

A Black Lives Matter mozgalom tüntetői Los Angelesben / Fotó: Getty Images

Az eltörlés szó alatt leggyakrabban a rabszolgaság törvényes eltörléséért folytatott erőfeszítéseket értjük. A kifejezés szorosan kapcsolódik a fekete feminista mozgalmakhoz, amiket az emancipációba vetett hit és a kizsákmányolás megszüntetéséről elképzelt ideák vezéreltek. Neves képviselőjük volt Ruth Wilson Gilmore is, aki a börtönök eltörléséről értekezett. Gilmore szerint a bűnözés társadalmi okait nem lehet mindössze annyival megoldani, hogy rácsok mögé kényszerítjük az elkövetőket.

Ezek a problémák szociális megoldást igényelnek, többek között az életkörülmények javítását, az ingyenes oktatást, lakhatást, egészségügyi szolgáltatásokat és a társadalomba való beilleszkedés segítését.

Az abbolitionisták szerint a rasszista rendőrségi és börtönrendszerek nem szolgáltatnak biztonságot. Nem elég megújítani őket, hanem sokkal radikálisabb változásokra, mondjuk az eltörlésükre lenne szükség. 

Prototípusok

A Black Lives Matter mozgalomra igencsak nehéz úgy tekinteni, mint egy “amerikai probléma”, ami egy nemzetre korlátozódik és csupán egy államnak kell szembenéznie a nehézségekkel. Geroge Floyd halála ugyanis nemcsak az Egyesült Államok rasszista mentalitását ébresztette fel, de azoknak az áldozatoknak az emlékét is felizzította, akik szintén a rendőrségi brutalitás áldozatai lettek, csak éppen másik országban. Ami jelenleg Amerikában zajlik, az már megtörtént többek között Angliában is 2015-ben. Gondoljunk csak Joy Gardener, Cynthia Jarrett, Rashan Charles és Christopher Alder esetére!

“A rasszizmus veszélyesebb a koronavírusnál” – BLM-tüntetők történetei

A tragikus körülmények között elhunyt George Floyd temetését követően sem csillapodnak a kedélyek. Amerikában már a diákok is tüntetnek, sőt már az Egyesült Királyságban folytatódnak tovább az antirasszista tüntetések. “A faji egyenlőség miatt vagyok itt és azért, mert egy férfit megöltek csupán a bőrszíne miatt.

A rendőrségi rendszerek és börtönök eltörléséért folytatott harcok a fekete feminista hagyományokban gyökereznek. Az 1970-es és ’80-as években az Egyesült Királyságban több olyan szervezet is működött, amelyek határozottan felléptek a rendőrségi brutalitás és a rasszizmus ellen. Ilyen volt az afrikai és ázsiai származású nők szervezete (OWAAD) és a Brixton Fekete Női Csoport is. A SUS-nak becézett törvények ugyanis lehetővé tették a rendőrök számára, hogy kizárólag bűncselekmény elkövetésének gyanúja folytán igazolják a letartóztatásokat. Az Egyesült Államokban az 50-A rendelkezés titkosítja a rendőri tisztviselők személyi- és fegyelmi eljárások során tanúsított magatartásának dokumentációját. Ám ennek eltörlése érdekében több híresség is felszólalt. 

Ezen feminista csoportok a kölcsönös segítségnyújtási hálózatok prototípusai voltak.

Ha pedig jobban belegondolunk, igencsak hasonlítottak azokhoz a szervezetekhez, amelyek a koronavírus-járvány kezdete óta megjelentek: modellezték, hogyan nézhet ki a közösségi hatalom, amely arra törekedett, hogy a rendőrséget irrelevánssá tegye, írja a The Guardian.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

Ezeket a csoportokat ugyanis kiszorították az állam által biztosított védelemből és korlátozták az erőforrásaikat is. Mindez pedig cselekvésre és saját biztonságuk megteremtésére ösztönözte őket, amelyhez nem voltuk szükségük semmilyen hivatali szervre. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3