Felállították Szalay Péter szivárványszínű Black Lives Matter-szobrát a Ferenc téren

A főváros IX. kerülete 2020 augusztusában pályázatot hirdetett köztéri installációk tavaszi felállítására. Egy szivárványszínű szobor különösen heves indulatokat váltott ki a jobboldali érzületű budapesti polgárokból és politikusokból.

Black Lives Matter-szobor Budapesten

Április 1-én a IX. kerületi önkormányzat a Ferenc téren állította fel Szalay Péter szobrász alkotását, az egy méter magas, szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot.

Szalay Péter megfogalmazása alapján alkotása nem egyértelmű Black Lives Matter-propaganda szobornak készült, hiszen az Egyesült Államokban a BLM-mozgalom szobordöntéseket vont magával, Magyarországon pedig emlékmű megszületését inspirálta.

Black Lives Matter Szobor Szalay Peter Ferencvaros Ix Kerulet Szobor Szivarvanyszin Szobor Szabadsagszobor
A ferencvárosi Black Lives Matter-szobor az átadás napján / Fotó: Antal Róbert-István

A szobor megvalósítására a IX. kerületi önkormányzat hirdetett pályázatot. Megfogalmazásuk szerint a köztéri mű a New York-i Szabadságszobrot jeleníti meg térdelő pózban, felemelt ököllel, visszautalva Colin Kaepernick amerikai futballista gesztusára, amely a mű címében is szereplő antirasszista mozgalom jelképe lett.

A magyarországi romák diszkriminációja miatt is aktuális

A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina szerint az installáció felállítása azért volt fontos Budapesten, mert a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni, BLM-mozgalom által képviselt célok ugyanolyan relevánsak Magyarországon, mint bárhol másutt. A polgármester példaként említette az Orbán-kormány migránsok és menekültek elleni „könyörtelen kampányát”, valamint a magyarországi romák szisztematikus diszkriminációját.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Szalay Péter szobrászművész a New York-i Szabadság-szobor parafrázisának készült alktást először másfél évvel ezelőtt alkotta meg. A szivárványszínű, nagyobb változat pedig a IX. kerület tavaly augusztusi pályázatára készült el, 3D nyomtatással. A Mi Hazánk Mozgalom és Bayer Zsolt is azt ígérte, hogy le fogják dönteni a szobrot. Erről Szalay korábban úgy nyilatkozott, számít rá, hogy a szobrot megrongálják majd. Tervei szerint a rétegekben egymásba olvasztott, hőre lágyuló műanyagból nyomtatot darabokat utólag majd összelegózná, és a szobor felállítása után újabb alkotássá gyúrja össze.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból