Egy bogár élete: mini GoPro-t kaptak a bogarak a kíváncsi tudósoktól

Jöhet az Ideglelés bogár-verziója! Mostantól a tudósokkal a táncoló medvebocsok és a kíváncsi gorillák után a gyászbogarak magánéletét bogárperspektívából követhetjük nyomon a kitin páncéljukra szerelhető mini kamerán keresztül.

Egy bogár élete streamingben

A tudomány mára megvalósította, amiért Rófusz Ferenc 1980-ban Oscar-díjat kapott: igaz, nem egy izgága léggyel, hanem repülni nem képes gyászbogarakkal. Mostantól a tudósokkal a táncoló medvebocsok és a kíváncsi gorillák után a gyászbogarak magánéletét bogárperspektívából követhetjük nyomon a kitin páncéljukra szerelhető mini kamerán keresztül.

gyaszbogar gopro
Gyászbogár GoPro-val / Fotó: Mark Stone/University of Washington

„Megalkottunk egy alacsony fogyasztású, vezeték nélküli kamerarendszert, amely élőben közvetíti a bogár perspektívájából, merre jár, mit csinál éppen az adott egyed” – mondta Shyam Gollakota, a Washongtoni Egyetemről, aki a Science Robotics című szaklapban publikált tanulmány vezető kutatója.

A légy – animációs film – digitálisan felújított (1980)

A légy Rofusz Ferenc 1980-ban bemutatott animációs rövidfilmje, mely az első magyar Oscar-díjas alkotás. A film egy légy történetét mutatja be, aki egy őszi …

Az egyetem közzétett egy videót is, amely bemutatják, hogyan közvetíti a fekete-fehér felvételt egy telefonra a kamera, írja a CNet. Az applikáció segítségével a kutató körbe is tudja forgatni a kamerát, hogy 360 fokban körbenézhessen a bogár körül.

Ezek az idei legviccesebb állatos képek a Comedy Wildlife Photography által

A legviccesebb természetfotónak járó Comedy Wildlife Photography Awards alkalmából idén is rengeteg állatos kép készült, megmutatva ezzel, hogy a természetnek nem csak kegyetlen, hanem humoros oldala is van. A fotókat látva egészen emberinek tűnnek még a legveszélyesebb vadállatok is. A verseny szervezőinek kettős célja van, egyrészt az elbűvölő képekkel szórakoztatni, másrészt igyekeznek felhívni az emberek figyelmét valamilyen fontos üzenetre.

A kutatócsoport két különböző gyászbogárfajon tesztelte a kitinpáncélra erősíthető eszközt, és ellenőrizték, hogy képesek-e vele az állatok szabadon mozogni. Úgy tűnt, hogy a bogarakat nem különösebben zavarja a hátukra erősített kis extra súly, amit a készülék jelent, és a projekt vége után még egy évig éltek.

A 2.0 verzió napelemes lesz

„Most először láthatunk bogárperspektívából készült felvételeket egy igazi bogár életéből” – mondta Vikram Iyer, a tanulmány társszerzője.

Wireless Steerable Vision for Live Insects and Insect-scale Robots

Steerable arm helps save energy while capturing panoramic views Read the research: https://scim.ag/3fVOotO

A gyorsulásmérővel ellátott kamera hat órán át képes működni. A kamera így csak akkor kapcsol be, ha érzékeli, hogy mozog a bogár. A következő generáció már napenergiával működhet.

Robert Downey Jr. ért az állatok nyelvén az új Dr. Dolittle-filmben

A színész a Marveltől való nyugdíjazása után újabb megaprodukcióban látható majd 2020. január 17-től. Robert Downey Jr. számara a Dolittle az első nagyobb projekt, miután maga mögött hagyta a Marvelt és a Vasember-karaktert. A film rendezője az Oscar-díjas Stephen Gaghan, aki a Traffic című film forgatókönyvéért nyerte el a díjat.

A kamera apró robotokra is felszerelhető. A kutatók azt állítják, hogy megalkották földi használatra a világ legkisebb, önálló energiaellátású, vezeték nélküli képalkotó robotját. Az alacsony fogyasztású robot rezgések segítségével tájékozódik, és egyelőre csak álló helyzetben tud stabil képet közvetíteni.

A bogarakra tervezett kamerarendszer nem csak borzasztóan aranyos, hanem segítségével a tudósok megfigyelhetik, hogyan reagálnak a bogarak a környezetükre. Továbbá a különben nehezen megközelíthető területek is könnyen felderíthetőek lesznek.

És talán valamikor leforgatják az Ideglelés – The Blair Witch Project bogárverzióját is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból