Bodor Ádám és Czakó Gábor kiérdemelte a Nemzet Művésze címet

Kásler Miklós szerint a díj nemcsak a kormány nagyrabecsülését, hanem az olvasóközönség tiszteletét és szeretetét is kifejezi. Bodor Ádám és Czakó Gábor a Nemzet Művésze, írja a HVG az MTI-re hivatkozva.

Bodor Ádám Kossuth-díjas író az abszurd stíluselemekkel átszőtt, a kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként vehette át a díjat a minisztertől a Pesti Vigadóban.

Az író szerint az elismerés mérföldkő alkotói pályáján, még akkor is, ha életútja vége felé részesült benne, a Nemzet Művésze díjra ezért “egy boltív záróköveként” tekint.

Köszönetet mondott a sorsnak, amiért Erdélyben született és élte le élete felét, mert ez a természeti, történelmi, etnikai és kulturális sokszínűségéről ismert vidék rengeteget adott számára.

bodor ádám könyvek nemzet művésze kásler miklós
Bodor Ádám a Nemzet Művésze / Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Czakó Gábor Kossuth-díjas írót a magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként tüntették ki.

Az elismerés átvétele után Czakó mély meghatottságát fejezte ki, köszönetet mondva feleségének is, aki elmondása szerint társként segítette az életben, és az alkotásban is.

czakó gábor könyvek nemzet művésze kásler miklós
Czakó Gábor Kossuth-díjas író / Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja.

Bodor Ádám 80: Írónak lenni eleve illetlenség? / ContextUs

A házigazda Szegő János volt, aki elmondása szerint szűkszavúsága miatt lett a „porondmester” – Esterházy Péter így nevezte szerepét. Szegő elsőként E. Csorba Csillának, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának adta át a szót. Rövid, elismerő beszéde után a múzeum nevében Ady édesanyjának süteményes könyvét nyújtotta át, amihez virágcsokorba kötött fűszernövények társultak.

A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból