Az izraeli bíróság durván elmeszelte a Lorde-koncert bojkottjára felhívó új-zélandi aktivistákat

A bojkottot szervező aktivistáknak komoly, átszámolva 3 és fél millió forintos büntetést kell fizetniük a lemondott Lorde-koncert miatt. Egy izraeli bíróság szerint ugyanis a törölt fellépés mentális károkat okozott három tinédzsernek, akik jegyet váltottak a Tel-Aviv-i bulira.

Decemberben Justine Sachs és Nadia Abu-Shanab a The Spinoff új-zélandi magazinban közzétett nyílt levelében arra kérte honfitársukat, Lorde-ot, hogy mondja le Tel Avivbe tervezett fellépését

Ahogy ebben a cikkünkben megírtuk, civilek és bojkott csoportok arra kérték a Tel-Aviv-i Meteor Fesztivál fellépőit, köztük Lana Del Rey-t, hogy ne vegyenek részt a zenei eseményen Palesztina izraeli megszállása miatt. Az új-zélandi aktivisták akciója sikerrel járt, a 21 éves Grammy-díjas pop sztár végül lemondta a fellépést.

lorde sydney opera house 2017 credit Prudence Upton 2 with tweet
Bejött a bojkott felhívás, Lorde lemondta Tel-Aviv-i koncertjét / Fotó: Renegade Tribune

A három izraeli fiatal azonban, akik szerettek volna részt venni Lorde koncertjén, januárban pert indítottak arra hivatkozva, hogy a fellépés törlése érzelmi megrázkódtatást okozott nekik. A jegyek árát egyébként visszakapták.

A bíróság helyt adott kérelmüknek, és a két új-zélandi aktivistát 45 ezer izraeli sékel (közel 3 és fél millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A per az első olyan bírósági eljárás, ami egy 2011-ben bevezetett, azóta is vitatott bojkott ellenes törvényen alapul. A jogszabály lehetővé teszi a perindítást olyan esetekben, amikor magánszemélyeket vagy szervezeteket hívnak fel Izrael Állam elleni bojkottra.

Az aktivisták nem hajlandóak megfizetni a büntetést.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az új-zélandi jogászoktól kapott szakvélemény teljesen egyértelmű: Izraelnek nincs joga megrendszabályozni, hogy a világ különböző pontjain hogyan vélekednek az emberek   [/perfectpullquote]

– mondta Justine Sachs és Nadia Abu-Shanab egy pénteken kiadott közleményben.

A két aktivista tehát nem fizeti be a pénzt, helyette inkább egy gázai, mentálhigiénés szervezetnek gyűjtenek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból