Úgy tűnik, kezd Szentendre is nívós zenekarokat kitermelni, ami ellensúlyozza a “Pécsen az ország zenei középpontja” jelmondatokat. A Blue Tips pontosan alátámasztja ezt a felvetésünket. A zenekar tagjaival beszélgettünk.

ContextUs: Szentendre az új Pécs? Hogy az ismertebb neveket említsem: Brains, Ed Is On, Ricsárdgír és most Blue Tips.

Andris: Szentendrén mindig is volt hagyománya ennek a zenekarosdinak. Amikor gimis voltam, szinte minden hétvégén volt valami koncert az Elevenkert/Barlangban. Sajnos ez manapság már nem így van, a régi, helyi zenekarok megszűntek, mint például a Sajnosbatár és a Presszó Tangó Libidó, a mostani fiatalok meg már nem alapítanak együtteseket.

Flóra: Én még gyerek voltam, amikor ezek már léteztek, ma meg alig alakulnak új együttesek. Rajtunk kívül csak a Titokzatostelepeseket tudnám megemlíteni, mint friss formációt.

ContextUs: A Blue Tips felének van valamilyen zenekari előélete: Andrásnak és Flórának a Ricsárdgír, míg Dávidnak a Neoton Família. Miért éreztétek, hogy kell egy újabb projekt? Hogyan találtatok egymásra?

Andris: Flórával egy zenekarban ismerkedtünk meg, aztán miután ez a banda feloszlott, sokáig tervben volt, hogy csináljunk egy újat, csak nem találtuk meg a megfelelő tagokat. Dáviddal egyébként 2016 tavaszán lettem jóban, ekkor invitáltam meg őt, hogy jöjjön dobolni. De még várnunk kellett kicsit Mátéra, mert nem volt gitárosunk. Vele még 10 éve zenéltem egy rövid ideig, aztán eszembe jutott, hogy rá kéne írnom.

ContextUs: Máté, te író vagy. Tavaly jelent meg első prózaköteted, s úgy tudom, azonos időben második novellásköteted és első regényed írod. Az írói véna miatt te írod a szöveget?

Máté: Igen, a megjelenések stimmelnek. A novelláskötet igazából bedöglött, talán szövegenként meg fog jelenni, de a regény az rendesen elkészült, éppen a napokban. Ezt mindenképpen szeretném minél hamarabb megjelentetni. Amúgy nem én írom a szövegeket, bár az utóbbi időben verseket is írtam szép számban, ezt a projektet nem akartam átemelni a Blue Tips-be.

Szerintem jobb az, ha az énekes maga írja a szövegét, és Flóra is jókat ír.

A hétköznapi életben is jó szövege van, bár ezt szerintem Andristól tanulja.

ContextUs: Elképzelhető, hogy szépirodalmi utalások is fel-felsejlenek majd a Blue Tips szövegeiben?

Flóra: Van már, a XIX. századi romantikusokra, a Tomorrow-ban.

Máté: Ezt én nem tudtam, de örülök.

Fb Img 1513242316095
A Blue Tips A Mika Tivadar Mulatóban / Fotó: A Zenekar Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: Nevetek Jim Jarmusch Paterson című filmjének egyik jelenete ihlette, amikor Adam Driver az Ohio Blue Tips gyufásdoboz tökéletességén töpreng. Miért?

Andris: A név az én ötletem volt, nagyon szeretem Jim Jarmusch filmjeit.És Flórával, amikor épp a Patersont néztük a moziban, akkor ugrott be, hogy ez jó lenne. Adam Driver szájából annyira szépen hangzott, hogy Ohio Blue Tip Matches.

Máté: Nekem nagy kedvencem volt a film, amikor ment a moziban. Felturbózott, adott volt ebből inspirálódni.

ContextUs: Maradjunk a filmeknél! Azt írjátok, a dalaitok David Lynch alkotásainak hangulatát idézik. Ami meghatároz egy zenekart, az többek között a hangzás és a név, és mind a kettőt egy-egy film ihlette. Nem tévesztettétek el a művészeti ágat, és inkább filmezni szerettetek volna?

Andris: Elég nagy filmrajongó vagyok, de a készítést inkább meghagynám másoknak.

Máté: A Lynch-filmek zenéjének erőteljes a hangulatvilága, de a hangszerelése nem egységes. Nálunk is inkább csak egy-egy számban jelenik meg a stílus, akár az énekben, akár a gitártémákban. 

A Twin Peaks harmadik évadában, de a korábbi Lynch-művekben is sok ballada hangzik el, ezekből könnyű inspirálódni.

A leglynchesebb dalunk szerintem a Come along. Ez elé játszunk is egy intrót koncerten, ami tipik Twin Peaks-utánérzés. 

ContextUs: És ha már hangzás! Flóra nyújtásai, hangszíne a The Cranberries énekesnőjére, Dolores O’Riordanéra emlékeztet.

Andris: Sajnos nem ismerem a The Cranberries munkásságát, de tetszik a nevük, szóval rá fogok keresni!

Flóra: Én egy dalukat, a Zombie-t ismerem, de nem igazán tetszik. A Jefferson Airplane összehasonlításoknak azonban szoktam örülni.

Máté: Igen, ez utóbbi összevetés a stúdiós kollégától, Csészitől származik. Szerintem menőbb is, mint a The Cranberries.

ContextUs: Hamarosan ünnepelhettek, hiszen 2018 januárjában 1 éves lesz a Blue Tips. Nem henyéltek, hiszen április 12-én az I only drink water at parties című EP-tek jelent meg. Néhol azt olvasni, hogy 2×3 óra alatt vettétek fel az anyagot. Ez igaz?

Andris: Igen, elég termelékeny év volt, igazából sok számnak már megírtuk az alapját régebben Flórával, azért is készült el olyan hamar az EP. De utána írtuk is tovább az újakat együtt, szóval hamar megvolt egy lemezre való nóta.

Máté: Úgy látszik, mindenkiben sok ötlet bennmaradt az utóbbi években. Bennem mondjuk biztosan, régen voltam „normális” felállás tagja, ami működött, lemezig is eljutott. Így ez kapóra jött.

Blue Tips – F For Fake (Music Video)

BLUE TIPS – F For Fake https://www.facebook.com/bluetipsband/ Flóra Borszukovszky – Vocal, Guitar Máté Makai – Guitar Andris Zsirai – Bass David Heatlie – Dr…

ContextUs: A The Cranberries-hasonlóság miatt nyilván elkerülhetetlen volt az analógiakereső beindítása az agyamban. Az I only drink water at parties albumot hallgatva már a nyitódalnál feltűnt, hogy a Franz Ferdinand Take me out gitártémájára hajaz, hogy csak egy konkrét példát említsek. Azonban számos dalnál beugrik egy-egy ismerős dallam. Szándékosan nyúltatok egy-egy, már létező számhoz, vagy egyszerűen ti vagytok a srácok a szomszédból, akit mindenki ismer?

Andris: Annak idején suli után elég sokat néztem az MTV2-öt, későbbi nevén MTV Rockot, így a Franz Ferdinand nekem pont egy elég meghatározó banda volt az életemben, de ez a hasonlóság nem tűnt fel. A többi számnál se törekedtünk arra, hogy lemásoljunk valami meglévő dalt. Egyébként mind a négyen kicsit más zenéket hallgatunk, szóval nem is hiszem, hogy könnyen meg tudnánk állapodni, egy-egy dalra mi volt hatással.

Flóra: Azt a dalt én írtam 2013-ban, de csak akkordokat, az éneket meg a szöveget, a gitártéma talán idén januárban született meg. Tehát szándékosság elég kevés volt az alkotásban. 2013-ban szerintem csak Andris franz ferdinandos pólója miatt ismertem őket.

Máté: A hasonlóság onnan jöhet, hogy Andris kész basszustémájára egyszerűen rányomtam ugyanazt gitáron, uniszónóban. Ez általában rohadt jól tud szólni. De nekem inkább a Queens of the Stone age In my head dala ugrott be róla. Persze az idézet nem szándékos, de elkerülhetetlen.

ContextUs: E hónapban pedig kiadtátok az első nagylemezeteket Empire címmel. Mit akartok kommunikálni vele?

Flóra: Az Empire egy metafora egy párkapcsolatra. Az áthallás direkt volt, de a végleges dalszöveget szerintem csak metaforaként lehet értelmezni.

Máté: Jaja, nem volt benne szándékos vagy direkt politikai töltet, de nem baj, ha a szó már önmagában sejtet valamit. Sokat gondolkodtunk, hogy ez legyen-e az album cím, de úgy döntöttünk, ez a jobb.

Blue Tips – Empire (full album)

BLUE TIPS – EMPIRE 2017 00:00 Feed Me 02:39 Girls and Boys 05:35 What If It’s You 08:53 Untitled 12:43 Otherside 15:33 Come Along 19:29 Hurt 22:43 Tomorrow 2…

ContextUs: Úgy tudom, hogy koncerteken néhány dalt már nem játszotok, mert felülírta azokat egy jobb. Mit értünk az alatt, hogy jobb? Miben jelent ez minőségi változást? Egyáltalán: mely dalokról beszélünk?

Flóra: A jobb azt jelenti, hogy mindenki magáénak érzi dalt. Volt egy blues-os lüktetésű dalunk, címe se volt soha, mert nem akart összeállni, az ilyesmit nem érdemes erőltetni szerintem.

Máté: Elkerülhetetlen, hogy időről-időre keletkezik egy kis salakanyag is. Sokféle stílusból táplálkozunk, és volt pár dal, ami emiatt nem állt össze túlzottan. De nem stresszelünk rajta. Egy ilyen elhagyott számnak a végét mostanában például hozzájátsszuk egy másikhoz koncerteken, és jól illeszkedik.

ContextUs: Azt olvastam, Flóra, hogy ugyan Máténak igazat adsz abban, hogy a What If it’s you jellemzi legjobban az Empire-t, de ma már nem ez a dal, amit mutatnál valakinek először. Mi lenne az?

Flóra: Nekem a Hurt és a Tomorrow a kedvenceim, azokat ajánlanám.

Andris: Én nem tudnék csak egy dalt ajánlani, szerintem végig kell hallgatni egyben az egészet, mert nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz fog tetszeni róla.

Szerintem mi amúgy se az a tipikus egyszámos banda vagyunk.

ContextUs: Nem csak a ti születésnapotok miatt nyer érvényt a következő kérdés, de lassan közeledik az év vége is: mit terveztek jövőre? Mik lesznek azok a lépések, amivel előrébb tudjátok mozdítani a Blue Tips szekerét? Van mögöttetek manager?

Andris: Szeretnénk pár klipet csinálni jövőre, eddig erre nagyon nem tudtunk időt szakítani. Emellett szeretnénk elkészíteni a második nagylemezünket, már neki is fogtunk a dalok írásának.

Menedzserünk sajnos nincs, próbáljuk megoldani házon belül a dolgokat, a koncertszervezéssel eddig többnyire én foglalkoztam. Jó lenne jövőre többet és több ember előtt fellépni, jelenleg ezek a terveink 2018-ra.

CV

A Blue Tips rockzenekar 2017 januárjában alakult Szentendrén. Tagjai között a Ricsárdgír basszusgitárosa, Zsirai András , a Blue Tips vokálosa, Borszukovszky Flóra, a Neoton Família fiatal dobosa Heatlie Dávid, illetve Makai Máté gitáros. Idén áprilisban jelent meg első EP-jük I Only DrinkWater at Parties címmel. Ezt követte december elején az Empire című nagylemezük.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.